Kinderen die na de skiles spelen met hun ouders ontwikkelen zich beter

Ouders doen hun kinderen op skiles zodat ze goed leren skiën. Na een paar jaar skiles kunnen ouders en kinderen samen de piste op. ‘s Ochtends vroeg vertrekken de kinderen met hun skileraar en pas laat in de middag komen ze weer terug. Er zijn ouders die hun kinderen daarna naar de kidsclub van het hotel sturen of meenemen naar de après-ski omdat ze dat zelf zo leuk vinden. Ouders onderschatten soms hoe belangrijk de tijd samen met hun kinderen is. Na een dag skiles willen de kinderen samen met hun ouders zijn. Dit zou niet alleen gezellig moeten zijn, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van de kinderen.

Volwassenen tellen het aantal dagen af tot hun wintersportvakantie om hun batterij weer op te laden. Ook voor kinderen is de wintersport een zeer waardevolle tijd. Ouders zijn niet op hun werk gefocust, maar geven hun kinderen de tijd samen.

Het vergroot de zelfverzekerdheid
Ouders bouwen samen met hun kinderen een sneeuwpop, gaan rodelen en spelen ‘s avonds in het hotel een spelletje. Klinkt heel gezellig, maar het is ook onmisbaar voor een goede band tussen ouder en kind. Het vergoot de zelfverzekerdheid doordat het kind de psychische boodschap krijgt: Jij hebt mijn volledige aandacht. Ik geloof in jouw. Ik geloof in samen zijn met jou.

Één op de zes vaders weet niet hoe hij met zijn kinderen moet spelen
Familievakanties zijn van veel groter belang als je ze vergelijkt met wat er thuis gebeurd. Veel families hebben een leven gevuld met stress. Statistieken tonen aan dat 65% van de ouders slechts af en toe met hun kinderen speelt en één op de zes vaders geeft aan dat ze zelfs niet weten hoe ze dat moeten doen.

De vakantie draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen
Minder bekend is dat vakanties bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Dit heeft te maken met het trainen van twee genetisch geïntegreerde systemen diep in de hersenen, het ‘speel-‘ en ‘zoeksysteem’.

Het ‘speelsysteem’ wordt getraind iedere keer wanneer een kind zijn voeten in een hoop sneeuw worden begraven, ze samen met hun ouders een sneeuwballengevecht houden en ze op de rug van hun ouders worden meegenomen. Het ‘zoeksysteem’ wordt getraind wanneer ouders en kinderen samen naar de eerste skiles gaan of het dorp gaan verkennen. Deze systemen in de hersenen zijn ontdekt door professor Jaak Panksepp, een vooruitstrevende neuroloog van de Washington State University.

Een geschenk van de natuur
Zodra de familievakantie deze systemen in de hersenen van zowel de ouders als de kinderen in werking zet worden er welzijn neurochemicaliën geactiveerd. Panksepp noemt ze ‘een geschenk van de natuur’. Ze verminderen stress en activeren warme dankbare gevoelens naar elkaar en een heerlijk gevoel dat alles goed is in de wereld. Door alle anti-stress aspecten van deze systemen kan de familie op emotioneel gebied bijkomen.

De drang om te ontdekken
Ouders die samen met hun kinderen op wintersport gaan ondersteunen de drang van hun kinderen om te ontdekken (zoeksysteem). Dit is een vitale bron voor een goed leven en hun capaciteit om te spelen (speelsysteem). Op latere leeftijd vertaalt dat zich in de capaciteit om te spelen met ideeën, essentieel bijvoorbeeld voor een succesvolle ondernemer.

Buiten zijn is een belangrijk onderdeel van de wintersportvakantie. Onderzoek heeft aangetoond dat het concentratievermogen al toeneemt na twintig minuten buiten zijn. Buitenspelen blijkt net zo goed te werken, en soms zelf beter, dan medicijnen tegen ADHD. Er is ook bewijs dat een wandeling in de natuur de bloeddruk en het cholesterol verlaagd en stress vermindert. Dus ook ouders hebben baat bij het buitenspelen met hun kinderen.

Ouders die de après-ski verruilen voor een middag samen zijn met hun familie dragen hierdoor bij aan de ontwikkeling van hun kinderen.

Bron: telegraph.co.uk

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren