Een week skileraar in Kaprun

Mijn naam is Koen. Een verplicht onderdeel van mijn opleiding (sporthogeschool Eindhoven) is een ski winterstage met Engelse schoolkinderen in Kaprun. Deze week vond plaats van 13 tot 23 Februari. Na wat moeilijkheden met het inladen van de bagage in de bus vertrokken we richting Kaprun. Na de relatief lange reis kwamen we aan bij onze appartementen. Hier werden gelijk de ski spullen aangedaan om de pistes te gaan verkennen, je moet tenslotte het gebied goed kennen! Al na 2 dagen sta je er in je eentje voor. Gelukkig zijn we in die twee dagen goed voorbereid en hebben uitgebreid het gebeid kunnen verkennen.

Met deze twee dagen en de 1,5 jaar die je aan ervaring hebt met het voor groepen staan moet deze week ski les geven helemaal goed komen!

Eerste dag
Tijdens de busreis van ons appartement naar de piste was de spanning te snijden! Wie wordt mijn hoofdinstructeur? Hoe zijn mijn kids? Allerlei vragen gaan door mijn hoofd. En aan de stilte in de bus te merken was ik niet de enige waarbij dit soort vragen door het hoofd gingen.

Dan is het eindelijk zo ver, je weet wie je hoofd instructrice is en je gaat je kids opwachten.

Het eerste moment is voor beide partijen natuurlijk een beetje onwennig. Maar gelukkig na wat grapjes en wat ijsbrekers konden we snel aan de slag. Ik had een beginners groepje en moest dus bij het begin beginnen.

De eerste dag zijn we lekker rustig begonnen op een vlakke en ligt hellende piste. Met wat uitzonderingen daar gelaten deed mijn groep het goed. Na de eerste dag kwamen we alle skileraren weer bij elkaar om de ervaringen te delen. Je merkte dat andere skileraren problemen op dezelfde of andere manier oploste. Met al deze info kon je de volgende dag weer opnieuw met de kinderen aan de slag. Na het overleg was het tijd voor ontspanning, even de druk van de ketel. We zijn met heel de groep een kroeg in gegaan om lekker wat te drinken. Na een gezellige avond op tijd terug naar huis want morgen ben je weer de skileraar!!

Dag 2
Dag 2 ging lekker van start. Omdat veel kinderen last hadden van spierpijn dede we de warming-up uitgebreider dan normaal. In de ochtend ben ik met mijn groep nog op het makkelijke terrein gebleven om ze vervolgens in de middag eindelijk de piste mee op te nemen. Achteraf was dit misschien iets te snel maar de situatie onder aan de helling was veels te makkelijk. De eerste afdaling duurde behoorlijk lang, maar gelukkig hadden de kids het naast de spanning enorm naar hun zin. Ook na dag twee hebben we samen met de andere skileraren de dag doorgenomen om daarna weer op tijd naar bed te gaan.

Dag 3
We werden ‘s ochtends gewaarschuwd dat dag 3 bekend staat als de dip dag voor veel gasten. Dag drie verliep voor mij en de kids soepel, iedereen maakte progressie en daar waren zowel ik als skileraar en de kinderen erg blij mee.

Dag 4
Deze dag stond voor de kinderen in het teken van de wedstrijd op de Maiskogel. De andere dagen waren we op de Kitzsteinhorn omdat de school dit graag wilde. De Maiskogel ligt lager dan de Kitzsteinhorn waardoor de sneeuwcondities  hier erg slecht waren. Na een moeizame eerste afdaling op de Maiskogel heb ik uit veiligheidsoverwegingen de wedstrijd voor mijn groep op de Maiskogel niet door te laten gaan. Natuurlijk wilde de kinderen wel een ski-wedstrijd doen en ik was eerlijk gezegd ook wel in voor een wedstrijdje. Met die insteek ben ik met mijn groep naar Lechnerberg gegaan en heb hier zelf een wedstrijd met ze gehouden. Na deze wedstrijd werden we uitgenodigd door de docenten van de school om bij hun in het hotel te komen eten en de prijzen uit te reiken. Diezelfde avond waren we in het hotel en hebben daar naast de prijsuitreiking wat leuke spelletjes gespeeld. Dit werd erg leuk ontvangen door de kinderen.

Laatste lesdag
Dag 5 was voor de kinderen de laatste dag skiën. We hebben nog lekker wat pistes gepakt. De groep heeft veel vooruitgang gemaakt en dat merkte ze zelf ook. Ook de laatste dag liet ik ze niet te gek doen. Nadat ik afscheid genomen had van de kinderen hebben we met alle skileraren de week geëvalueerd. Na het eten zijn we gezellig met elkaar een kroeg in gegaan voor een gezellige avond. Ook deze avond was weer geslaagd en de dag erna was er tijd om de laatste dag zelf op de ski’s te staan. Samen met mijn medestudenten heb ik deze laatste dag lekker geskied en flink wat meters afgelegd!

Voor iedereen die dit leest, mocht je twijfelen om je Anwärter te gaan halen, ga het doen! Het is een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren