Working Holiday Visum aanvragen Canada

Skiles geven in Canada kan alleen wanneer je in het bezit bent van een geldig werkvisum en een toeristen visum, een zogenaamde eTA. Er is het Working Holiday Visum en het gesponsorde werkvisum. Er worden jaarlijks slechts enkele van deze visa verstrekt aan Nederlanders. Op deze pagina leggen we je uit wat je moet doen om kans te maken op een visum.

Working Holiday Visum

Canada beschikt over een speciaal programma voor buitenlanders die internationale ervaring willen opdoen. Voor personen tussen de 18 en 31 jaar is er het zogenaamde Working Holiday visum. Met dit visum kun je je bezoek aan Canada met lokaal werk bekostigen. Nagenoeg alle ski- en snowboardleraren maken gebruik van dit visum. Het Working Holiday visum is 12 maanden geldig vanaf het moment dat je Canada binnenkomt.

International Experience Canada

Het programma waar je als skileraar onder valt is het International Experience Canada (IEC) programma. Het proces dat je doorloopt voor het aanvragen van een Working Holiday visum bestaat uit drie fases: het kandidaat stellen, de applicatie indienen en het visum verkrijgen. Elk jaar krijgen slechts rond de 300 Nederlanders een visum aangeboden onder dit programma. Niet alleen ski- en snowboardleraren hebben dit visum nodig, maar alle Nederlanders onder de 35 jaar die in Canada willen werken.

Kandidaat stellen

Dit is de meest eenvoudige stap in het proces. In deze stap test de Canadese overheid met behulp van een online vragenlijst of je geschikt bent. Je moet je hiervoor aanmelden bij de Canadese overheid. Klik op deze link en maak bij ‘GCkey’ een account aan. Hierbij wordt je gevraagd om een gebruikersnaam, wachtwoord en drie veiligheidsvragen met bijbehorende antwoorden. Sla de antwoorden ergens veilig op.

Nadat je een account hebt aangemaakt kun je je kandidaat stellen in het IEC-programma. Dit doe je door onder ‘what would you like to do today?’ te klikken op ‘International Experience Program (IEC)’. Op de volgende pagina klik je onder ‘I do not have a personal reference code’ wederom op ‘International Experience Program (IEC)’. Hier vul je de vragenlijst in. Uit deze vragenlijst komt als het goed is dat je geschikt ben voor het IEC-programma. Hierna wordt je doorgestuurd naar een website waarbij je vier online formulieren moet invullen.

Wanneer de formulieren zijn opgestuurd ontvang je van de Canadese overheid een bericht dat je in een ‘pool’ bent geplaatst. Een ‘pool’ is een groep van meerdere kandidaten. Eens in de zoveel tijd wordt er een pool geselecteerd om een applicatie in te dienen. De schema’s van deze ‘round of invitations’ kan je hier vinden.

Applicatie indienen

Dit is de stap die het meeste tijd en werk gaat kosten. Wanneer jouw pool wordt geselecteerd om een applicatie in te dienen heb je tien dagen om de uitnodiging te accepteren en twintig dagen om een applicatie in te dienen.

Het accepteren van je uitnodiging doe je door op de website de applicatie ‘work permit’ te starten. Vervolgens krijg je dezelfde vier vragenlijsten als die je tijdens het kandidaat stellen hebt ingevuld.

Hierna moet je verschillende documenten opstellen en aanleveren. Er zijn in totaal zeven documenten:

  • Family information
  • Proof of means of financial support
  • Police certificates
  • CV/resumé
  • Digital photo
  • Passport
  • Letter of explanation

Het family information form is een formulier dat je moet downloaden en in moet vullen. Het formulier wijst zichzelf.

Met het document proof of means of financial support wil de Canadese overheid zien dat je jezelf financieel kan onderhouden tijdens je verblijf in Canada. Er wordt gevraagd om heel veel verschillende documenten. Het advies is om het te beperken tot het huidige saldo van je rekening(en) (met tevens het saldo in Canadese dollars), bankafschriften van de afgelopen vier maanden en één salarisstrook.

Police certificates zijn in Nederland verklaringen omtrent gedrag (VOG). In totaal heb je maar 20 dagen om een applicatie in te dienen. Het is daarom aan te bevelen dit document al aan te vragen voordat je geselecteerd ben om een applicatie aan te dienen. Een VOG kost tussen de €30,- en €45,- (afhankelijk van de gemeente). De VOG vraag je aan bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Normaal vraag je een VOG aan voor een werkgever, omdat je nu nog niet weet wie je werkgever gaat zijn vraag je hem aan voor de Canadese autoriteiten. Voor meer informatie betreffende deze regelgeving  bezoek je de website: www.justis.nl.

De letter of explanation is optioneel maar wel het belangrijkst. Hierin kun je namelijk motiveren waarom jij naar Canada wilt. Besteed hier veel aandacht aan en zorg er voor dat je hier in iedergeval in vermeld dat je skiles wilt gaan geven en ligt toe waarom.

Zorg dat je al deze documenten binnen twintig dagen hebt aangeleverd. Tevens moet je nu de kosten voldoen die zijn verbonden aan het aanvraag van een visum. De kosten bedragen ongeveer C$250,-(Canadese dollar), wat omgerekend zo’n €170,- is.

eTA

Het eTA is een verplichte digitale reistoestemming, uitgegeven door de Canadese overheid. Meer informatie daarover vindt je op deze pagina.

Visum verkrijgen

En nu is het duimen! Houd goed je online account in de gaten. Daar kun je de status van je aanvraag en je berichten zien. Het kan voorkomen dat de Canadese autoriteiten om extra documenten vragen. Op deze site kun je zien wat de doorlooptijden zijn.

Conclusie

Concluderend valt te zeggen dat het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ hier echt opgaat. Zorg dat je op tijd begint met je aanvraag (het liefst begin december), zorg dat je alle documenten al gereed heb voor je uit een ‘pool’ wordt geselecteerd om je applicatie in te dienen. Dit scheelt je veel stress en zorgen. Laat daarnaast iemand anders je documenten bekijken aan de hand van de eisen die de Canadese autoriteiten hiervoor hanteren.

Succes met je aanvraag!

Heb je na het lezen van deze pagina vragen over het aanvragen van een visum of het werken als ski- en/of snowboardleraar in Canada? Stel dan je vraag via ons contactformulier.