10 Pisteregels

De toenemende drukte op de pistes zorgt ervoor dat het steeds vaker tot kleine of grote botsingen komt tussen wintersporters. Helaas merk ik maar al te vaak dat mensen zich vervolgens geen raad weten en met argumenten komen als “maar hij ging plotseling naar rechts” of “dan had hij maar moeten uitkijken”. Om wat orde in de choas te scheppen heeft de FIS (Fédération Internationale de Ski) 10 pisteregels opgesteld.

FIS
Tijdens de Olympische Winter Spelen van 1924 is de FIS als regerende organisatie opgericht in Chamonix, Frankrijk. De organisatie stuurt wereldwijd de ontwikkeling en promotie van alle ski- en snowboardactiviteiten aan. De FIS is verantwoordelijk voor de Olympische disciplines van het alpine skiën, cross-country skiën, skispringen, noordse combinatie, freestyle skiën, snowboarden en het opstellen van de bijbehorende regels. Voor het recreatieve skiën en snowboarden zijn de regels voor gedragscode wereldwijd beschouwd als de wetten voor het gedrag op de piste.

De 10 Pisteregels

  1. Respecteer anderen: Een skiër of snowboarden moet zich op een zodanige manier gedragen dat hij andere en zichzelf niet in gevaar brengt of schade aanbrengt.
  2. Controle over de snelheid en de ski’s of het snorbaard: Een skiër of snowboarder moet zich gecontroleerd kunnen bewegen. Hij moet zijn manier van skiën of snowboarden aanpassen aan zijn persoonlijke vermogen en de heersende omstandigheden van het terrein, weer en overige pistegebruikers
  3. Keuze van de route: De skiër of snowboarder die van boven/achteren komt moet zijn route op zo’n manier aanpassen dat hij de overige pistegebruikers voor/onder hem niet hindert of in gevaar brengt.
  4. Inhalen: Inhalen is toegestaan van boven, onder, links en rechts op voorwaarde dat er voldoende ruimte gelaten wordt om een verwachte of onverwachte beweging te maken.
  5. De piste betreden, beginnen en naar boven bewegen: Een skiër of snowboarder die een gemarkeerde piste betreed, weer vertrekt na gestopt te zijn of zich naar boven beweegt moet eerst omhoog en omlaag over de piste kijken zodat hij dit kan doen zonder zichzelf of andere in gevaar te brengen.
  6. Stoppen op de piste: Tenzij absoluut noodzakelijk moet een skiër of snowboarder voorkomen dat hij stopt op een smalle piste of onoverzichtelijke plaats. In het geval van een val op zo’n plaats moet de skiër of snowboarder de piste zo snel mogelijk vrijmaken.
  7. Klimmen of afdalen te voet: Een skiër of snowboarder die te voet aan het klimmen of afdalen is moet dit doen aan de zijkant van de piste.
  8. Respecteer borden en markeringen: Een skiër of snowboarder moet de borden en markeringen respecteren.
  9. Hulp bieden: In het geval van een ongeluk is iedere skiër en snowboarder verplicht hulp te verlenen.
  10. Identificatie: Iedere skiër, snowboarder en getuigen is verplicht, ongeacht verantwoordelijkheid, persoons- en adresgegevens uit te wisselen na een ongeluk.

In de praktijk
Wanneer je aan het skiën of snowboarden bent ga dan bij je zelf na of je direct zou kunnen stoppen wanneer er zich een onverwachtse situatie voordoet. Houd hierbij rekening met de hoeveelheid mensen op de piste, het zicht en of de piste bijvoorbeeld ijzig of heuvelachtig is. Dit betekent dat jij de “baas” moet zijn over je materiaal. Jij moet zelf kunnen bepalen wat er gebeurt. Wanneer dit het geval is bepaal jij de route en kun je er voor zorgen dat je de mensen onder of voor je ruim kunt ontwijken. Houd hierbij als regel dat wanneer iemand anders van jou schrikt je te dicht bij bent genaderd.

Hulp aanbieden
Kijk tijdens het skiën of snowboarden goed om je heen en neem in je op wat er gebeurt. Kom je op een nieuwe piste, kruis je een piste, vertrek je na te hebben gestopt of ben je omhoog of omlaag aan het lopen houd er dan extra rekening mee dat de overige pistegebruikers niet jouw gedachten kunnen lezen en niet verwachten dat zij jou op hun pad tegen kunnen komen. Er zijn borden en afzettingen waarvan duidelijk te zien is waarvoor ze bedoelt zijn maar er zijn ook afzettingen waar je makkelijk even onder door kunt, toch? Ga er hier niet van uit en neem een andere route! Zo worden er soms pistes afgezet in verband met lawinegevaar. De piste lijkt dan mooi geprepareerd en dus heerlijk om te skiën of snowboarden maar is des te gevaarlijk. Stop altijd even als je het vermoeden hebt dat iemand hulp kan gebruiken. Wees niet bang dat er van je verwacht wordt dat je medische handelingen moet verrichten. Heeft iemand hulp nodig laat iemand dan niet alleen en vraag iemand anders naar de dichtstbijzijnde lift te gaan en om hulp te vragen. Binnen enkele minuten zal er een dokter komen en het van je overnemen. De kans dat er vervolgens om je legitimatie wordt gevraagd is aannemelijk. Zeker in het geval van letsel. Zorg er dus voor dat je je kunt legitimeren.

Wat je zelf nog kunt doen
Ik ga er vanuit dat de FIS regels voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Het komt er volgens mij op neer dat we allemaal een beetje op elkaar moeten letten en logisch na moeten denken. Verbeter je controle en plezier tijdens het wintersporten door les te volgen. Denk als ervaren skiër of snowboarder niet dat je alles al kunt en dat je maximale controle hebt over je materiaal, het kan altijd beter/veiliger. Ook goed onderhouden materiaal zorgt voor meer controle. Laat dus regelmatig je ski’s en snowboard slijpen en waxen. Besef dat je op vakantie bent. Ga niet overhaast de piste af alsof je op tijd op je werk moet komen. Wacht even een paar seconden en de piste zal ineens een stuk leger zijn. Voorkom dat je op pistes komt die eigenlijk te moeilijk zijn. Bestudeer de pistekaart en bij twijfel kun je altijd over de pistecondities informeren bij de liftstations.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren