Skileraren opgepakt in Frankrijk

In Frankrijk zijn zeven Britse skileraren opgepakt. Er hangt hun een gevangenisstraf van meerdere maanden boven het hoofd omdat ze aan het les geven waren.

Dit is het zoveelste belachelijke verhaal in de soap rondom de Franse skischolen die vorig jaar is begonnen. Afgelopen maandag werd het zevental opgepakt in het Franse skioord Megeve.
De zeven skileraren zijn allen werkzaam voor de Britse skischool Simon Butler Skiing. Een drietal skileraren heeft zelfs al een nacht door moeten brengen in een politiecel.

Diploma’s
Deze soap is vorig jaar begonnen toen de Franse rechtbank besloot dat lesgeven op de pistes alleen gedaan mag worden door skileraren die aangesloten zijn bij de ESF, de Franse vakbond voor skischolen.
De skileraren die zijn opgepakt zijn geen van allen aangesloten bij deze vakbond, maar beschikken wel over de juiste kwalificaties volgens de EU- en Internationale wetgeving. Wettelijk gezien deden zij niks fout, maar Frankrijk houdt er zijn eigen regels op na.

Arrestatie
De eigenaar van de skischool, Simon Butler, was afgelopen maandag zelf les aan het geven aan een paar Britse klanten in Megeve. “Ik stapte net de skilift in samen met mijn klanten, toen een drietal politieagenten tevoorschijn kwamen en om mijn papieren vroegen. Ik kon ze alles laten zien, maar werd toch meegenomen naar het politiebureau,” aldus Butler.
“Mijn klanten werden gewoon achter gelaten en moesten zichzelf maar zien te redden terwijl ik ondervraagd werd op het bureau.” Terwijl Butler meegenomen werd door de politie werden twee van zijn werknemers ook van de berg afgeplukt. Mark Gibbs en Alex Casey werden naar hetzelfde politiebureau gebracht voor ondervraging en moesten net als Butler de nacht doorbrengen in een politiecel.
“Dit is een goed voorbereidde operatie, uitgevoerd in de drukste periode. Op deze manier kunnen ze heel makkelijk grote schade toebrengen aan mijzelf, mijn bedrijf en de Britse gasten. Ik werd ondervraagd en moest de nacht doorbrengen onder walgelijke omstandigheden,” meldde Butler.
Het bedrijf van Simon Butler had ruim 120 klanten in het Franse skiresort zitten en hij zal hierdoor een hoop omzet mislopen. Omdat het een relatief klein bedrijf is, moet het nog maar blijken of ze deze klap gaan overleven.
Butler en zijn werknemers moesten de nacht doorbrengen in een van de keldercellen, die bijzonder koud en smerig zijn. Ze hadden niks meer dan een betonnen ‘bed’ met een vieze deken om onder te slapen en een gat in de grond wat als toilet diende.

Rechtzaak
De volgende ochtend werden de drie skileraren samen met nog vier collega’s naar de rechtbank in Bonneville gebracht waar ze aangeklaagd werden voor ‘het lesgeven op de piste zonder de juiste kwalificatie’.
De zaak loopt op dit moment nog en in april zal er een tweede zitting plaatsvinden, hier krijgen de leraren te horen of ze schuldig zijn of niet. Wanneer de rechtbank besluit dat het zevental schuldig is aan het lesgeven zonder de juiste kwalificaties, kunnen ze een gevangenisstraf verwachten van drie maanden.

Concurrentie ongewenst
De (niet-Franse) concurrentie spreekt schande van deze zaak. Het is toch te belachelijk voor woorden dat de Franse rechtbank zomaar kan zeggen dat deze leraren niet aan de eisen voldoen, terwijl ze de wetgeving van de EU gewoon volgen?
Deze wetten zijn opgesteld om te verzekeren dat iedere instructeur over de juiste kwalificaties beschikt en op die manier de veiligheid van de wintersporters gewaarborgd kan worden. Frankrijk heeft blijkbaar lak aan de Europese wetten en komt doodleuk met zijn eigen plannen.
Volgens de Franse skischolen vakbond ESF hebben ze deze regels ingevoerd om de veiligheid te garanderen, maar volgens de meesten gaat het hier om concurrentie vervalsing. De skischolen van de ESF staan de laatste jaren namelijk niet bepaald goed aangeschreven en zijn steeds meer klanten aan het verliezen.
Door dit soort regels wordt het onmogelijk gemaakt voor de concurrentie om een skischool op te zetten en is het zelfs voor buitenlandse skileraren lastig om in Frankrijk aan het werk te gaan.
Deze kwestie zal waarschijnlijk nog lang gaan lopen en Simon Butler’s bedrijf zal niet de laatste zijn die hiermee te maken gaat krijgen. Zolang deze zaak niet naar het Hof van Justitie van Europa gaat, kan Frankrijk skileraren vast blijven zetten. Binnenkort ongetwijfeld meer!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren