Is een toerskischoen geschikt om skiles op te geven?

Als skileraar gebruik je skischoenen niet alleen om op te skiën. Het grootste deel van je tijd in de bergen breng je lesgevend door. Je loopt op je skischoenen op de oefenweide en skiet langzaam voor je leerlingen uit. En niet te vergeten alle kilometers die je lopend op je skischoenen van je appartement naar de skischool maakt, en van de skischool naar de skipiste. Met een toerskischoen kun je makkelijker lopen dan met een normale skischoen. Is een toerskischoen daarom beter geschikt voor skileraren?

Het belangrijkste deel van je uitrusting zijn je skischoenen. Schoenen die niet goed zitten kunnen je seizoen een stuk minder aangenaam maken. Een slechte pasvorm kan lijden tot pijn in je voeten, koude voeten, kramp, slechte controle over je ski’s en uiteindelijk veel minder plezier in het skiën. Omdat je veel tijd doorbrengt lopend op je skischoenen is het dragen van toerskischoenen misschien niet zo’n slecht idee.

Het voordeel van een toerskischoen is dat deze een loop- en skistand heeft. Tijdens het lesgeven aan kinderen op de oefenweide laat je de schoenen op de loopstand staan. Mede door het lichte gewicht loop je makkelijk omhoog om de kinderen te helpen. Voor het voordoen van het remmen of het draaien van de eerste bochten zet je de schoenen eenvoudig op de skistand.

Het nadeel van toerskischoenen is dat deze in vergelijking met normale skischoenen vaak veel flexibelere zijn. Ondanks dat dit went skiet een toerskischoenen niet hetzelfde als een normale skischoen. Dat kan vervelend zijn wanneer je skiles geeft aan snelle kinderen of volwassenen. En ook in je vrije tijd wil je lekker kunnen skiën.

Gelukkig worden er tegenwoordig steeds meer toerskischoenen gemaakt die dezelfde ski-eigenschappen hebben als een normale skischoen. Deze toer- of freerideschoenen hebben dezelfde eigenschappen als normale toerschoenen maar zijn vaak wat zwaarder en stabieler. Ze bieden het voordeel van een toerschoen en het skigemak van een normale skischoen. De schoenen hebben een loop- en skistand en zijn verkrijgbaar in verschillende stijfheden variëren van 80 tot 130 flex.

De Freerideschoen Cochise 120 van Technica heeft een flex van 120
De Freerideschoen Cochise 120 van Technica heeft een flex van 120

Of je lekkerder skiles geeft op toerskischoenen dan op normale skischoenen zal vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur. De een wil graag een soepele schoen om op les te geven terwijl de andere kiest voor een wedstrijdschoen. Maar zeker voor leraren die veel van hun tijd doorbrengen met kleine kinderen kan het dragen van een toerskischoen de uitkomst bieden.

Op wat voor soort schoenen geef jij het liefst skiles?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren