Hoe organiseer je jouw groep bij verschillende oefeningen?

Er zijn heel veel verschillende oefeningen met nog meer variaties daarop. Als skileraar kies je de oefening behorend bij het niveau van de groep. Maar als je de oefening gekozen hebt, ben je er nog niet. De groep moet de oefening ook goed kunnen uitvoeren en daar zijn meerdere factoren belangrijk bij. Het terrein, je plaats op de piste, en de oefening zelf. 

Terrein

Natuurlijk kun je niet zomaar op elke willekeurige plek een oefening doen. Pistes zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn natuurlijk in te delen in rood, blauw of zwart maar er spelen nog veel meer factoren mee. Zo heb je de vlakke uitloop pistes, de onoverzichtelijke piste, de piste met een pad of de piste waar meerdere liften op aansluiten.

Daarnaast zijn er de basisregels, die gelden niet alleen voor jou als skileraar met groep, maar voor elke skiër. Niet stilstaan na een heuvel, niet ineens stoppen of starten en rekening houden met je mede skiërs. De 10 pisteregels nog eens opfrissen? Lees het in deze blog.

Bij elke oefening die je doet moet je ten eerste in je achterhoofd houden wat het doel van die oefening is. Een bewegings corrigerende oefening vraagt een ander terrein als een oefening voor het controleren van je snelheid. Als je je doel van de oefening hebt bepaald kun je hier je terrein op aanpassen.

Plaats op de piste

Over het algemeen is het het beste om met je groep aan de zijkant van de piste te staan. Op een plek waar je vanaf een afstand al zichtbaar bent voor je mede skiërs. Bij voorkeur natuurlijk met je groep allemaal in een rijtje naast elkaar.

Bij oudere kinderen kun je het rijtje goed oefenen. Maak ze bewust van het kanten en glijden in de sneeuw en wat dat met de ski’s doet. Een rijtje op de piste is niet alleen voor jezelf handig, het ziet er ook uit alsof je de boel onder controle hebt! Bij een snellere groep kan het handig zijn om een stopsignaal aan te geven. Bijvoorbeeld door een skistok omhoog te doen, geef je aan dat je stopt zodat ze zich netjes in het rijtje kunnen opstellen.

Oefeningen

Niet alleen de keuze van de piste is belangrijk tijdens de oefening. Jouw eigen plek op de piste is ook belangrijk. Vooral als je jouw groep individueel de oefening wil laten uitvoeren. Afhankelijk van het aspect wat je traint, is jouw positie ten opzicht van de groep belangrijk. Een links/rechts beweging kan je beter waarnemen als je voor of achter de uitvoerende persoon staat. Terwijl een voor/achter beweging beter waar te nemen is vanaf de zijkant. 

Daarnaast kan ook de volgorde van de groep invloed hebben. Als de eerste persoon die de oefening uit moet voeren deze meteen verkeerd uitvoert, kan dit de rest van de groep op het verkeerde been brengen. Zeker als jijzelf een stuk verderop staat waardoor je niet kan corrigeren. Als je in een groep achter elkaar skiet geldt het weer andersom. Dan is het vaak fijner om de slechtere skiërs als eerste achter je aan te hebben. Hierdoor kunnen ze goed bij jou afkijken hoe jij de oefening uitvoert. 

Tot slot 

Een goed georganiseerde oefening vraagt vooral een goed georganiseerde skileraar. Hoe je je les het beste voorbereidt lees je hier. Uiteindelijk blijkt maar weer voorbereiding is alles.

Een goede voorbereiding van je oefening helpt je niet alleen door de dag, maar zorgt uiteindelijk ook voor een veiligere en betere les. Wat natuurlijk weer leidt tot tevreden klanten en die zien we het liefst!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren