Waarom stokinzet?!

Zeg het maar. Dreun dat lijstje maar uit je hoofd op, die 4 punten waarom wij een stokinzet doen. Weet je ook wat elk punt voorstelt?

 

Je zou als het goed is het lijstje nog moeten weten. Al weet je dit niet meer, zou je deze moeten kunnen uitvogelen door eens goed na te denken. Ik was blijven hangen bij drie punten (beetje weggezakt), maar door de stokinzet nader te beoordelen kwam ik tot nummer vier. Jullie mogen raden welke ik niet meer wist.

Stützhilfe

Wat is stoerder: rechtop staan of nonchalant ergens tegenaan leunen? I rest my case. Mocht je ooit het geluk hebben heel oud te worden en je bent je wandelstok met ingebouwde platvink vergeten, dan kun je altijd nog een skistok gebruiken. Heel chill ook voor bij het wachten voor die zoveelste lift omhoog. Wist je dat je je skistokken ook goed kunt gebruiken om je ski’s te dragen? Nee? Houden zo. Ja? Niet doen, in dit stuk lees je niet ‘Tragehilfe’ als bonuspunt.

Gleichgewichtshilfe

Span een touw tussen de radiator en de deurklink. Probeer hier nu over te lopen. Gaat dat lastig, pak er dan je moeders bezem en Swiffer-duster bij. Oei, dan gaat het ineens makkelijk met die twee in de hand. Je kan je met beide handen nu beter ondersteunen en beter je evenwicht houden. De piste is gelukkig niet zo wiebelig, maar soms ben je na een avondje maar wat blij dat je een hulpje bij je hebt!

Taktgeber

Waarom heeft een dirigent één stokje? Waarom hebben skiërs twee stokjes? Skiërs hebben dit gezien en hebben er een stokje bij gepakt. Toch makkelijker om niet telkens van hand te moeten wisselen en zo kunnen we dan ook snellere ritmes aan. Alle gekheid op een stokje, we kunnen een ritme beter volhouden met onze armen dan met ons lichaam. De stokinzet is daarom een goede vaste waarde om ons ritmisch te kunnen bewegen.

Drehhilfe

Stap op je fiets, geef gas, pak de eerste de beste lantaarnpaal naast je beet met 1 hand, waar land je? Aan de andere kant van die paal. Dit principe geldt ook bij de stokinzet als Drehhilfe, iets zorgverzekeraar-vriendelijker welteverstaan. Voorbeeld. Je skiet rechtdoor, plaats je rechterstok met de punt naar voren 30cm naast de punt van je rechterski. Wat gebeurt er? Je krijgt een klap, je rechterkant wordt afgeremd, linkerkant gaat door; je draait naar rechts. Zo zetten we een stok niet vaak meer, verhalen van interne bloedingen, verbrijzelde oogkassen en gebroken ribben; no thanks. Next! Je skiet langzaam, je prikt met je linkerarm keihard. Je linkerkant versnelt, je rechtkant niet; je draait naar rechts. Al zouden we dat moeten doen om een bocht te maken, never mind…

Ok, waarom is dan onze stokinzet zo’n Drehhilfe? Het gaat niet zozeer om de stokinzet, maar om de hele inzet-beweging op zich. De armen stil houden en stokinzet uit de pols maken vinden de Oostenrijkers prachtig, maar functie is er weinig. Een inzet-beweging van bijvoorbeeld de rechterarm van voor naar achter creëert feitelijk gezien een koppel om de hoogte-as naar rechts. Moeilijk verhaal. Rotatie. Oeh, bah, vies woord.

Vergeet niet: Het is een stokINZET aan beide kanten, ook al is het soms ‘andeutungsweise’, we vegen/wapperen/zwaaien niet.

Tip van de Ausbilder 😉 

Let goed op de lengte van je stokken. Te lange stokken leiden tot een te hoog bovenlichaam of zwaaiende armen, te korte stokken leiden daarentegen tot een kromme rug of te weinig spanning in je klauwtjes.

Waar ongeveer doen we eigenlijk de stokinzet, wanneer in de bocht en waarvan is dit afhankelijk? Think about it, sla niet je boek erop na, maar work your mind!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren