Het gevaar van de knieblessure

Je knieën worden tijdens de wintermaanden zwaar belast. De kans op een blessure is daarom groot. Knieblessures komen het vaakst van alle blessures op de skipiste voor. Vooral met de wisselende sneeuwcondities van dit jaar is het belangrijk goed op je knieën te letten.

De knie is het meest kwetsbare gewricht. 50% van de blessures die ontstaan op de piste zijn knieblessures. Bij 21% van alle zware blessures gaat het om letsel aan de voorste kruisband. Om de kans op een knieblessure te verkleinen kun je zelf het een en ander doen.

Zorg ervoor dat je skibindingen goed zijn afgesteld. Zeker na een aantal maanden skiën kan het zijn dat de veer binnenin de binding zijn spanning verloren heeft en dat deze moet worden bijgesteld. Voorkom ook het skiën op ski’s breden dan 80 mm wanneer je skiet op een harde piste.

Sluit de schnallen van je skischoenen goed. Zorg ervoor dat je schoenen goed zijn afgesteld. De schacht van de skischoen kan naar binnen of naar buiten worden gekant. Door een goede afstelling worden je knieën minder zwaar belast.

Tijdens het skiën zijn er twee gevaarlijke bewegingen die een blessure aan de voorste kruisband tot gevolg kunnen hebben: een langzame draaiende val achterover en het moment dat de buitenste ski druk verliest, wegglijd en het gebrek aan evenwicht wordt opgevangen op het binnenste been. In beide gevallen bestaat de kans dat de binding niet open gaat. De knie wordt verdraait en doordat je heupen onder je knieën komen is je hamstring niet in staat de knie te stabiliseren en het gewicht te sparen.

Voorkom dat je in een pflug de stoeltjeslift of sleeplift verlaat. Daar kun je met iemand anders zijn ski’s in de knoop komen. Dit kan leiden tot een draaiende val bij lage snelheid. En mocht je het gevoel krijgen dat je dreigt te vallen, laat je dan ook vallen en sta pas op als je helemaal tot stilstand bent gekomen.

Heb jij wel eens een knieblessure opgelopen?

Bron: planetski.eu

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het