Zo jong mogelijk op skiles: wat levert dat op?

Ouders willen hun kinderen graag zo snel mogelijk op skiles hebben. Zo kunnen ze zelf skiën en worden hun kinderen in de skischool klaargestoomd om binnen enkele jaren samen met hun ouders de piste af te kunnen glijden. Helaas zijn er ouders die hun kind te vroeg op skiles doen. En onder te vroeg verstaan we dan dat het kind er nog niet aan toe is en er helemaal geen plezier aan beleeft. Is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren skiën? Of doen ouders er in zo’n geval veel verstandiger aan om nog een jaartje te wachten?

Veel mensen geloven in de spreuk, jong geleerd, is oud gedaan. Kinderen zouden al op jonge leeftijd moeten kunnen skiën om op oudere leeftijd goede skiërs te kunnen zijn. Een onderzoek onder wedstrijdskiërs toont aan dat die spreuk niet altijd opgaat. Juist diegene die op latere leeftijd de focus hebben gelegd op goed leren skiën blijken het meest succesvol te zijn.

Het onderzoek
In totaal werden er 2.210 mannelijke skiërs betrokken bij het onderzoek, dat op skiracing.com gepubliceerd werd. De wedstrijdskiërs werden verdeelt in drie verschillende leeftijdsgroepen gepasseerd op hun eerste top 20 wedstrijdresultaat. De groepen werden verdeelt in de categorieën onder 13 jaar, 13 tot 17 jaar en ouder dan 17 jaar. Wedstrijdskiërs die hun eerste top 20 notering neerzetten voor hun 13de kunnen worden beschouwd als jong en succesvol.

Het onderzoek wees uit dat skiërs uit de jongste categorie gemiddeld twee jaar eerder stoppen met het skiën van wedstrijden. Skiërs die op een leeftijd tussen de 13 en 17 jaar hun eerste succes behaalde blijven gemiddeld langer betrokken bij de wedstrijdsport.

In de praktijk
Uit het onderzoek is op te maken dat kinderen die op jonge leeftijd hebben moeten presteren sneller een punt hebben gezet achter hun carrière dan skiërs die hier meer tijd voor hebben gekregen. Hoe oud je begint met skiën staat daar los van. Belangrijk is dat het skiën wordt aangeleerd in een tempo passend bij het kind. Dat kan betekenen dat sommige kinderen inderdaad al op skiles kunnen al voor dat ze zindelijk zijn. Voor andere kinderen is het beter te wachten tot ze 7 of 8 jaar oud zijn.

Worden de kinderen die jonger beginnen dan betere skiërs? Als we het onderzoek bekijken zien we dat die regel niet altijd opgaat. Als kinderen het plezier van het skiën leren kennen zullen ze vanzelf leren skiën. En hoe meer plezier ze er aan beleven des te langer zullen ze met plezier blijven skiën. En welke ouders willen nou niet dat hun kind zo lang mogelijk met hun op wintersportvakantie mee gaat?

Het advies moet dus zijn: kinderen kunnen op skiles wanneer ze het skiën onder begeleiding van een skileraar zelf leuk vinden.

Hoe oud was jij toen je leerde skiën?

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het