Anwärter ervaring!

Een kinderdroom die uitkomt… Zo kan je het voor mij wel noemen nu ik echt op het punt sta om skilerares te worden. Maar skileraar/skilerares word je niet zomaar, daar is natuurlijk wel een diploma voor nodig. De eerste opleiding in de skileraren opleidingenreeks is de Anwärter-opleiding. Deze heb je nodig om beginnende en lichtgevorderde skiërs les te mogen geven. En dat is dan ook de opleiding die ik begin december gevolgd heb in Zell am See! Benieuwd of ik nu officieel skilerares ben geworden én hoe ik de opleiding ervaren heb? Lees dan snel verder!

 

Dreams do come true

Iets wat ooit begon als een ‘kleine-meisjes-droom’ en begin dit jaar uitgroeide tot een concreet plan is nu ondertussen werkelijkheid geworden. Ik ben namelijk bezig met mijn Anwärter-opleiding om skilerares te worden.

Het is zover!

Na de nodige trainingsdagen en trainingsweekenden in Snowworld is het begin december eindelijk tijd om te vertrekken naar de ‘echte’ sneeuw. Met een hele bus vol bepakte en bezakte jongeren (het was net een schoolreisje) vertrek ik naar Zell am See om daar de 11-daagse cursus te volgen via Snowlife, één van de Nederlandse organisaties die ski- en snowboardleraren opleidingen aanbieden. Nadat we in de ochtend arriveren en heel kort de tijd hebben om onze spullen uit te pakken, is het al tijd voor de eerste theorieles van de opleiding. Het is nu écht begonnen. De rest van de week volgen er nog veel, heel veel theorielessen over o.a. Unterrichtslehre (didactiek en methodiek), Erste Hilfe, Gerätkunde (kennis van materiaal) en nog veel meer ski- en sneeuwgerelateerde dingen zoals Schnee- en Lawinekunde en Natur & Umwelt.

Na een middagje theorie en de eerste après-ski borrel in Oostenrijk mogen we de dag erna eindelijk de berg op, de sneeuw in! Maar echt veel zelf skiën zit er de eerste paar dagen niet in. Het is vooral veel luisteren, oefenen, voordoen, oefenen en nog meer oefenen. Van Schuss en Pflug voor kinderen naar Pflug drehen en Pflug steuern voor volwassenen.

Een goed begin is het halve werk

We leren allemaal basisoefeningen om straks als skileraar-zijnde jouw gasten op een goede manier te laten skiën. Want ‘een goed begin is het halve werk’, en dat is bij skiën net zo. Een goede basistechniek is ontzettend belangrijk. Het is namelijk zoveel makkelijker om een goede techniek aan te leren dan een foute techniek af te leren. En dus gingen we daar de hele week mee aan de slag! Hoe geef je (kleine) kinderen het beste les, wat voor oefeningen horen er bij welk onderdeel, hoe leg je de Alpines Fahrverhalten nou het makkelijkste en begrijpelijkst uit en welke materialen kun je het beste gebruiken bij bepaalde oefeningen? Het kwam deze 11 dagen allemaal aan bod. Maar naast dat we heel veel geoefend, geluisterd en gedaan hebben, werden wij, als skileraren in spé, natuurlijk ook getest.

De examens

Het eerste examenonderdeel bestond uit een zogenoemde ‘Lehrauftritt’, een skiles die je moet geven voor je groepje en jouw Oostenrijkse Ausbilder, zodat hij/zij jou kan beoordelen op hoe je lesgeeft. Hierbij wordt er gekeken naar de manier waarop jij de informatie overbrengt op je doelgroep (kinderen/volwassenen), of je de juiste oefeningen doet bij een specifiek onderdeel (van makkelijk naar moeilijk) en hoe je voor de groep staat. Dit examenonderdeel weegt voor veel skischolen het zwaarst en wordt vaak heel belangrijk gevonden aangezien het echt iets zegt over hoe jij met je gasten omgaat.

Verder bestaat er nog een theorie-examen dat gaat over alle theorie die je in de middagen leert. Zoals ik al eerder zei over, onder andere, Lawinekunde, Erste Hilfe, Gerätkunde en Natur & Umwelt.

Tevens wordt iedereen op zijn praktijk beoordeeld: pflug steuern, lange bochten parallel en korte bochten. Dit onderdeel is bij ons op de laatste dag. Wanneer iedereen zo’n wedstrijdhesje met nummer krijgt, zorgt dat natuurlijk wel voor de nodige zenuwen… Gelukkig hebben we ons de hele week goed voorbereid en hebben we veel persoonlijke feedback mogen ontvangen van onze Ausbilders. Ik ben er dus helemaal klaar voor!

Ik ben skilerares!!!

Het is voor mij gelukkig goed afgelopen en ik heb alle onderdelen (zowel theorie, de Lehrauftritt én de praktijk) afgesloten met een positieve beoordeling!! Na de uitslag is het dan ook tijd voor het laatste après-ski feestje in Zell am See voordat iedereen doorreist naar het gebied waar hij/zij les gaat geven. Ondertussen ben ik alweer een tijdje aan het werk in mijn mega mooie rode skilerarenpakkie in het leuke Gerlos en heb ik het fantastisch naar mijn zin! Ik zeg proost op weer een mooie nieuwe werkweek!!!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren