Zo jong mogelijk op skiles: wat levert dat op?

Ouders willen hun kinderen graag zo snel mogelijk op skiles hebben. Zo kunnen ze zelf skiën en worden hun kinderen in de skischool klaargestoomd om binnen enkele jaren samen met hun ouders de piste af te kunnen glijden. Helaas zijn er ouders die hun kind te vroeg op skiles doen. En onder te vroeg verstaan we dan dat het kind er nog niet aan toe is en er helemaal geen plezier aan beleeft. Is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren skiën? Of doen ouders er in zo’n geval veel verstandiger aan om nog een jaartje te wachten?

Veel mensen geloven in de spreuk, jong geleerd, is oud gedaan. Kinderen zouden al op jonge leeftijd moeten kunnen skiën om op oudere leeftijd goede skiërs te kunnen zijn. Een onderzoek onder wedstrijdskiërs toont aan dat die spreuk niet altijd opgaat. Juist diegene die op latere leeftijd de focus hebben gelegd op goed leren skiën blijken het meest succesvol te zijn.

Het onderzoek
In totaal werden er 2.210 mannelijke skiërs betrokken bij het onderzoek, dat op skiracing.com gepubliceerd werd. De wedstrijdskiërs werden verdeelt in drie verschillende leeftijdsgroepen gepasseerd op hun eerste top 20 wedstrijdresultaat. De groepen werden verdeelt in de categorieën onder 13 jaar, 13 tot 17 jaar en ouder dan 17 jaar. Wedstrijdskiërs die hun eerste top 20 notering neerzetten voor hun 13de kunnen worden beschouwd als jong en succesvol.

Het onderzoek wees uit dat skiërs uit de jongste categorie gemiddeld twee jaar eerder stoppen met het skiën van wedstrijden. Skiërs die op een leeftijd tussen de 13 en 17 jaar hun eerste succes behaalde blijven gemiddeld langer betrokken bij de wedstrijdsport.

In de praktijk
Uit het onderzoek is op te maken dat kinderen die op jonge leeftijd hebben moeten presteren sneller een punt hebben gezet achter hun carrière dan skiërs die hier meer tijd voor hebben gekregen. Hoe oud je begint met skiën staat daar los van. Belangrijk is dat het skiën wordt aangeleerd in een tempo passend bij het kind. Dat kan betekenen dat sommige kinderen inderdaad al op skiles kunnen al voor dat ze zindelijk zijn. Voor andere kinderen is het beter te wachten tot ze 7 of 8 jaar oud zijn.

Worden de kinderen die jonger beginnen dan betere skiërs? Als we het onderzoek bekijken zien we dat die regel niet altijd opgaat. Als kinderen het plezier van het skiën leren kennen zullen ze vanzelf leren skiën. En hoe meer plezier ze er aan beleven des te langer zullen ze met plezier blijven skiën. En welke ouders willen nou niet dat hun kind zo lang mogelijk met hun op wintersportvakantie mee gaat?

Het advies moet dus zijn: kinderen kunnen op skiles wanneer ze het skiën onder begeleiding van een skileraar zelf leuk vinden.

Hoe oud was jij toen je leerde skiën?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren