Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren van skibewegingen is vooral de verticale as van belang. Deze as loopt van boven naar beneden in het lichaam. In het Duits wordt deze as ook wel de ‘Hochachse’ genoemd. De bewegingen die gemaakt worden met deze as kunnen beïnvloed worden door richting en snelheid.

Denk bijvoorbeeld aan een weegschaal. Stel je staat op een weegschaal met de knieën licht gebogen en je beweegt langzaam omhoog. De naald zal langzaam een beetje meer gewicht aangeven. Je drukt jezelf eigenlijk van de grond weg. Als je dan snel stopt met deze beweging, dan zal de naald van de weegschaal iets minder gewicht aangeven.

Bewegingen

Er zijn vier verschillende bewegingen die je dus met de hochachse kan maken. Deze zijn hochentlasten, hochbelasten, tiefentlasten en tiefbelasten.

Hochentlastung 

Bij hochentlastung gaat de beweging met het lichaam langzaam omhoog en wordt er snel gestopt. Bij skiën kan je dus denken aan het langzame omhoog nemen van het enkel- en kniegewricht tussen de bochten en het vele druk zetten in de bocht, waar je eigenlijk snel stopt. Hierdoor kun je dus als het ware makkelijker draaien met je ski’s. Vervolgens neem je je enkel- en kniegewricht weer langzaam omhoog, en herhaalt dit proces constant.

Hochbelastung

Bij hochbelastung ga je snel omhoog met de enkel en de knie en zet je vervolgens langzaam druk op de ski’s in de bochten. Hierdoor wordt er langzamer gestopt. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het leren pflugdrehen (bochten draaien met de ski’s in de pizzapunt). Dit is een techniek waar flink aan gewerkt wordt tijdens de Anwärter-opleiding.

Tiefentlastung

Bij tiefentlasten ga je als skiër snel omlaag en wordt er langzaam gestopt. Dit is een techniek die goed benut wordt met het skiën van buckels en off-piste.

Tiefbelastung

De laatste van de vier bewegingen is tiefbelastung. Bij deze beweging wordt er langzaam omlaaggegaan en vervolgens heel veel druk gezet en dus snel gestopt. Deze techniek zie je bijvoorbeeld bij het off-piste skiën, waarbij je als skiër het gevoel wilt houden dat je licht skiet, maar wel genoeg druk moet zetten.  

Tot slot

Om de techniek en het eigen kunnen te verbeteren is het dus van belang om tijdens het skiën bewust te worden van de bewegingen die je maakt. 

In de volgende techniekblog lees je meer over de werking van de andere assen tijdens het skiën.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren