Nieuweling in de skilerarenwereld

Weten jullie nog; de eerste keer dat je als nieuweling de skischool binnen stapte waar je nu misschien al een aantal jaren werkt? Of dat je voor het eerst in de après-ski bar stond met allemaal collega’s om je heen die je helemaal niet kende?

 

Voor de al wat meer ervaren skileraren onder ons zal het een ‘ohja’ momentje zijn. Voor veel van de nieuwe skileraren zal dit gevoel waarschijnlijk een wat recentere ervaring zijn. Het moment dat jij als ‘nieuweling’ ineens tussen allemaal ervaren skileraren staat die elkaar al seizoenen lang kennen. Niet altijd de meest makkelijke situatie, maar wel eentje om een hoop leuke nieuwe mensen te ontmoeten!

Vrienden van de opleiding

 Zelf had ik het geluk dat ik vanuit de Anwärter-opleiding direct doorreisde naar Gerlos samen met zeven anderen die samen met mij de opleiding hadden gedaan. Wij kenden elkaar ondertussen al twee weken, dus echt alleen ging ik niet.

Kennis maken met de skischool, de eigenaar en het skigebied ging eigenlijk vanzelf aangezien wij als nieuwelingen op de eerste dag na aankomst meteen een introductiedag hadden. Superhandig om zo een beetje rustig kennis te maken met het skigebied en om te horen hoe het er in de skischool allemaal aan toe gaat. Een hele hoop informatie wat er zo op je afkomt die eerste dagen, maar hartstikke leuk om zo alvast het een en ander mee te krijgen. Naast de kennismaking met alle andere ‘nieuwelingen’ werd het dus ook tijd om kennis te maken met de skileraren die hier al langer rondlopen. En welke plek is er nou beter om dit te doen dan in dé après-ski tent van het dorp onder het genot van een lekker koud biertje?

Doe gewoon lekker mee!

In het begin is het misschien ietwat spannend, vooral als er in de kroeg allemaal groepjes leraren staan die elkaar al kennen van vorige seizoenen. Maar hé, het zijn/worden allemaal jouw collega’s dus wees niet bang om jezelf eens voor te stellen en een praatje te maken met leraren die al langer bij de skischool werken! Het is namelijk hartstikke leuk om van hen verhalen te horen over vorige seizoenen en natuurlijk heel handig om zo meer te weten te komen over de ins- en outs van de skischool. Met andere woorden: doe gewoon lekker mee!

Zelf heb ik gemerkt dat het ook echt gewaardeerd wordt als je jezelf meteen voorstelt aan je nieuwe collega’s. Daarnaast kunnen zij jou dan ook weer voorstellen aan andere collega’s die hier ook al langer rondlopen. Zo heb je op dag twee in de après-ski meteen heel veel aanspreekpunten of collega’s die jou al begroeten, win-win situatie.

Andere medewerkers

Naast collega’s van de skischool heb je natuurlijk nog veel meer medewerkers (concullega’s) in het gebied waar je lesgeeft, skileraren van andere skischolen, barpersoneel, uitsmijters, liftpersoneel etc. die het allemaal hartstikke leuk vinden om jou als nieuwe skileraar/skilerares te leren kennen. Maak met iedereen een praatje, stel jezelf eventjes voor en je hebt er de rest van het seizoen zeker profijt van!

Zelf kwam ik het eerste weekend van de kerstvakantie aan in het gebied waar ik nu lesgeef. Hoogseizoen, en dus extra druk. Bij onze skischool zijn er in de vakantieweken namelijk zo’n 80-100 extra skileraren die maar twee weken blijven. Om dus echt iedereen te leren kennen is misschien een beetje optimistisch, maar het is zeker leuk om ook met deze leraren een praatje te maken. Vaak hebben zij er al een aantal seizoenen opzitten en weten ze je dus alles te vertellen over het gebied, de après-ski, de skischool en natuurlijk ook de nodige verhalen over je nieuwe collega’s.

Veel van deze ‘kerstleraren’ komen ergens in het seizoen (meestal rond de krokusvakantie) nog een keertje terug om les te geven, dus hartstikke leuk als je dan weer een hoop bekenden tegenkomt. Na de drukke weken rond kerst en nieuwjaar wordt het hier wat rustiger en blijf je met een wat kleiner team over. Dit is hét moment waarop het wat makkelijker wordt om elkaar ‘echt’ te leren kennen en de groep ook steeds hechter wordt.

Tip voor de nieuwe nieuweling van de oude nieuweling

Onthoud dat iedereen ooit zo ‘de nieuweling’ is geweest, dus wees de eerste dagen zeker niet bang om jezelf even voor te stellen. Dat wordt alleen maar gewaardeerd en je hebt er de rest van het seizoen profijt van.

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren