Salzburg treedt op tegen illegale skileraren

Skischolen uit Salzburg zijn het zat dat er steeds meer organisaties illegale skilessen aanbieden. De Oostenrijkse deelstaat stuurt er twee controleurs op uit.

2 controleurs
De Salzburger skischolen weren zich tegen de “illegale” concurrentie vanuit het buitenland. Met ingang van deze winter worden er twee controleurs de skigebieden in gestuurd. Ze zullen personen en organisaties lokaliseren die onwettig skilessen aanbieden. Ook reisorganisaties die skilessen aanbieden onder het nom van een “kosteloze” skiclub worden aangepakt.

Oneerlijke concurrentie
Voorheen was er slechts één controleur ingezet door de deelstaat. Op verzoek van het Salzburger Berufsskilehrer und Snowboardlehrer Verbandes (SBSSV)  wordt dit aantal nu verdubbelt. “We willen niet dat er een oneerlijke concurrentie ontstaat”, zegt parlementslid Hand Scharfetter. Er zijn enorm grote reisorganisaties die hun gasten snel tot verenigingslid maken en dan skilessen aanbieden van een niet opgeleide skileraar. “Ondanks dat hier alleen toestemming voor wordt gegeven aan sport- en alpenverenigingen komt het steeds vaker voor”, aldus Scharfetter.

Een vereniging mag niet worden opgericht met als doel de regelgeving te omzeilen. In de strijd tegen “schijnverenigingen” en illegale skileraren zal de desbetreffende wetgeving nog concreter worden omschreven. “Onze hoge opleidingsstandaard mag niet door de vrijheid van het verrichten van diensten te niet worden gedaan”, voegt Scharfetter toe.

Controle
De twee controleurs mogen vermoedelijke skileraren aanhouden en naar hun identiteitsbewijs vragen. Er wordt gecontroleerd of de skiles van de buitenlandse organisatie in Salzburg onder leiding staat van een Staatlich opgeleide skileraar en of de lessen niet constant in Salzburg worden aangeboden. Als criterium wordt 28 dagen aangehouden, anders moet de skischool in Salzburg zijn gevestigd en gelden de wettelijke voorschriften voor skischolen. Daarnaast moet de skischoolleider de Skiführer- en het ondernemersexamen volbracht hebben.

Excursies onder de loep
Ook de concurrentie onder de locale skischolen wordt groter. De excursies van een skischool in een ander skigebied kan argwaan opwekken bij de locale. De SBSSV benoemd hierover een tegenstrijdigheid in de skischolen wetgeving. Aan de ene kant heeft de skischool een locale vergunning nodig om les te mogen geven maar aan de andere kant is het toegestaan dat skischolen hun gasten meenemen naar andere skigebieden. Wanneer een skischool haar gasten meeneemt naar een skigebied wat ligt in dezelfde gemeente als waar de skischool gevestigd is kan hier dus niks aan worden gedaan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren