Het belang van insmeren hoog in de bergen

Tijdens het wintersportseizoen ben je iedere dag hoog in de bergen aan het skiën. Maar ook wanneer je alleen tijdens de vakantieweken de bergen in gaat om de skischool te helpen sta je uren lang buiten op grote hoogte. Heerlijk natuurlijk, maar let wel goed op je huid. De kracht van de zon is in de besneeuwde bergen extra groot.

Ruim 85% van de UV-straling wordt door de sneeuw weerkaatst. Daarnaast is de kracht daarvan door de grote hoogte ook nog eens een stuk sterker. De straling is niet alleen schadelijk voor je huid tijdens zonnige dagen. Ook wanneer het bewolkt is dringt een groot deel van de UV-straling door tot aan de grond. De kracht van de zon kan tot twee keer zo sterk zijn door de schonere lucht. Op plaatsen waar de lucht minder schoon is houden de stofdeeltjes in de lucht een deel van de straling tegen. Hoog in de bergen heeft de UV-straling vrij spel. Op 2000 meter hoogste is de straling ruim 30% sterker dan op zeeniveau.

Gebruik factor 30 ontwikkeld voor de winterperiode
Het is dus erg belangrijk om je iedere dag in te smeren. Een lagere beschermingsfactor om sneller bruin te worden is niet verstandig. Aangeraden wordt minimaal een factor 30 zonnebrandcrème. En de crèmes die gemaakt zijn voor de wintersport bieden in de bergen ook daadwerkelijk een betere bescherming.

Zonnebrandcrème ontwikkeld voor de zomerperiode is vaak op waterbasis. Het water bevriest op de huid door de kou waardoor je het niet alleen extra koud krijgt maar je huid ook uitdroogt. Door de toevoeging van vetten hebben wintersportcrèmes dat niet. Hierdoor kan er ook bij lagere temperaturen makkelijk gesmeerd worden. Door het op en af doen van je muts, helm en skibril wrijf je de beschermende zonnebrandcrème snel van je houd. Regelmatig (om de twee uur) insmeren is daarom belangrijk.

Lippen
Je lippen hebben een aparte bescherming nodig. Door de UV-stralen worden je lippen ruw en schraal. In combinatie met de kou kan er een verminderde weerstand optreden. Hierdoor ligt een koortslip op de loer. Schaf daarom een aparte lippenstick aan met een hoge UV-beschermingsfactor.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren