Het budget en de kosten van een skileraar

Het is zover, je hebt besloten om skileraar te worden! Dat roept natuurlijk heel wat vragen op. Wat gaat een seizoen in de sneeuw ongeveer kosten? En met welke kosten moet ik rekening houden? Is geld sparen überhaupt ”im Frage” of kan ik dat beter vergeten? Hoe dan ook, een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn een aantal belangrijke punten om in de gaten te houden, en die hebben wij voor jullie op een rijtje gezet.

 

Let op, het is natuurlijk geheel afhankelijk van jouzelf hoe duur jouw seizoen als skileraar is! Van materialen, tot eten, tot biertjes in de après-ski. Deze blog is puur geschreven om jou een indicatie te geven van de kosten, en inzicht in waar je geld aan kwijt bent tijdens jouw winterseizoen.

Eerste seizoen – de materialen

Voor je seizoen als skileraar heb je natuurlijk je eigen set aan materiaal nodig. Een flinke investering waar je als het goed is meerdere seizoenen plezier uit haalt! Er is een prijsrange waarbinnen je zelf kan bepalen hoe duur jouw materiaal gaat zijn. Aan welke uitgaven moet je denken? Hieronder vind je de belangrijkste pre-season uitgaven.

Eigen ski’s

Prijzen liggen tussen de 200 en 1000€ per paar. Waarschijnlijk je meest trotse aankoop, want je hoeft nu niet meer ski’s uit de verhuur te halen! Let wel op, voor een paar mooie slalom of all-mountain ski’s geef je gemiddeld zo’n 500 tot 700€ uit. Daarnaast zijn er veel skileraren die meerdere en verschillende soorten ski’s hebben. Dat maakt het hele grapje natuurlijk nog iets duurder. Voor meer info betreffende het aanschaffen van nieuwe ski’s, kijk even wat Tetje hierover vertelde in een eerdere blog.

Skischoenen

Ze kosten wat maar gaan (als het goed is) minimaal een seizoen mee. Hierbij kan je het ook zo duur maken als je zelf wilt. Belangrijk is dat je je goed laat adviseren in de winkel. Reken op kosten tussen de 200 en 600€ voor een eigen paar skischoenen. Op maat gemaakte schoenen zijn ook een optie, maar hiervoor moet je denken aan bedragen rond de 1000€. Dit is iets om eventueel op de lange termijn over na te denken. Ben je op zoek naar meer tips rondom het aanschaffen van nieuwe skischoenen? Lees dan zeker even deze blog van Nadja door!

Skistokken

Deze kunnen tussen de 20 en 100€ kosten, gebaseerd op het merk en type stok dat je kiest. Naast de ski’s, heeft Tetje ook onderzoek gedaan naar verschillende skistokken. Wil jij het beste paar stokken voor jouzelf aanschaffen? Tetje haar resultaten kun je lezen in deze blog, en deze zullen jou zeker verder helpen!

Skikleding

Pak

Ondanks dat je een lerarenpak krijgt van je skischool, heb je ook een eigen pak nodig. Als het goed is, ben je al in het bezit van eigen skikleding. Indien je voor een nieuwe outfit gaat, kost dit gemiddeld tussen de 100 en 500€. (voor de echte die-hards onder ons: duurder kan natuurlijk ook ;-))

Genoeg thermokleding, skisokken en pulli’s

Schaf genoeg thermoshirts en pulli’s aan. Met die drie thermoshirts waarmee je normaal op wintersport gaat, red je het een heel seizoen niet. Niemand wilt bekend staan als die leraar, die zijn shirts of sokken te weinig wast… Goede thermoshirts en -broeken haal je bij bijvoorbeeld de Decathlon of Hema voor ongeveer 10 á 20€ per stuk. Ben je van de wat chiquere en modernere skikleding, volg dan eens het linkje naar deze blog… :-).

Wil je juist wat extra aandacht schenken aan jouw veiligheid in de sneeuw, dan vertelt Guido je daar meer over.

Helm en skibril

Helm

Een helm is een must. Naast bescherming tegen letsel, beschermt deze jouw fijne hoofdje ook nog eens tegen de kou – win-win situatie dus. Wil je meer info welke helm geschikt is voor jou, dan heeft Elske wat fijne tips voor je op een rijtje gezet.

Tegenwoordig is het bij bijna elke skischool verplicht om als leraar een helm te dragen tijdens het lesgeven (voor meer info rondom de verplichtingen van de helm, lees je hier de blog van Kryschja en Guido). Als je echt een klein budget hebt, red je het ook met weinig geld. Desalniettemin, onze tip: Geef liever iets meer geld uit aan je helm en zorg ervoor dat die echt comfortabel en goed zit, zo haal je er vaak meerdere seizoenen plezier uit en uiteraard draagt dit bij aan jouw veiligheid. Deze helmen kosten meestal tussen de 100 en 200€. Een merk met veel goed passende en veilig helmen is bijvoorbeeld Bollé.

Skibril

Een skibril is er natuurlijk ook in verschillende prijsklassen. Een goede bril maakt een verschil met slechte en zonnige weersomstandigheden. Deze kosten gemiddeld tussen de 50 en 200€. Tip: koop je bril tegelijkertijd met je helm, of neem je helm mee als je je bril koopt. Zo voorkom je de bekende ‘tourist gap’ wanneer jij jouw bril opzet tijdens het skiën. Tip, kijk eens naar de Revo brillen beschreven in deze blog.

De reis en opleiding

Voor de reis naar Oostenrijk geef je ongeveer 100 à 200€ uit. Het kan natuurlijk wat verschillen of je met de auto, trein, bus of vliegtuig naar Oostenrijk reist. Check hiervoor ook de Facebookpagina: Rit naar de sneeuw! Wie weet kun je nog een leuke reisbuddy leren kennen en een goedkope rit scoren.

De opleidingskosten inclusief accommodatie, eten en de nodige biertjes komen uit op ongeveer 2000€. Meer info hierover vind je via deze link naar onze website.

En dan is de grote vraag natuurlijk, wat zijn je maandelijkse kosten als skileraar?

Inkomsten

Salaris

Allereerst wat je binnenkrijgt. Gemiddeld verdien je als Anwärter skileraar zo’n 800 tot 1100€ netto per maand (uitzonderingen daargelaten). Wanneer je echter hoger opgeleid bent, kun je ook steeds meer gaan verdienen.

In beide gevallen geldt: Doe vooraf een beetje onderzoek naar of jouw skischool of deze je een redelijke vergoeding biedt. Krijg je een salaris rond de 1000€ per maand, (goede) accommodatie en je skipas, dan zit je vaak wel goed.

Belangrijk om te onthouden is dat je eerste loon pas begin januari komt, en dat dit salaris is voor een halve maand.

Fooi

Als je geluk hebt wil het nog wel eens voorkomen dat je fooi ontvangt van jouw gasten of de ouders hiervan. Ga er echter nooit vanuit dat je een extraatje krijgt, dan zal je namelijk vaak van een koude kermis thuiskomen… Zie het als verrassing en zet je fooi opzij of gebruik het voor de après-ski. Het kan zijn dat je de ene week niets krijgt en de andere week met een stapeltje briefgeld eindigt.

Uitgaven

En nu een opsomming van voorbeelden waar jouw zuurverdiende centen dan weer naartoe gaan…

Kosten: borg

Vaak wordt er een borg van ongeveer 100€ van je salaris afgehaald voor je lerarenpak, voor velen een onverwachte uitgave (lees daarover meer in Bo’s blog). Wil je december en januari, inclusief natuurlijk de feestdagen, goed doorkomen, zorg er dan voor dat je genoeg geld meeneemt om ongeveer een maand van te leven.

Kosten: accommodatie

Accommodatiekosten verschillen ietwat per skischool. Veel skischolen bieden accommodatie aan en hiervoor betaal je een klein bedrag, meestal rond de 150 tot 200€ per maand. Meestal wordt dit automatisch van je salaris afgetrokken, waardoor je deze kosten niet echt voelt.

Kosten: skipas

Per gebied verschilt het of je je skipas moet kopen of dat je een skipas krijgt. Over het algemeen biedt de skischool je skipas aan, maar het kan zijn dat je net in een gebied terecht komt waar je wel je pas moet betalen, of de helft hiervan. Een seizoenspas kost gemiddeld zo’n 300 – 400€, afhankelijk van het gebied waar je lesgeeft.

Kosten: Flexibele lasten

Je flexibele lasten zijn de kosten die je kwijt bent aan levensonderhoud, en die je dus zo duur kan maken als jij zelf maar wil. Denk hierbij aan je ontbijt, lunch en avondeten, drinken en andere producten die jij nodig hebt in jouw dagelijkse verzorging. Gemiddeld is 200 à 300€ per maand meestal wel voldoende. Samen eten met anderen kan het leven trouwens een stuk goedkoper maken.

Kosten: Après-ski

En dan… Het meest uitdagende onderdeel van de flexibele lasten. De werkdag zit erop, en het is tijd voor een biertje! De après-ski zal er aankomende winter in veel gebieden anders uit gaan zien door de coronacrisis. Desalniettemin zal het zeker gezellig blijven (aan je tafeltje) en kunnen het bier en de shotjes Jägermeister, Flügel en Schnapps rijkelijk vloeien. Kleine schatting van wat je kwijt bent in de après-ski? Geheel naar eigen invulling natuurlijk. Wel kunnen we verklappen: een biertje kost gemiddeld 4€ per stuk en shots zo’n 3€ per stuk. Dus reken maar uit!!

Overzicht in je uitgaven en inkomsten

Al met al, als je wat overzicht houdt in je uitgaven gedurende het seizoen is het echt mogelijk een spaarpotje over te houden. Indien je toch in zwaar weer verkeerd, kan je altijd nog op zoek naar een bijbaantje ’s avonds als serveerster, oppas of barmedewerker. Uiteindelijk ligt het natuurlijk helemaal aan jezelf hoeveel geld je uitgeeft, deze blog dient vooral als indicatie.

Vooral genieten, maar ook een beetje op je geld letten gedurende het seizoen. Hieronder vind je nog een overzicht van alle besproken kosten. Houdt er rekening mee dat deze kosten geheel afhankelijk zijn van jouw persoonlijke situatie!

Materiaal

Ski’s €700,-
Skistokken €50,-
Skischoenen €400,-
Pak €300,-
Thermokleding €100,-
Helm en skibril €250,-
Totaal €1800,-

 

Maandelijkse uitgaven

Inkomsten   Uitgaven
Volledig salaris

(dit krijg je pas binnen vanaf februari)

€1100,- Huur €150,-
Fooi €0,- Boodschappen €250,-
Lunch €100,-
  Après-ski €250,-
Totaal €750,-
Gemiddeld over aan het einde van de maand: €350,-

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren