Skileraar worden in Oostenrijk

Oostenrijk is het favoriete wintersportland voor veel Nederlanders. Ook voor Nederlandse skileraren is Oostenrijk bij uitstek het land om skiles te gaan geven. Door de sfeer, sneeuwzekerheid en vele Nederlandse toeristen kiezen veel Nederlandse skileraren voor Oostenrijk. Om skiles te mogen geven in Oostenrijk moet je voldoen aan bepaalde kwalificaties. Verschillende Nederlandse opleiders helpen je op weg bij het halen hiervan.

Om ski- of snowboardles te mogen geven in Oostenrijk moet je minimaal het Anwärter diploma behalen. Wil je in beide disciplines lesgeven, dan bestaat er de Duaal Anwärter opleiding. Maar ook zonder opleiding mag je in Oostenrijk skiles geven aan kinderen tot 6 jaar.

Anwärter

Het minimale opleidingsniveau wat je nodig hebt om skiles te mogen geven in Oostenrijk is de Anwärter opleiding. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding, dien je minimaal een rode piste gecontroleerd parallel te kunnen skiën, of in het geval van snowboarden een rode piste te kunnen boarden en enkele piste-tricks te beheersen.

Tijdens de gemiddeld 10 dagen durende opleiding leer je in de praktijk de basistechnieken van het skiën uit te voeren en deze over te brengen op je gasten. In de praktijk worden de onderdelen pflug drehen, pflug steuern, kurz schwung, vrije afdaling (langebochten parallel) en lesgeven geëxamineerd. De theoretische onderdelen die worden behandeld zijn kinderunterricht, unterrichtslehre (Methodik / Didaktik), bewegungslehre, materialkunde, ski- & boardservice en schnee- und Lawinenkunde.

Na het behalen van het Anwärter diploma kun je overal in Oostenrijk solliciteren als skileraar. Je mag skiles geven aan beginnende en licht gevorderde skiërs. Wil je hierna verder leren, dan kun je door met de Landes opleiding.

Landes

De landes opleiding gaat verder waar de Anwärter opleiding eindigt. De snelheid gaat omhoog en er wordt dieper ingegaan op de theorie. De Landes opleiding is opgedeeld in drie onderdelen namelijk: het Landes 1, Landes 2 (snowboarders hebben één Landes deel) en Alpinkurs. De onderdelen die worden behandeld tijdens de Landes 1 en 2 opleidingen zijn buckels, carven, off-piste, reuzenslalom en ritmewissel. Tijdens de Landes 1 opleiding ligt de nadruk op de eigenvaardigheid en bij Landes 2 op snelheid en techniek. Ook komt bij de Landes 2 opleiding het lesgeven als examenonderdeel weer terug.

Met minimaal het Landes 1 diploma mag je deelnemen aan de Alpinkurs. Tijdens die opleiding leer je skiën en lesgeven buiten de pistes. Examenonderdelen zijn oriëntatie, lawinepieper zoeken, kaartlezen en het leiden van een groep naast de pistes.

Na het behalen van de drie verschillende onderdelen, ontvang je het Landes ski- of snowboardleraar diploma. Met dit diploma kun je bijna overal ter wereld aan het werk als skileraar en mag je lesgeven aan gevorderde skiërs.

Staatliche

Het uiteindelijke doel als skileraar in Oostenrijk is het Staatliche diploma. Deze opleiding wordt georganiseerd vanuit de BSPA (Bundessportakademie). Om deel te mogen nemen aan de toelatingstest, dien je minimaal in het bezit te zijn van het Landes diploma en het Anwärter snowboarden (bij snowboarders het Anwärter skiën).

De toelatingstest duurt vier dagen en vindt plaats in Maria Alm. De test is onderverdeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit een reuzenslalom op tijd. Alleen wanneer je de slalom binnen de gestelde tijd kunt skiën mag je deelnemen aan het tweede deel. Het tweede deel bestaat uit drie afdalingen, waarin het skiën buiten de piste en de schoolse vormen worden beoordeeld.

De opleiding is verdeeld over blokken van meerdere weken en duurt alles bij elkaar een kleine twee jaar. Tijdens de veelzijdige opleiding wordt er niet alleen op zeer hoog niveau geskiët, ook het snowboarden, langlaufen en alternatieve sneeuwsporten worden behandelt.

Met het behalen van het Staatliche skileraren diploma kun je verder met de Skiführer opleiding.

Skiles geven aan kinderen zonder opleiding

Je wilt skiles gaan geven aan kleine kinderen maar kunt zelf niet goed genoeg skiën om het Anwärter diploma te halen? Bij Oostenrijkse skischolen kun je ook zonder opleiding als kinderskileraar aan het werk. Hiervoor moet je in de meeste gevallen een interne opleiding volgen. Je leert hoe je kinderen leert glijden en remmen. Als kinderskileraar werk je met de kleinste kinderen van de skischool en breng je je tijd in de bergen door op de oefenweide van het skigebied.