Nieuwe regelgeving voor Anwärteropleiding Vorarlberg

In de laatste jaren is de hoeveelheid Anwärterskileraren in Vorarlberg, Oostenrijk, sterk afgenomen. Het aantal skileraren met een Anwärteropleiding is zo ver afgenomen dat er een te kort is ontstaan.

Factoren voor afname
De afname in de hoeveelheid skileraren met een Anwärteropleiding in Vorarlberg heeft te maken met een aantal factoren:

1. De veranderingen in het socialezekerheidsstelsel (Anwärterleraren gelden niet meer als zelfstandige leraren en verdienen minder)
2. De Anwärteropleiding in Vorarlberg was een dual-opleiding. De Snowboardopleiding was een verplicht onderdeel.
3. De Anwärteropleiding in Vorarlberg was door het snowboard gedeelte duidelijk langer en dubbel zo duur als die van andere Oostenrijkse deelstaten.
4. De hoge koste voor het onderkomen in Arlberg.
5. Skileraren met een Anwärteropleiding uit een andere deelstaat konden alleen in Vorarlberg werken als ze ook over een snowboardopleiding beschikten.

Slechts 100 Anwärterleraren per jaar
Terwijl er in andere deelstaten (Salzburg, 1.000 en Tirol 1.500) grote hoeveelheden nieuwe Anwärterleraren werden opgeleid was de hoeveelheid nieuwe skileraren in Vorarlberg teruggelopen naar slechts 100 per jaar. Hierdoor kwamen skischolen in Vorarlberg met name in het hoogseizoen in de problemen. Skischolen konden de toeristen niet meer voorzien van voldoende skileraren. Om die rede hebben een aantal skischoolleiders aan de skilerarenvereniging van Vorarlberg gevraagd om de Anwärteropleiding niet meer te combineren met het snowboarden en het mogelijk te maken dat er in Vorarlberg ook skileraren in dienst genomen kunnen worden die hun opleiding hebben gedaan in andere deelstaten. Dit schoot bij Erich Melmer, voorzitter van de VSLV (Vorarlberger Skilehrerverbandes) en zijn zoon Christian Melmer, die opleidingsleider is, in het verkeerde keelgat.

Opmerking: De opleiding in Vorarlberg is de enige in Oostenrijk (en ook in Europa) die Anwärterskileraren verplicht stelt een snowboardopleiding te volgen.

Besluit
Bij de laatste verenigingsvergadering van de VSLV hebben enkele skischoolleiders uit Vorarlberg geëist dat er omtrent dit onderwerp een besluit genomen zou worden. Er is gekozen voor een skileraren Anwärteropleiding zonder snowboard deel. Snowboarden zal gewoon onderdeel blijven van de Landesopleiding. Daarnaast is er besloten dat in de toekomst Anwärterleraren uit andere deelstaten gelijk worden behandelt en dus werkzaam mogen zijn in de skischolen in Vorarlberg.

Bron: IGSSÖ

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren