Skileraar worden

Als je een passie hebt voor skiën en anderen wilt helpen om deze geweldige sport te leren, dan kan het worden van een skileraar de perfecte keuze zijn. In dit artikel vertellen we jou alles over hoe je een skileraar kunt worden en welke stappen je moet nemen om deze droom te verwezenlijken. Van het behalen van de juiste certificering tot het ontwikkelen van je vaardigheden.

Vereisten om een skileraar te worden

Om een skileraar te worden, moet je aan bepaalde vereisten voldoen. Zoals in het bezit zijn van een ski- of snowboardleraren diploma. Hier zijn de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden:

Leeftijd en ervaring

De minimumleeftijd om als skileraar te werken varieert per land en skischool. Over het algemeen moet je minimaal 16 jaar oud zijn, maar sommige skischolen kunnen een hogere leeftijd vereisen. Bovendien is ervaring als skiër van essentieel belang, omdat je vertrouwd moet zijn met verschillende skitechnieken en het gebied.

Skivaardigheden

Als skileraar moet je goede skivaardigheden hebben. Je moet comfortabel kunnen skiën op verschillende pistes en in verschillende weersomstandigheden. Een gevorderd niveau van skiën is vereist, en het is ook goed dat je al enige ervaring hebt met het lesgeven aan anderen, maar dit is geen vereiste.

Opleiding en certificering

Het behalen van de juiste opleiding en certificering is essentieel om een skileraar te worden.

Je kan in sommige landen wel al zonder diploma aan het werk als leraar en lesgeven aan kinderen tot 6 jaar oud binnen het kinderland. In dat geval ben je wel meer een oppas dan een leraar.

Nationale skilerarenorganisaties bieden opleidingsprogramma’s en certificeringen aan die erkend worden in de skibranches. Deze programma’s omvatten theoretische kennis, technische vaardigheden en lesgeefmethoden. In Nederland is dat minimaal het NSL diploma, In Oostenrijk is dit het Anwärter diploma en in Frankrijk het Brevet d’étàt.

Deze drie opleidingen zijn te volgen bij verschillende opleidingsinstituten in verschillende landen. Het is aan te raden om je opleiding te volgen in de taal waarin je les wilt gaan geven. Zo ben je direct op de hoogte van de technische termen. 

Ga je lesgeven in Oostenrijk? Dan kun je het beste je opleiding in het Duits volgen. Dit kan ook via verschillende Nederlandse organisaties. Kijk voor meer informatie bij opleidingen.

Vind een skigebied dat bij jou past

Met de opleiding die je hebt gehaald mag je in bepaalde landen lesgeven. Met het NSL diploma mag je lesgeven in Nederland, met het Anwärter in Oostenrijk, enz. Richt je daarom op het land waar je de bevoegdheid hebt om les te mogen geven. Het heeft geen zin om met het Anwärter diploma te solliciteren in Frankrijk.

Vraag jezelf af waar een skigebied voor jou aan moet voldoen. Ga je opzoek naar een groot of een klein skigebied? Wil je veel après-ski of juist helemaal geen? Wil je in je vrije tijd de beschikking hebben over een funpark of ski-route. Of wil je juist in dat skigebied zitten waar je de beste off- piste kunt skiën? Ligt je voorkeur bij een skigebied waar vooral Nederlanders komen of juist alleen maar Duitste en Oostenrijkse gasten?

Lees jezelf hier goed over in! En lees vooral onze blog met leuke gebieden om les te geven!

Zoek een skischool die bij jou past

Wanneer je weet in welk gebied je terecht wilt komen kun je gaan kijken welke skischolen zich daar gevestigd hebben. Het vinden van een skischool die bij jou past is belangrijker dan dat je in een goed gebied terecht komt. Het grootste deel van je tijd ben je aan het werk en heb je te maken met de arbeidsomstandigheden van de skischool.

Wij hebben de meeste skischolen voor je bij elkaar gezocht. Skileraren die gewerkt hebben bij deze skischolen kunnen hun ervaring delen. Kijk hiervoor op de pagina ‘skischolen‘.

Leg contact met verschillende skischolen

Het is verstandig om je op meer dan één skischool te richten. Schrijf verschillende skischolen aan zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Stel jezelf voor in je eerste mail door middel van een kort CV en informeer naar de mogelijkheden om les te geven.

Wanneer je van de skischool een positieve reactie terug ontvangt dan kun je dieper ingaan op de arbeidsomstandigheden. Vraag onder andere naar onderkomen, salaris en werktijden. Voor meer informatie bezoek je onze pagina ‘opzoek naar een passende skischool‘.

Op reis naar je bestemming

Opleiding geregeld en skischool gevonden, dan ben je klaar om te gaan. De meest voorkomende reismethode zijn per auto of per vliegtuig. Goedkoper is het meereizen met een reisorganisatie. Vaak zijn er in de bussen die vertrekken naar de alpen stoelen vrij. Deze stoelen kun je voor een paar tientjes boeken. Neem hiervoor informatie op met reisorganisaties die reizen organiseren naar jouw skigebied.

 

Je kunt ook bij de skischool informeren of er andere leraren vanuit Nederland reizen die nog een stoel vrij hebben in hun auto. Dit scheelt dan voor beide in de benzinekosten.

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het worden van skileraar of heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag op weg! Neem contact met ons op of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!