Oostenrijkse woorden die zeker niet kunnen ontbreken in jouw vocabulaire

Jarenlang heb je op de middelbare school zitten zwoegen om een voldoende te halen voor Duits: naamvallen, vocabulaire en luistertoetsen om grijze haren van te krijgen. Je zou toch denken dat je hiermee beslagen ten ijs komt tijdens jouw tijd in de sneeuw!? Echter heeft de Oostenrijkse taal veel andere woorden. Omdat jullie vast nog wel een paar uurtjes over hebben in de trein richting de sneeuw, helpen wij jullie maar al te graag op weg. In deze blog leer je Oostenrijkse woorden die zeker niet kunnen ontbreken in jouw vocabulaire.

Groeten op de piste

Op de piste kennen de meeste skileraren elkaar en begroet iedereen elkaar. “Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt op zijn Oostenrijks te groeten, is “Servus” of “Grüß Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaß-di” als je iemand groet. Voor het nemen van afscheid zijn er weer andere woorden. Neem eens in het Oostenrijks afscheid door “Pfiat-di” te zeggen. Is dit toch nog een level te ver, zeg dan; “Ciao”. Deze Italiaanse term is ook heel gebruikelijk in Oostenrijk.

Stampen maar

Dit lijstje is speciaal samengesteld om ervoor te zorgen dat jij straks goed voor de dag komt in de sneeuw. Pak er iets te eten bij, zorg dat je comfortabel in je treinstoel zit en doe je oordopjes vast in, want het ouderwetse stampen doet zich weer aan. Als je deze woorden uit je hoofd leert, scoor je zeker punten bij je Oostenrijkse collega’s:

Oostenrijks Duits Nederlands
Servus/ Gruaβ-di Hallo Hallo
Pfiat-di/ Ciao Tschüss Doei
Geils Weda Schönes Wetter Mooi weer
Sau guat Sehr gut Heel goed
Sauweda Schlechtes Wetter Slecht weer
Gemma moi aufm Berg? Gehen wir auf den Berg? Gaan we de berg op?
Mogsch du skifoan? Möchtest du Skifahren? Wil je skiën?
Brettln Ski Ski’s
Gschmackig! Lecker! Lekker!
Dirndl Mädchen Meisje
Bub Junge Jongen
Gaudi Spaβ Plezier
Leiberl T-shirt T-shirt (zeg je ook tegen het hesje dat kids tijdens de skiles aankrijgen)
Heuer In diesem Jahr Dit jaar
Schmäh Witz Grap

Is jouw Duits nou ook nog niet zo goed? Kijk dan eens naar onze online Duitse cursus.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren