Wat moet je doen als jouw leerling wordt aangeskied?

Het is een prachtige dag, de pistes liggen er heerlijjk bij en je hebt een leuke leerling / gast. Deze dag kan niet meer mis! Denk je… Voordat je het weet zie je uit je ooghoek een kamikaze skiër aankomen en er is te weinig tijd om je gast hiervoor te waarschuwen.

 

KLATS!

 

Je ziet hoe jouw gast nog een paar meter wordt meegenomen door de kamikaze skiër. Oh nee… Wat nu?!

Uiteraard is het jouw verantwoordelijkheid om goed te letten op jouw gast, maar een ongeluk zit in een klein hoekje…

 

First things first!

Allereerst ga je naar je gast om te checken hoe het met hem / haar gaat. Eerste hulp hoef ik hier natuurlijk niet te beschrijven, aangezien we dit allemaal leren tijdens de opleidingen! Uiteraard is het eerste wat je doet, checken of er nood-maatregelen genomen moeten worden. Moet je het Alpine Notruffnummer (140) bellen?

Je vind uit dat je gast zich niet in een levensbedreigende situatie bevindt en vooral even rustig moet bijkomen. Je gast blijft dus rustig zitten terwijl jij een kruis maakt met je ski´s. Ondertussen is het van belang dat je de ”aanskiër”, in dit geval de kamikaze, aanspreekt. Het is van belang te vragen hoe dit fout kon gaan en indien nodig deze persoon netjes aan te spreken op het gedrag op de piste (bijvoorbeeld: racen op een beginnerspiste is not done!). Ondertussen zorg je er ook voor dat je het telefoonnummer en de naam van deze gast noteert, en van eventuele getuigen van het ongeluk.

Waarom het telefoonnummer en de naam?

Je gast is inmiddels een beetje bekomen van de eerste schrik en duwt zichzelf voorzichtig omhoog. Het lijkt allemaal wel prima te gaan! ”Fieuw, gelukkig”, denk je, ”daar ben ik goed vanaf gekomen!”.
Maar helaas! Een dag later blijkt dat je gast ‘s avonds toch maar naar het ziekenhuis is gegaan vanwege de grote hoeveelheid pijn in zijn / haar knie, en zal deze week niet meer met je skien. Dit is waar de gegevens van de aanskiër belangrijk zijn. Als iemand namelijk wordt aangeskied en hier niet goed voor verzekerd is, zal de verzekering van het slachtoffer weinig vergoeden. De kosten zullen dan ook 9 van de 10 keer op de verzekering van de aanskier verhaald worden.

Wat nog meer?

Na de les vertel je jouw chef over het ongeval en deze zal jou een ongevallen-formulier laten invullen. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk na het ongeluk invult en zo zorgvuldig mogelijk. De details zitten nog fris in je hoofd en het is van belang dat je ook eventuele belangrijke uitspraken van beide partijen opschrijft. Deze kunnen namelijk helpen / ondersteunend zijn als de verzekeringen moeten gaan uitvechten wie er voor de kosten moet opdraaien. Geen leuk proces voor het slachtoffer, maar helaas wel belangrijk!

Jouw verslag van het ongeval kan de gast dan aanvragen bij de skischool. Zij zullen een nette, gepoleiste versie van dit verhaal versturen via de mail of post en jouw gast kan dit dan weer doorsturen aan een eventuele advocaat of aan de verzekering.

Mijn gast kan niet meer skiën

In de hierboven beschreven situatie kon de gast nog op eigen kracht naar beneden skiën. Maar wat als dit nou niet het geval is? Of als je twijfelt? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en bel een sneeuwscooter om jouw gast veilig naar beneden te laten brengen. Het kan namelijk zo zijn dat hij/zij de schrik nog niet verwerkt heeft. Om je gast dan naar beneden te laten skiën kan een erg onprettige ervaring zijn.

Moraal van het verhaal

Moraal van het verhaal is dus dat je altijd moet zorgen dat je alle gegevens verzameld en gelijk een ongevallen-formulier invult zodat alles duidelijk op papier staat. Zorg er zelf voor dat je ook extra goed oplet, zeker als het druk is op de piste, waar je jouw gast mee naartoe neemt en waar op de piste je besluit om stil te staan. En bij twijfel? Gewoon die sneeuwscooter bellen!

 

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren