In de skischoenen van Guido!

Deze week is het de beurt aan Guido. Guido geeft een heel seizoen les in Westendorf bij Snowsports Westendorf.

 

Maandag

De twee drukke weken van kerst en oud en nieuw zijn voorbij gevlogen. Het was druk, maar ook erg leuk om zoveel mensen te zien in het dorpje. Het skilerarenhuis zat vol en 1 voor 1 vertrekken skileraren weer naar huis. Uiteindelijk zijn we nog maar met zeven mensen over. In de ochtend is het dan ook een stuk rustiger dan normaal, en hoeft er geen haast gemaakt te worden bij het douchen. Om 7:45 zitten we in de auto richting de skischool, en om 8:45 beginnen de eerste lessen.

Ik geef privéles, meestal aan volwassenen. Mijn baas komt iets voor tijd naar mij toe om me voor te bereiden op mijn volgende les. De Ierse vrouw die ik les ga geven is heel erg bang en vind het dus heel erg spannend. Later blijkt dat ze op zondag bij een andere skischool een groep les heeft gehad en niet mee kon komen met de beginners, waarna de leraar had gezegd dat ze beter kon stoppen en een privéles kon boeken. Ze heeft nog nooit op de ski’s gestaan en moest al meteen met bochtjes in pflug de oefenpiste af. Ik loop met haar richting de piste en probeer haar rustig te krijgen door te zeggen dat we het heel langzaamaan gaan pakken. Na het wennen aan de skiuitrusting beginnen we heel voorzichtig met glijden. De eerste keer dat ze op eigen kracht en zelfverzekerd het kleine heuveltje af glijdt zie ik een enorme glimlach op haar gezicht verschijnen. Ik geef haar een compliment en een knuffel. We zijn ondertussen al meer dan een uur bezig, maar zij heeft haar doel bereikt en daar gaat het om.

In de middag mag ik vier uur lang een Duitse moeder en dochter lesgeven. Het niveau is nog wat onduidelijk, maar al snel kom ik erachter dat ze meteen de pistes op kunnen. Ze hadden al lang niet meer geskied en wilde gewoon weer even de techniek doorspreken.

Dinsdag

De volgende dag begin ik weer vroeg met privéles. Een man komt de skischool binnen gelopen om mij alvast te vertellen dat zijn vrouw, die zo les heeft, erg bang is en er al twee dagen slecht van heeft geslapen. In Nederland heeft ze al wat lessen gehad op de borstelbaan, maar heeft daar iemand zien vallen die zich zwaar had bezeerd.

Op dezelfde manier als de dag ervoor probeer ik de vrouw gerust te stellen en te beginnen met wennen aan de piste en de skiuitrusting. Na twee uur hebben we de pflug al aardig geoefend. Een erg gezellige les, maar ze was ook wel toe aan een pauze. In de namiddag heb ik weer twee uur les met haar. De pflug gaat ineens een stuk minder dan in de ochtend en na iets meer dan een uur begint ze kramp te krijgen. In samenspraak hebben we besloten dat het misschien maar beter is te stoppen en na een rustdag weer verder te gaan.

En wat doe ik ’s avonds? Na de drukke vakantieweken zijn alle skileraren ziek of toe aan een aantal rustige avondjes. In de skischool hebben ze een beamer die we mogen gebruiken om de woonkamer te transformeren in een thuisbioscoop. Een welverdiend rustig avondje op de bank dus.

Woensdag

Woensdag was deze week mijn vrije dag. Na wat uitslapen en een lekker ontbijtje ben ik wel toe aan wat anders dan skiën. In de skiverhuur van de skischool kan ik gemakkelijk een snowboard lenen voor een dag. Een jaar eerder heb ik wel al op een snowboard gestaan, maar toch begin ik maar op de oefenpiste. Al snel merk ik dat het wel goed gaat en kan ik lekker naar boven. Na twee uur boarden spreek ik af met de andere leraren die klaar zijn met hun les. Samen nog even een drankje doen boven op het terras in het zonnetje.

Donderdag

Op donderdag heb ik weer privéles met de gezellige vrouw die ik dinsdag ook les heb gegeven. De kramp heeft niet veel spierpijn opgeleverd en ze heeft er gelukkig wel zin in. Eerst weer even de pflug herhalen en dan door naar de eerste bochtjes. Het eerste moment dat ze zelfstandig met bochtjes naar beneden komt zie ik een enorme glimlach verschijnen. “Ik had echt niet gedacht dat ik dit al zou kunnen” vertelt ze.

Zo zie je dat iedereen zijn eigen doelen heeft en wat voor de een te langzaam gaat, gaat voor de ander snel genoeg. Bij privéles is het daarom heel belangrijk om erachter te komen wat de doelen voor iemand zijn en deze indien nodig bij te stellen.

In de middag mag ik vier uur lesgeven aan twee vriendinnen. Ze zijn al redelijk gevorderd en we kunnen meteen omhoog met de gondel. Na wat techniek oefeningen is het tijd voor een pauze. Één van de vriendinnen is al vaker in het gebied geweest en wilt graag bij “het kippententje” eten. Ik heb geen idee waar dat is en laat me dus door haar leiden naar het restaurant. Ik kende het wel, maar niet onder de naam “het kippententje”. De dames nemen een schnitzel en ik vraag of ze misschien een skileraar menu hebben. Omdat ik met twee gasten ben mag ik met veel korting iets van de kaart kiezen. Na de lunch skiën we weer terug naar de gondel, waar ik de dag opnieuw eindig met een drankje op het zonnige terras.

Vrijdag en zaterdag

Op vrijdag en zaterdag ziet mijn dag er wat anders uit dan de rest van de week. Bij de skischool zit ook een skiverhuur. Op deze dagen help ik dus in de skiverhuur met ski’s en snowboards afstellen. En aan het einde van de dag ook het waxen, slijpen en repareren van alle teruggebrachte ski’s. Het helpen in de skiverhuur is een leuke afwisseling met de lessen. Daarnaast leer ik ook heel veel over het onderhouden en afstellen van allerlei verschillende soorten ski’s en snowboards. De mensen die bij ons in de skiverhuur komen leer je op de eerste dag al een beetje kennen. Leuk als je elkaar later in de week dan weer tegenkomt in een les of gewoon op de piste.

Op vrijdag ochtend werd er een training georganiseerd voor alle leraren. Scholen in Oostenrijk zijn verplicht om deze trainingen te geven, maar in de drukke weken zijn die soms maar heel kort of worden ze helemaal niet gegeven. Er werd vooral getraind op pflug steuern en er werden verschillende oefeningen uitgewisseld onder de leraren die helpen bij de alpines fahrverhalten. Aan het einde van de training werd ook nog gewerkt aan het eigenkönnen.

Zondag

Nieuwe mensen zijn gearriveerd en deze week mag ik groepslessen geven aan volwassenen. Dit is de eerste keer dat ik groep les ga geven. Het grote verschil is natuurlijk dat ik met deze mensen meerdere dagen zal gaan doorbrengen, waar ik normaal maar twee uur met iemand heb. In de ochtend verzamelen we voor de skischool. Na een klein stukje voor skiën worden de groepen ingedeeld. Ik mag deze week de gevorderde lesgeven en dat zijn er maar twee. De dag zag er dus bijna uit als een privéles. In de ochtend hebben we veel oefeningen gedaan en in de middag zijn we vooral lekker gaan skiën, omdat ik wist dat we samen nog twee dagen zouden hebben. De week wordt afgesloten in de après-ski bar met alle overgebleven leraren.

 

Kortom: het was weer een geslaagde week en ik hoop dat er nog vele van deze zullen volgen!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren