Welke gletsjers zijn geopend in de zomer?

De meeste wintersporters kennen het gevoel wel: je hebt je ski’s weer op zolder of in de schuur gezet, maar het blijft kriebelen… Helaas is de wintersport voor de meesten nog ver weg, namelijk rond de kerst, of zelfs nog later!

Voor wie écht niet kan wachten tot de winter komt, hebben we een overzicht gemaakt van waar je zelfs in de zomer kunt skiën! Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk hebben alle drie twee gletsjers waar je ’s zomers terecht kunt, en Italië heeft er één. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij!

Oostenrijk

Oostenrijk heeft twee gletsjers waar je zomers uitstekend kunt skiën en / of snowboarden. Je vindt ze in Tirol en in het Salzburgerland.

Hintertuxer Gletsjer (Tirol)

De Hintertuxer Gletsjer is 365 dagen per jaar geopend voor skiërs en snowboarders, en biedt 60 pistenkilometers in alle moeilijkheidsgraden. Daarmee is het de enige gletsjer in Oostenrijk die het hele jaar geopend is voor wintersporters! Vanaf het begin van de herfst valt hier de eerste verse sneeuw, en gaat het eerste funpark van Europa weer open. In de winter verbindt de Hintertuxer Gletsjer zich met een groot aantal andere gebieden, waardoor er een totaal van 202 pistenkilometers ontstaat! En oja, je kunt hier onze blogster Kryschja tegen het lijf lopen (skiën 😉)!

Openingstijden: Het hele jaar geopend, van 8.15 tot 16.30.

Kitzsteinhorn (Salzburgerland)

De enige gletsjer in Salzburgerland is de Kitzsteinhorn. De Kitz is geopend van 29 juni tot 21 juli voor ‘summer skiing’, en sluit daarna zijn liften tot de herfst. ’s Zomers zijn voor wintersporters alleen de sleepliften geopend, en let op! De liften gaan maar tot 14.30, dus je moet er vroeg bij zijn! De rest van de zomer is de gletsjer uiteraard wel geopend voor wandelaars en mountainbikers.

Openingstijden: Geopend voor wintersporters van 29 juni tot 21 juli. De gondel is geopend van 8.00 tot 16.30, de gletsjer T-bar liften zijn van 9.00 tot 14.30 geopend.

Frankrijk

Net als Oostenrijk kent Frankijk twee gletsjers waar wintersporters ’s zomers hun hart kunnen ophalen!

Les Deux Alpes

Het gebied Les Deux Alpes was vroeger vooral bekend bij wielrenners, als het kleine broertje van de Alpe d’Huez , maar is tegenwoordig ook populair als wintersportbestemming. ’s Winters is het een groot gebied met zo’n 200 pistenkilometers, maar ook ’s zomers kan je hier je lievelingssport goed beoefenen. Vanaf 22 juni tot en met 25 augustus is het gebied namelijk open voor wintersporters. Maar let op: vooral geschikt voor de vroege vogels! De liften zijn namelijk ’s ochtends al open vanaf 7.00u, en gaan tot 12.30u. Daarna lekker op het terras, klinkt niet verkeerd toch?

Openingstijden: Voor wintersporters geopend van 22 juni tot en met 25 augustus. Liften zijn geopend van 7.00u tot 12.30u.

Tignes

Het tweede gletsjergebied in Frankrijk is Tignes, met ’s zomers ongeveer 20 kilometer aan pistes. Skiën en snowboarden gebeurt dan op de gletsjer van La Grande Motte. Van 21 tot en met 28 juni is er een klein aantal liften en pistes geopend, van 7.15 tot 13.00. Let op: lekker terrassen op de berg is er dan niet bij, want de laatste lift richting het dal gaat al om 13.30!

Vanaf 29 juni tot en met 4 augustus is er een uitgebreider aanbod van liften en pistes, en ook het snowpark is dan geopend. Je kunt er dan terecht van 7.15 tot 13.00. De laatste lift richting het dal gaat in die periode om 16.35, tijd genoeg om lekker te relaxen in de zon.

Openingstijden: Voor wintersporters geopend van 22 juni tot en met 4 augustus, skiën en snowboarden is mogelijk vanaf 7.00 tot 13.00.

Zwitserland

Ook Zwitserland kent twee gletsjers die ’s zomers geopend zijn, namelijk Saas-Fee en Zermatt.

Saas-Fee

Het gebied van Saas-Fee staat al jaren bekend om het feit dat het een autovrij dorp heeft. Auto’s moeten bij aankomst buiten het dorp geparkeerd worden, zodat het er in het dorp lekker rustig is!

Saas-Fee is ’s zomer een populair trainingsgebied bij zowel nationale als internationale topskiërs, dus wie weet kom je nog iemand tegen die je de fijne kneepjes van de mooiste sport ter wereld wil bijbrengen!

Het gebied is geopend van 13 juli tot en met 31 oktober, en kent in die periode verschillende openingstijden. In de periode van 13 juli tot en met 1 september kent het gebied de meest beperkte openingstijden: de Alpin Express richting de gletsjer vertrekt om 7.00 en skiën of snowboarden kan tot 12.00. Naar mate de zomer op z’n einde loopt, vertrekt de Alpin Express steeds wat later, en kan skiën of snowboarden uiteindelijk tot 15.00.

Openingstijden: Voor wintersporters geopend van 13 juli tot en met 31 oktober, lifttijden zijn variabel tussen 7.00 en 15.00.

Zermatt

Het tweede gletsjergebied in Zwitserland is Zermatt, waar geskied kan worden op tot wel 3.899 meter hoog! Vanaf Zermatt heb je goed uitzicht op de Matterhorn, die maar liefst … meter hoog is. Het gebied is daarmee het hoogste skigebied van Europa. Ook op de Matterhorn Gletsjer trainen veel internationale skiteams, omdat zelfs in de zomer de pistes er perfect bijliggen! Het gebied is 364 dagen per jaar geopend, met 21 pistenkilometers. Ook in Zermatt kenen de liften verschillende openingstijden naar mate de zomer vordert. Dit verschilt per lift van 6.30 tot 8.30 en van 13.00 tot 18.00.

Openingstijden: 365 dagen per jaar geopend voor wintersporters, lifttijden verschillen sterk van elkaar. De vroegste lift gaat al om 6.30 richting de gletsjer, de laatste lift gaat aan het einde van de zomer om 18.00 weer richting het dal.

Italië

In tegenstelling tot buurlanden Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, kent Italië slechts één gletsjer waar je ’s zomers kunt skiën of snowboarden. De Passo dello Stelviois het grootste zomerskigebied van de Alpen, met meer dan 20 pistenkilometers! Het grappige aan dit skigebied is, is dat het alleen geopend is van juni tot november. Vanaf december tot en met mei is het gebied niet te bereiken in verband met de hevige sneeuwval op de bergpas richting de gletsjer!

Het gebied is officieel geopend van 1 juni tot en met 3 november.

Het gebied kent zes liften en negen pistes. Ook heeft Passa dello Stelvio gedacht aan langlaufers:  er zijn namelijk drie langlaufloipen geopend tijdens de zomer! De liften zijn geopend van 7.00 tot 17.00, aangeraden wordt om ’s morgens vroeg te als je geen liefhebber bent van heel zachte sneeuw!

Openingstijden: 1 juni tot en met 3 november geopend voor wintersporters, liften zijn geopend van 7.00 tot 17.00.

Dus, kun jij ook niet langer wachten tot je weer kan gaan skiën? Je weet nu waar je zijn moet deze zomer!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren