Wat te doen als je je Anwärter opleiding niet haalt?

Tijdens je anwärter opleiding heb je verschillende examens. Denk hierbij aan theorie of praktijkexamens. Maar wát als je één van deze niet haalt?

Deze vraag hoor je vaak van deelnemers die de Anwärter opleiding gaan doen. ‘Kan ik het wel overdoen?’, ‘Mag ik dan wel of niet aan het werk?’. Voor de mensen die het niet halen is er een herkansing. Die herkansing kan je zo vaak doen als je wilt. Dus je bent niet na twee keer proberen uitgeschakeld.

Hoe ziet het examen eruit?

Het examen van een Anwärter-opleiding bestaat uit 3 onderdelen: lesgeven, praktijk examen en theorie examen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een van deze onderdelen niet haalt. Het lesgeef gedeelte kun je tijdens de cursus nogmaals herkansen. Mocht dit dan nog steeds niet voldoende zijn, zal op een later tijdstip tijdens het winterseizoen een inhaalmoment zijn.
Wat het praktijk en theorie examen betreft krijg je tijdens de opleiding maar één kans. Ook voor deze geldt dat als je dit niet met een voldoende afsluit, het herkansingsmoment later in het seizoen zal zijn. Doe jij bijvoorbeeld mee aan de opleiding in december, dan kun je vaak in januari herkansen.

Wat nu?

De opleidingen in Oostenrijk gaan altijd via Oostenrijkse skileraar verbanden. Bijvoorbeeld het Salzburger Skilehrerverband of Tiroler Skilehrerverband en ga zo maar door. Deze verbanden nemen dus ook je examens af. Stel je haalt één van de examens niet, dan moet je bij je eigen skiverband je herexamen aanvragen. Hier geef je aan dat je examen hebt gedaan voor je opleiding, Anwärter of Landes, en dat je deze graag wilt herkansen omdat je het vorige examen niet hebt gehaald.

Mocht je het de eerste keer niet gehaald hebben, zorg dan dat je goed traint om het examen alsnog te halen. Heb je al werk bij een skischool, vraag dan of één van de andere skileraren samen met jou wil gaan trainen om er alsnog doorheen te komen. Trainen kan voor zowel het lesgeven, het praktijk skiën maar ook voor de theorie! Alles is te leren.

Wel of niet aan het werk?

Als je je examen niet hebt gehaald mag je bij de meeste skischolen wel aan het werk. Dus wees gerust. Dit mag vaak omdat je wel een opleiding hebt gevolgd tot ski- of snowboardleraar, alleen heb je het examen niet gehaald. Sommige skischolen nemen je dan wel aan maar gaan er wel vanuit dat je je examen opnieuw gaat doen en je diploma gaat halen. Want dit is uiteindelijk wel verplicht. Ook kan het zijn dat jij door jouw skischool alleen op het ”kinderweitje” wordt ingezet, totdat je het papiertje officieel binnen hebt. Maar hee, je bent nog altijd werkzaam als skileraar!

Alles komt goed

Uiteindelijk komt alles goed. Het zakken van een examen is nooit leuk. Gelukkig zijn er meerdere opties zodat je toch je diploma kan halen en lekker een heel winterseizoen kan gaan werken in de sneeuw.

Mocht je dit seizoen nog aan de slag willen gaan als skileraar kijk dan eens bij onze vacature pagina!
Heb jij je opleiding nog niet gedaan? Kijk dan even op onze opleidingspagina of stuur ons een bericht met jouw vragen!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren