Skiles in het buitenland: met de auto, bus of trein?

Nog 2 maanden en dan vertrekken de eerste Nederlandse skileraren weer naar de alpen landen om daar voor enkele weken of maanden skiles te gaan geven. De hoeveelheid kleding en materiaal die je mee wilt verhuizen valt toch iedere keer weer tegen. Ben jij er nog niet uit of je met de auto, bus of trein richting de sneeuw wilt reizen? We hebben hier een aantal voors en tegens voor je op een rijtje gezet.

Auto
Het meest voor de hand liggend is het om met de auto naar de Alpen te reizen. Genoeg ruimte voor je kleding en de ski’s kunnen op het dak. Zeker als je met z’n tweeën kunt reizen is een benzine prijs van rond de €130,00 voor een enkele reis goed te overzien. Vergeet niet dat hier nog een setje winterbanden bij komt en in Oostenrijk, Italië en Frankrijk ben je verplicht een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos bij je te hebben in de auto. Voor Frankrijk geldt dat er vanaf 1 juli 2012 er nog een derde artikel bijgekomen is dat je in de auto moet hebben: de alcoholtester. In Zwitserland is alleen het bij je hebben van een gevarendriehoek verplicht.

Voor het rijden over de Zwitserse autosnelwegen is een tolvignet vereist. Het vignet kun je kopen aan de grens van Zwitserland en bij Zwitserse postkantoren en tankstations. Koop je een vignet aan de grens houd er dan rekening mee dat muntgeld niet wordt geaccepteerd en wisselgeld in francs teruggegeven wordt tegen een ongunstige koers. Zorg er dus voor dat je een creditcard op zak hebt of dat je het vignet al in Nederland aanschaft. Het autosnelwegen vignet voor Zwitserland is verkrijgbaar bij de ANWB-winkels. Naast de in Zwitserland gerekende €33,00 rekent de ANWB een extra €2,50 administratiekosten. Het tarief voor het vignet kan in 2016 mogelijk fors verhoogd worden.

Ook aan de Oostenrijkse grens moet je een tolvignet aanschaffen. Dit vignet kost voor 10 dagen €8,50, voor 2 maanden €24,80 en voor een jaar €82,70. Een tolvignet voor Oostenrijk kun je kopen bij het Duitse ADAC en bij de benzine stations dicht bij de Oostenrijkse grens. Ook de tolvignetten voor Oostenrijk kun je in Nederland kopen bij de ANWB-winkels tegen een extra tarief voor de administratiekosten van €2,50.

In Frankrijk en Italië zijn de meeste autosnelwegen tolwegen. Voor tarieven kun je terecht op de ANWB-website. In Duitsland zijn de wegen vrij van tol wat mogelijk in 2016 kan wijzigen voor buitenlandse kentekens.

Bus
Ga je liever niet zelf achter het stuur zitten dan kun je ook met de bus reizen. Veel bussen vetrekken vrijdag middag en komen de volgende ochtend vroeg aan op de bestemming. Je komt uitgerust aan en er is in de bus voldoende ruimte voor je ski’s, schoenen en een grote tas die je vaak kosteloos mee kunt nemen. Luxe stoelen, een toilet en mogelijk een minibar maken de reis extra aangenaam.

Voor een enkele reis naar Oostenrijk moet je rekening houden met een prijs die ligt tussen de €89,00 en €149,00 per persoon afhankelijk van de bestemming. In vergelijking tot het reizen met de auto, wanneer je met z’n tweeën reist, is het reizen met de bus dus een stuk duurder. Het grote voordeel is wel dat je voor dat bedrag midden in het skidorp uitstapt en dat je geen bijkomende kosten meer hebt zoals een vignet, winterbanden en andere winterse auto benodigdheden.

Voor een enkele reis naar Frankrijk, Italië en Zwitserland kun je rekenen op een prijs tussen de €79,00 en €185,00.

Voordeliger met de bus reizen kun je doen door contact op te nemen met reisorganisaties die bus vakanties organiseren naar de Alpenlanden. Vaak zijn de bussen niet volledig volgeboekt en blijven er stoelen leeg. Deze stoelen kun je dan voor een paar tientjes boeken.

Trein
De trein biedt je dezelfde luxe als de bus. Aan het eind van de dag stap je op en de volgende ochtend stap je uitgerust uit. Net zoals in de bus is er voldoende ruimte voor een grote tas, ski’s en skischoenen. Ten opzichte van het reizen met de bus of auto zul je met de trein vaak nog wel een keer moeten overstappen. Dat kan zijn op een andere treinlijn of het laatste stuk van je reis wat je met de plaatselijke bus of taxi moet afleggen.

Het slapen in de trein kan een stuk aangenamer zijn in dan in de bus. Voor een paar tientjes extra heb je namelijk een lekker bedje waar je languit kunt genieten van je nachtrust. Voor dat je gaat slapen kun je nog een bezoekje brengen aan de mogelijk aanwezige bar waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. De volgende ochtend krijg je een simpel maar doeltreffend ontbijtje voorgeschoteld.

Met NS International reis je voor €90,00 naar Zürich, Zwitserland, voor €109,00 naar Grenoble, Frankrijk, voor €59,00 naar München, Oostenrijk en voor €88,00 naar Bolzano in Italië. Deze prijzen zijn gebaseerd op een willekeurige datum in December 2014 op basis van 2de klas.

Op bestemming
Wanneer je met de bus of trein reist dan heb je het voordeel dat je na je lange reis uitgerust de sneeuw in stapt. Ook hoef je er geen rekening mee te houden dat je moet beschikken over eventuele vignetten en dat je de auto ergens moet kunnen parkeren. Het parkeren van je auto lijkt vanzelfsprekend maar hier is niet altijd even goed over nagedacht. Staat je auto veel stil in het kleine skidorp omdat je veel te voet gaat of met de skibus dan kan dit nadelig zijn voor de accu, met als gevolg dat deze leeg is wanneer je de auto wilt gebruiken.

Het grote voordeel van het bij je hebben van een auto is dat je vrijer bent tijdens je periode in het buitenland. Maar vaak zijn er prima verbindingen met bus, trein of taxi.

Hoe reis jij naar het skigebied waar je deze winter les gaat geven?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren