FIS Pisteregels

Meer dan 35 miljoen mensen per jaar gaan op wintersport in Europa. Zij verspreiden zich over verschillende landen en skigebieden maar alsnog kan het erg druk zijn op de piste. Neem daarbij dat skiën één van de snelste niet gemotoriseerde sporten op het land is (snelheden van boven de 80 kilometer per uur zijn geen uitzondering); dat is vragen om ongelukken! Daarom bestaan de FIS Pisteregels. Ken jij ze nog?

 

DE 10 FIS PISTEREGELS:

In 1967 zijn de hieronder benoemde officiële FIS-gedragsregels opgesteld door het Fédération Internationale de Ski (FIS). De FIS regels zijn een soort verkeersregels, maar dan voor op de piste. Het doel van deze regels is om ongelukken op de piste zoveel mogelijk te voorkomen. De regels gelden voor iedereen en in elk land. Elke wintersporter is dan ook verplicht zich hieraan te houden. En net als in het verkeer kan het je bestraft worden als je je niet aan de regels houdt…!

Goed om deze regels dus te kennen. Zitten ze bij jou nog niet in het hoofd? Hier nog even een opfrisser voordat je weer naar de sneeuw gaat!

1. HOUD REKENING MET ANDEREN

Iedere wintersporter moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt. Neem dus altijd veilige keuzes, ook als anderen, om je heen, dat niet doen.

2. BEHEERS JE SNELHEID

Iedere wintersporter moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de aanwezigheid van andere wintersporters op de piste. Je moet op ieder moment in staat zijn te kunnen stoppen of uitwijken. Gecontroleerd naar beneden gaan is dus belangrijk.

3. KIES EEN VEILIG SPOOR

Wanneer een wintersporter een ander van achteren nadert moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende wintersporter niet in gevaar brengt.

Iedereen die onder je skiet heeft voorrang. Zorg dus dat je op een tempo skiet waarbij je voorruit kan kijken en afstand kan houden.

4. KIJK UIT BIJ OVERSTEKEN EN INVOEGEN

Een wintersporter die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op wil bewegen, moet opletten dat hij zichzelf en anderen daarbij niet in gevaar brengt. Kijk dus altijd even om je heen voordat je weg skiet of een piste oversteekt. 

5. HAAL VOORZICHTIG IN

Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde wintersporter voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.

Jij weet misschien dat jouw snelle korte bochten spoor gecontroleerd is, maar een beginnende wintersporter kan er van schrikken als jij zomaar voorbij raast.

6. STA NIET ZOMAAR STIL OP DE PISTE

Sta niet zonder noodzaak stil op nauwe of onoverzichtelijke gedeeltes van een afdaling. Wil je stilstaan, doe dit dan aan de zijkant van de piste op een plek waar je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Zorg er in ieder geval voor dat je vanuit alle hoeken zichtbaar bent voor aankomende wintersporters.

7. LOOP AAN DE ZIJKANT VAN DE PISTE

Een klimmende wintersporter mag alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt voor een wintersporter die te voet afdaalt.

8. HOUD JE AAN DE BORDEN

Iedere wintersporter moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden. Al ziet die afgesloten piste er nog zo heerlijk uit. Het bordje ‘Gesperrt’ staat er vaak niet voor niets. Het kan je een flinke boete opleveren als je besluit deze toch te negeren.

9. VERLEEN HULP BIJ ONGELUKKEN

Bij ongelukken is iedere wintersporter verplicht hulp te bieden. Zeker als skileraar moet je altijd even gaan kijken of alles op orde is. Misschien kan jij eerste hulp verlenen of de pistedienst bellen? Dit zijn dingen die normale toeristen zich vaak niet zo snel realiseren of ze hebben geen EHBO-kit bij zich. Wordt er iemand uit je groep aangeskiet? Lees dan hier wat je moet doen.

10. LEGITIMATIE VERPLICHT

Iedere wintersporter moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend kunnen maken door middel van een legitimatiebewijs. Maar dit geldt natuurlijk altijd. Bedenk daarbij dat je rijbewijs geen geldig ID-bewijs is in het buitenland. Zorg dus dat je altijd je paspoort of ID kaart bij je hebt.

 

Mocht je die tekst allemaal maar moeilijk vinden en te veel om te onthouden, dan hebben we hier nog een fijne afbeelding voor je van de Nederlandse Ski Vereniging. Print ‘m uit en neem ‘m mee! 😉

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren