Snowboardleraar in IJsland

Gastblogger Vincent Drost van VT Adventures en Iceland Snowsports begon zijn carrière als snowboardleraar in de Zwitserse Alpen. Naast het lesgeven als docent economie, reisde hij in de schoolvakanties al jarenlang af naar Anzère om snowboardles te geven. Ondertussen organiseerde hij nog ski- & snowboardreizen én outdoorreizen naar Oostenrijk. En als Vincent dan toch daar was, spendeerde hij veel tijd aan freeriden door de verse poeder en de hoge bergen. In deze blog vertelt hij over zijn leven als snowboardleraar in IJsland. Lees je mee?

 

Anzère, Zwiterland. In dit skigebied dat zich uitstekend leent voor snowboarden, gaf ik jarenlang regelmatig snowboardles. Omdat de Landes-opleiding mij leerzaam en interessant leek, volgde ik deze in 2016. Daar leerde ik Erwin kennen, die vertelde dat hij sinds twee jaar fulltime wintersportleraar was in Hlidjarfall, Noord-IJsland. We hielden contact en een jaar later nodigde hij mij uit om in Hlidarfjall snowboardles te komen geven. Daarnaast zouden we gaan freeriden.

Magisch IJsland

Toen ik met de binnenlandse vlucht van het vliegveld van Reykjavik naar Akureyri vloog, leek ik na de landing zo in een ski- en snowboardfilm te stappen. Het is niet voor niets dat vele pro-riders, van Jeremy Jones tot Warren Miller, naar IJsland zijn afgereisd om films te schieten. De natuur is overweldigend.

IJsland heeft iets magisch. Daarom ben ik in 2018 en 2019 een aantal maanden teruggegaan om in het skigebied Hlidarfjall te werken. Alleen met het geven van snowboardles kun je je dagen niet vullen, dus ben ik ook als liftmedewerker en in de skiverhuur aan het werk gegaan. Op mijn vrije dagen heb ik de ongekende splitboardmogelijkheden van Noord- IJsland verkend. Ook leerde ik in Noord-IJsland nog een aantal skigebieden kennen waar het fantastisch freeriden is. En als dat vanwege het weer niet mogelijk was, maakten ik dagtrips naar vulkanen, watervallen en vissersdorpjes.

Het leven van een ski-/snowboardleraar in IJsland

Het leven van een ski- of snowboardleraar in IJsland is totaal niet te vergelijken met het leven in de Alpen. Alleen al de openingstijden van de skigebieden zijn compleet anders. Buiten het hoogseizoen gaan de skigebieden door de weeks pas om 13.00 uur open om pas om 19.00 uur weer te sluiten. Daar komt bij dat de invloed van het weer veel groter is dan in de Alpen. Vooral in januari en februari zijn er veel stormen, waardoor de liften niet kunnen draaien. Maar het komt ook regelmatig voor dat je de poeder die valt met weinig mensen hoeft te delen.

Après-ski is in IJsland ook compleet anders dan elders. Ergens gezellig wat drinken lukt nog wel, maar verwacht geen wilde feesten. Na het werk wordt vaak een geothermisch zwembad of een natuurlijke hotpot bezocht.

Extreme Events

IJsland heeft een aantal events, zoals AK Extreme en de Freeride World Tour. AK Extreme is een freestyle-event met bijbehorende feesten, georganiseerd in zowel het skigebied als in het centrum van Akureyri. De pro-snowboarders Eiki en Halldor Helgason zijn daarbij ook altijd aanwezig. Eiki heeft dit jaar de eerste indoorskateboardhal in Akureyri geopend. Het tweesterren-event van de Freeride World Tour wordt in het skigebied van Siglufjord gehouden. Siglufjord ligt op het noordelijkste puntje van het Trollschiereiland en hier vind je het beste freerideterrein van IJsland. Vandaar dat hier ook twee heliski-bedrijven zijn gevestigd.

 

Oneindige wintersportmogelijkheden

Kortom, de wintersportmogelijkheden in IJsland zijn ongekend. Omdat ik andere mensen hier ook kennis mee wilde laten maken, ben ik 2019 VT Adventures begonnen. Om in een week het beste uit je wintersportvakantie te halen is een local die de weg weet erg belangrijk. Ik ga een hele dag met mensen op pad en op basis van het weer bekijk ik welke activiteit we gaan doen, of naar welk skigebied we gaan. Catskiën met uitzicht over het fjord is wel de meest spectaculaire activiteit in het programma. En ’s avonds gaan we natuurlijk op jacht naar het noorderlicht, vaak op plaatsen, met of zonder hotpot, waar alleen locals komen.

Naast VT Adventures ben ik dit jaar Icelandsnowsports begonnen. We gaan ski-, snowboard- en langlauflessen aanbieden in verschillende skigebieden in IJsland. Veel skiresorts in IJsland hebben geen skischool en er zijn weinig gecertificeerde leraren in IJsland. Daarom werken we met een internationaal team gecertificeerde leraren.

Toekomstdroom

Naast het ontwikkelen van deze bedrijven wil ik de komende jaren nog meer locaties in IJsland ontdekken om te snowboarden. En dit is eigenlijk het hele jaar mogelijk. Tour-skiërs en heli-skiërs weten de weg naar Noord-IJsland te vinden. En ook over de skimogelijkheden in West-Fjorden hebben veel mensen wel eens gehoord. Maar er is nog meer te ontdekken. Voor skiërs en snowboarders die van avontuur houden is IJsland een aanrader!

 

Wil jij meer weten over ski-/snowboardles geven in IJsland? Zie jij jezelf ook al door deze mooie landschappen racen? Meer info kun je vinden in deze blog van Erwin, en je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met Icelandsnowsports! 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren