5 tips om vandaag warm te blijven

Het wordt vandaag in de Alpen koud, heel koud! Plaatselijk worden er temperaturen lager dan -20°C verwacht. Er is niks zo vervelend als het tijdens het lesgeven koud te hebben. Om dat te voorkomen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

1. Kleed je volgens het drie-lagen systeem
Voor je vandaag de deur uit gaat wil je jezelf goed aankleden. Het gaat dan niet om hoeveel je aantrekt maar vooral om hoe je de verschillende lagen op elkaar afstemt. Je wilt drie verschillende lagen hanteren, namelijk de basislaag, de isolerende laag en de water- en winddichte laag.

De basislaag draag je direct op je huid en voert het transpiratievocht snel af. Hierdoor koelt je lichaam niet af tijdens de inspanning. De basislaag bestaat uit een laag thermo-kleding en het liefst een waar wol in verwerkt is.

Op de basislaag draag je de isolerende laag. Deze laag houd je lichaamswarmte vast door een luchtlaag rond je lichaam te creëren. De luchtlaag wordt door je eigen lichaamswarmte verwarmd en wordt vastgehouden door de basislaag die bestaat uit een fleece of sweater. Deze laag moet dus niet te strak zitten zodat er ruimte overblijft voor de luchtlaag. Om te voorkomen dat de lucht kan ontsnappen heeft een basislaag zonder rits de voorkeur.

De derde laag is de water- en winddichte laag die je beschermt tegen de wind, regen, sneeuw en kou. Belangrijk is dat deze laag de elementen buiten houdt, maar transpiratiedamp wel kan afvoeren. Gelukkig maken veel skischolen gebruik van hoogwaardige kledingmerken die kwalitatief goede skipakken leveren. Ideaal is het wanneer je jas en broek een speciaal membraan bevatten, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex, dat ontwikkeld is om dat wat buiten moet blijven buiten te houden en dat wat naar buiten moet worden afgevoerd af te kunnen voeren.

2. Draag een donsjas als extra laag
Het drie-lagen systeem beschermt je lichaam en houdt het goed warm. Echter wordt het vandaag extreem koud en wil je een extra luchtlaag toevoegen. Dit kun je doen door direct onder je jas een donsjas te dragen. Tussen de kleine veertjes van de donsvoering blijft de lucht goed gevangen zitten. De warmte van je lichaam verwarmt deze luchtlaag waardoor je nog beter warm blijft. De luchtlaag die gevangen zit onder je isolerende laag koelt hierdoor minder snel af.

3. Draag wanten in plaats van handschoenen
Bij handschoenen zijn je vingers gescheiden. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid maar lever je wel in op comfort. Doordat bij wanten je vingers bij elkaar zitten houden ze elkaar warm. De warme lucht die je handen produceren komt gevangen te zitten in de ruimte waar je vingers plaats hebben. Hierdoor houd je langer warme handen. Voor echte koukleumen is het aan te raden om in de sportwinkel warmtezakjes te kopen en die in je wanten te stoppen vlak voor je les begint.

4. Smeer je goed in
Ondanks dat de zon niet zal schijnen vandaag wil je jezelf goed insmeren. De vette laag die je hiermee aanbrengt op je huid beschermt tegen de kou. Hierdoor koelt je gezicht minder snel af.

5. Bedek je gezicht
Je draagt een helm en skibril, maar je neus, mond, kin en hals zijn daardoor niet beschermt. Je verliest het grootste deel van je warmte via je hoofd en dus wil je ook deze delen van je hoofd goed tegen de kou en sneeuw beschermen. Hiervoor zijn er handige gezichtsmaskers verkrijgbaar waardoor je hele gezicht en hals beschermt zijn. Als alternatief kun je ook een bivakmuts dragen.

Zorg er voor dat kleding, wanten, gezichtsmasker en je skischoenen ‘s ochtends vroeg warm zijn voor je ze aantrekt. Begin je koud, dan krijg je het niet meer warm. Houd je wanten en je gezichtsmasker tijdens de pauze een paar minuten onder de handdroger in het sanitair. Zo kun je na de pauze weer warm verder gaan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren