Veilig naar beneden: Bescherming in de sneeuw

Tot een aantal jaar geleden was een helm nog een vreemd gezicht. Tegenwoordig is het eerder vreemd als je zonder helm de piste af komt. Een sport is natuurlijk altijd risicovol en ook met voetbal zijn er regelmatig botbreuken. Echter, met wintersport ligt het toch net iets anders. Bij een sport waar snelheden van 70 à 80 km/h niet ongewoon zijn is extra bescherming toch wel belangrijk.

Helm

Zoals genoemd is een helm het eerste waar je aan denkt bij bescherming op de piste. Voor de skiërs die graag off-piste skiën of het fun park induiken is het bijna vanzelfsprekend waarom een helm belangrijk is. Met een hoger valrisico is extra bescherming geen overbodige luxe. Maar ook op de piste is een helm belangrijk. Een ijsplaat is niet alleen vervelend skiën, maar kan ook veel schade aanrichten als je er met je hoofd bovenop valt. Tijdens skilessen is een helm in veel landen verplicht. In Italië, Polen en sommige delen van Oostenrijk is een helm voor kinderen in het algemeen verplicht. In de eerste twee genoemde landen kan je flinke boetes verwachtten wanneer je geen helm draagt. Voor volwassenen is het bijna nergens verplicht. Ook al is het niet verplicht, persoonlijk zie ik geen reden om geen helm te dragen. Veiligheid voor alles, zeker als skileraar.

Lichaamsprotectie

Zoals de helm snel “normaal” is geworden zie je ook steeds meer rug beschermers. Iets breken tijdens
wintersport kan altijd gebeuren, maar in het geval van je hoofd en rug is extra zorg wel op z’n plek. Een val op je rug kan namelijk catastrofale gevolgen hebben. Ook als kundige wintersporter is een rug beschermer belangrijk, want het biedt ook bescherming tegen de onkunde van andere. Ik denk dat iedereen die regelmatig op winterport gaat een ongeluk heeft gezien waarbij een onervaren skiër meerdere mensen onderuithaalt. Net als bij de helm is er veel ontwikkeling geweest wat betreft style en comfort. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen geïntegreerd in thermo shirts en met extra bescherming.

Een deel van ons team mocht de Longsleeve Freeride Jacket- D30 van Xion Protective Gear testen. Deze protector is speciaal gericht op Freeriden en ontworpen om te dragen als een onderkledingstuk, een ideale vervanging van de traditionele protector. Je kunt zelf kiezen welke padding je wilt gebruiken of weglaten en de heupband heeft elastische banden. De paddings bedekken de onderarmen, ellebogen, schouders, rug, borst en zijkant van de ribbenkast. Het vest zit comfortabel en beschermt erg goed tegen crashes. Je voelt het vest nauwelijks zitten en hij is erg licht, praktisch draagcomfort dus! Je kunt zowel een mannen als vrouwen versie van het vest kopen. 

Bescherming tegen de elementen

Naast bescherming tegen vallen heb je natuurlijk ook bescherming tegen de elementen. Naast kleden tegen de kou is er nog dat andere gevaarlijke natuurverschijnsel waar we allemaal van houden, de zon! De zon is heerlijk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Smeer je daarom altijd goed in als de zon schijnt. Een “goggle tan” hoort erbij, maar laat het niet je gezondheid schaden. Daarnaast is zonnebrand (of een ander vette crème) ook goed tegen extreme kou. Dan als laatste, maar minstens zo belangrijk: een zonnebril. De witte sneeuw zorgt ervoor dat de zon vanuit alle kanten in je ogen schijnt en kan zo sneeuwblindheid veroorzaken. Sneeuwblindheid of lasogen is het verbranden van je ogen. Meestal merk je dit in eerste instantie niet, maar wanneer je de volgende dag je ogen wilt openen is er een branderige pijn gepaard met blindheid. Iets wat je dus absoluut wilt voorkomen! Draag daarom zo veel mogelijk een zonnebril of goggle.

Veel plezier op de piste en be safe!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Word nu lid!

Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

Word lidRegistreer als leraar

Most Popular

Social Media

Related Posts

Slijtage van je skischoen

Dat goede skischoenen belangrijk zijn, weten we allemaal. Flex, Z-waarde en DIN-waarde zijn termen die voor de meeste skileraren meestal niet onbekend zijn. Ook het

Een dag in de schoenen van Sarah

Deze week een dag in de skischoenen van onze Sarah! Sarah is skilerares voor een organisatie die wintersport toegankelijk maakt voor mensen met een beperking.

Even voorstellen…

In ‘Even voorstellen…’ laten wij jullie graag kennismaken met de gezichten achter de blogs van Sneeuwsportleraren.nl. Deze week stelt Mai zich aan jullie voor. Mai