Verwachting van een skileraar

Het leven als skileraar klinkt mooi en dat is het ook! Als skileraar ben je er voor de gasten die nog niet kunnen skiën of hun niveau willen verbeteren. We schetsen je een beeld van wat je kunt verwachten als skileraar.

Verwachting

De skischool waar je in dienst bent verwacht van jou als skileraar dat je je 100% inzet voor de skischool en haar gasten. Je geeft les aan de gasten die de skischool voor jou heeft geboekt, ongeacht beginner of gevorderd.

Iedere gast heeft een andere verwachting. Ongeacht of de gast veel technische aandacht wil, of juist alle uithoeken van het skigebied wil bekijken, jij als skileraar moet er voor zorgen dat de gast aan het einde van de dag een super ervaring rijker is. Hopelijk resulteert dit erin dat de gast de volgende dag weer een les bij jou boekt. Het ‘doorboeken’ is voor de skischool de manier om te zien of jij je werk goed doet.

Beginners

Als skileraar ben jij er om mensen te leren skiën. Dat betekent dat je vooral te maken zult krijgen met gasten met minder tot geen ski-ervaring. Je bent een groot deel van je werktijd op de oefenweide en je staat afdaling na afdaling in de pflug.

Wanneer je skiet met meer ervaren skiërs, zul je ook zelf meer aan skiën toekomen. Om dit te bereiken kun je na het behalen van je basis skidiploma verder leren. Hoe hoger je opleiding hoe meer ervaren skiërs zich bij jou zullen melden.

Kinderen

Als skileraar begin je onder aan de ladder. Voor veel leraren betekent het dat je het eerste seizoen werkzaam bent met jonge kinderen. Er zijn skischolen die al lessen aanbieden voor kinderen vanaf 2 jaar. Als skileraar ben je verantwoordelijk voor deze kinderen. Je gaat met kinderen vanaf 5 jaar al hele dagen skiën. Dat betekent dat je er ook bij bent tijdens het middag eten. Het eten wordt verzorgd door het restaurant, maar jij zorgt ervoor dat de kinderen kunnen eten en drinken. Ook wanneer de kinderen moe worden, het koud krijgen, naar het toilet moeten of hun ouders missen ben jij ervoor om de kinderen te helpen.

Hard werken dus, maar in ruil krijg je wel enorm veel waardering van zowel de kinderen als de ouders terug.

Werkdag

Om 7:30 uur gaat de wekker. Opstaan, ontbijten, lerarenpak aan en om 8:45 melden bij de skischool. Na een korte meeting weet je welke gasten je gaat ontvangen die dag en heb je tot 9:20 uur de tijd om bij de startlocatie van de skischool te komen.

Om 9:20 uur sta je buiten op je eerste gasten van die dag te wachten die om 9:30 uur skiles hebben. Na 2 uur skiles neem je afscheid van je gasten en heb je 25 minuten de tijd om het restaurant in te duiken voor een Wiener Schitsel mit pommes, Schiwasser en een sanitaire stop. om 11:55 uur ontvang je de volgende gasten. Om 14:00 uur neem je afscheid en zit je werkdag erop. Je loopt nog even langs je leidinggevende om te checken of er nog lessen zijn geboekt van 14:00 uur tot 16:00 uur. Doordat het niet zo druk is, blijkt dat dit keer niet het geval te zijn. Je skiet de dalafdaling naar het dorp richting de skischool. In de skischool meld je je af zodat de skischool weet welke lessen jij hebt gegeven die dag en hoeveel uur je hebt gedraaid. Er zijn geen extra werkzaamheden te verrichten deze dag, dus kun je naar huis, omkleden en is het tijd voor een welverdiend biertje.

Full-time baan

Zodra je het skileraren outfit aan hebt, ben je skileraar. Dat betekent dat je niet alleen wordt gezien als skileraar wanneer je op de ski’s staat, maar ook in de bus, lift, supermarkt, restaurant en in de après-ski. De skischool waar je in dienst bent, verwacht ook dat je naast je lesgeef uren je gedraagt als skileraar. Anders gezegd word je als skileraar in de gaten gehouden en dien je voor toeristen als voorbeeldfunctie.

Extra werkzaamheden

Hoofdzakelijk ben je skilessen aan het geven maar het kan voorkomen, afhankelijk van de skischool, dat je nog wat taken krijgt. Zo kan het zijn dat je mee moet doen aan de wekelijks skishow en skischow training. De meeste skischolen hebben wekelijks techniektrainingen waar je verplicht bij moet zijn.

Voor kinderleraren hoort het bijwonen van de kinderdisco en prijsuitreiking bij de wekelijkse werkzaamheden. Om extra gasten binnen te halen kan er aan je worden gevraagd of je lessen wilt gaan verkopen in hotels, of folders uitdelen bij de appartementen in het dorp. Een oefenweide vol met speel- en lesmateriaal komt niet uit de lucht vallen. Iemand moet dit aan het begin van de dag opbouwen en ‘s avonds weer afbreken.

Met al deze extra werkzaamheden zul je samen met de 4 tot 6 uren skiles die je per dag geeft uitkomen op een normale werkdag.

Service

De gasten die je ontvangt als skileraar zijn meestal op vakantie. Ze willen skiën en genieten tijdens hun vakantie. Als skileraar wil je daarom voldoen aan de verwachting van je gasten. Vraag daarom altijd aan je gasten voorafgaand aan de les wat zij van jou verwachten. Het kan voorkomen dat de gast alleen maar techniek wil oefenen, of dat hij eindelijk van zijn angst af wil komen om de zwarte piste af te gaan. Misschien is je gast er wel opuit om zo veel mogelijk pistekilometers af te leggen en wil hij jou gebruiken als zijn gids.

Help je gasten te ontspannen en te genieten van hun vakantie. Help bijvoorbeeld je gasten met het dragen van hun ski’s. Vertel ze wat leuke informatie over het skigebied en de omgeving. Boek voor je gasten een leuke extra activiteit zoals rodellen of paragliden. Reseveer voor je aankomt bij het restaurant een tafel of zoek er één bij aankomst. Neem je gasten mee naar de gezelligste après-ski van het dorp. Geef ze je (werk) nummer zodat als er wat is ze jou om hulp kunnen vragen. Een beetje extra doen is goed voor de gast, het skigebied en jezelf!

Après-ski

Après-ski hoort bij het leven als skileraar. Ben je altijd bewust, zoals je hierboven kunt lezen, dat mensen jou zien als voorbeeld. Ook de skischool verwacht dat je je gedraagt als skileraar. Een biertje drinken kan maar, zoals de bekende slogan klinkt, drink met mate. Stel je maar eens voor dat je stomdronken in je skilerarenpak in de après-ski staat naast iemand die je de volgende dag met een enorme kater een hand moet geven omdat je met zijn kind op stap gaat.

Wil je even jezelf zijn dan is de oplossing heel simpel: trek je skileraren pak lekker uit.