Kinderen op skiles: dit moeten ouders weten

Met het wintersportseizoen in zicht komt veel vreugde, maar voor veel ouders kan het ook de reden van veel zorgen zijn. Hoe kan ik mijn kind het beste leren skiën? Hoe voorkom ik blessures? Vind mijn kind het wel leuk? Als skileraar kun je een hoop zorgen wegnemen door een goed advies te geven.

Bij het uitzoeken van een skischool is het belangrijk erop te letten dat de lesblokken niet te lang zijn. Bij kinderen van 3 en 4 jaar oud is het aan te raden niet langer dan 2 tot 3 uur per dag skiles te nemen met een pauze tussendoor. Voor kinderen jonger dan 3 jaar is het beter niet langer dan 1 uur per dag te skiën. Kinderen die zekerder op hun ski’s staan of de basisschool leeftijd hebben bereikt kunnen 4 uur of langer per dag op skiles.

In een ideale situatie zitten er tussen de 6 en 8 kinderen in een skiklas. Privé les is niet aan te raden en zal bij jonge kinderen waarschijnlijk ook niet leiden tot een beter leerresultaat. Kinderen maken onderling plezier in een skiklas en leren van elkaars bewegingen. Het is aan te raden dat ouders een bezoek brengen aan de skischool voor de eerste les begint. Op die manier ontstaat er op de eerste lesdag een ontspannen sfeer.

Bij kinderen die voor de eerste keer op wintersportvakantie gaan is het verstandig om al vroeg met de gewenning van het materiaal te beginnen. Dat kan thuis, maar wanneer het materiaal op de vakantiebestemming gehuurd wordt kan het al een groot verschil maken om de avond voor de eerste lesdag de skischoenen aan te trekken en een stukje de ski’s te dragen. Belangrijk is dat het materiaal ieder seizoen opnieuw bekeken wordt door een professional. Kinderen groeien snel, worden zwaarder en krijgen meer ski-ervaring. Ouders doen er verstandig aan een helm te kopen voor hun kind. Om het hoofd te beschermen moet die perfect passen.

Als de eerste skiles dan op het punt staat te beginnen, zorg ervoor dat de kinderen goed zijn ingesmeerd met zonnenbrandcreme, ook als het bewolkt is. Zonnenbrandcreme beschermd niet alleen tegen schadelijke UV-straling maar ook tegen de kou. Laat kinderen gekleed gaan zoals de ouders dat ook doen. Kinderen groeien snel en het is goedkoper om een skipak te lenen van familie. Maar een kind in een oud skipak dat zijn beste tijd heeft gehad zal het koud krijgen en het plezier in het skiën zal dan snel vergaan. Tijdens een warme dag is dikke kleding overbodig want ook voor kinderen kost het skiën energie waardoor ze zichzelf warm houden. De meeste kinderen hebben een hekel aan een skibril maar één dag zonder kan al leiden tot blijvende schade aan de ogen, ook bij bewolkt weer. Laat ouders een goed passende bril aanschaffen zodat hun kind het nauwelijks doorheeft dat hij of zij een bril draagt.

En het belangrijkste van alles: wil je kind niet skiën, wacht dan nog een jaartje.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het