Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze week: Hoe overleef ik… een broekplasser?
Hoewel de meeste kinderen zindelijk zijn als ze op skiles gaan, gebeuren er toch af en toe ongelukken. In deze blog neem ik je mee in wat je kan doen als het toch mis gaat en hoe jij en het kind dit overleven.
Voorbereiding
Gummibears, een extra paar handschoenen en koekjes voor jezelf heb je vast ergens in je rugtas of jas zitten, maar het is ook handig om een kleine vuilniszak en eventueel een extra onderbroek mee te hebben. Zelf heb ik een neutrale onderbroek bij de zeeman vandaan, mocht het nodig zijn, kan hij voor elk kind gebruikt worden en zo heeft het kind geen koude billen de rest van de les + waar laat je die natte onderbroek anders?
Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel je waarschijnlijk al voordat de skiles begint en tijdens de lunchpauze checkt of alle kinderen naar het toilet zijn geweest, kan je dit ook goed nog tijdens de skiles meerdere keren vragen. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kunnen ze dit vaak ook zelf aangeven, maar als ik uit een lift stap en ik zie een toiletgebouw vraag ik altijd of er iemand moet. Ook vertel ik meteen dat er geen toilet onderweg op deze berg is, ook als dat wel het geval is. Sommige kinderen denken dat ze het op kunnen houden, maar moeten dan onderweg toch en een restaurant is niet altijd aanwezig.
Als ik een wat jongere kinderen mee heb (tot 7 jaar) neem ik de hele groep mee naar binnen. Zo blijven de kinderen warm en blijft de groep bij elkaar. Vaak moeten er meerdere toch naar het toilet als je eenmaal binnen bent. In een noodgeval is wildplassen natuurlijk ook altijd nog een optie, een natte broek proberen we natuurlijk ten alle tijden te voorkomen.
Geen bigdeal van maken
Je hebt net lunchpauze gehad, iedereen is naar het toilet geweest, je hebt het gevraagd bij de lift en toch moet er nog eentje plassen. Net iets te laat geweest of kreeg de broek niet los en nu is de onderbroek nat. Kinderen schamen zich vaak en willen de rest van de groep het niet laten weten.
Probeer er zelf geen bigdeal van te maken. Het duurt vaak iets langer voordat je terug bent bij de groep, maar als je zelf ontspannen blijft en het kind geruststelt (het overkomt iedereen wel eens), is het ook minder erg voor het kind. Aan het einde van de dag, kan je het rustig even met de ouders bespreken, zonder dat de hele groep erbij staat en meestal vinden de ouders het fijn dat je zo nuchter gereageerd hebt. Het kind is misschien opnieuw een beetje overstuur en dat is helemaal niet erg. De volgende dag kan je weer vol nieuwe moed op pad met een blij kind.