Lawinebericht, hoe lees ik die?

In de verse poeder skiën is natuurlijk het leukste wat er is, maar dit brengt zeker ook gevaren met zich mee. Daarom is het super belangrijk dat je van tevoren goed voorbereid op pad gaat. Check jij altijd van tevoren het lawinebericht?

Je kent het wel, de gordijnen gaan open en WAUW! Een dikke laag verse sneeuw. Het is dan natuurlijk heel verleidelijk om je zo snel mogelijk klaar te maken, de eerste lift omhoog te nemen en meteen de off piste in te duiken. Dan vergeet je echter iets heel belangrijks; het lawinebericht checken.

Het lawinebericht is iets wat je heel makkelijk kunt bekijken, zodat je een stuk beter voorbereid op pad gaat. Helaas wordt dit nog veel te weinig gedaan door wintersporters, daarom in deze blog een korte uitleg!

Lawinebericht 

Je kunt op verschillende manier informatie krijgen over het lawine report. Je hebt natuurlijk de welbekende “Lawine Stufe’, die op elke grote pistekaart te zien zijn bij de gondel of lift. Deze gaat van 1 t/m 5 en geeft een snelle indruk van hoe gevaarlijk het kan zijn. Het is dan wel handig dat je weet wat de cijfers betekenen en welke factoren er gebruikt worden om het cijfer te bepalen. 

Factoren

De hoeveelheid sneeuw speelt natuurlijk een rol, maar hoe lang die sneeuw er al ligt is ook erg belangrijk. Als een dik pak sneeuw al een week ligt dan is het natuurlijk meer gecomprimeerd, dan een vers pak dat gister is gevallen. 

De wind speelt ook een grote rol, hoe meer wind hoe gevaarlijker het is. Maar niet alleen dat, de zon, temperatuur en steilheid van de berg hebben allemaal een grote invloed. 

Super handig dus dat je al deze factoren niet zelf hoeft te checken voordat je een beetje een idee hebt hoe gevaarlijk het is. Maar wat betekent nou welk cijfer?

Lawine Stufe

Bij Lawinegevaar 1 is de kans klein dat er een lawine afgaat. De sneeuwlaag is vrij stevig en lawines zijn alleen mogelijk door zeer hoge belasting op zeer steile hangen. Mocht er dan een lawine afgaan is deze waarschijnlijk vrij klein.

Bij Lawinegevaar 2 is de kans meteen een stuk hoger. Op de meeste plekken is de sneeuw nog steeds vrij goed en stevig, maar op sommige steile hangen kan de sneeuw onstabiel zijn. Ook hier is vaak weer een hoge belasting voor nodig.

Vanaf Lawinegevaar 3 is de kans echt aanzienlijk groter. Bij steile hangen is de sneeuw niet stevig. Zelfs bij lage belasting kan er dus al een lawine ontstaan. De lawines die kunnen ontstaan zijn middelgroot tot groot. Vanaf lawinegevaar 3 is het dus echt oppassen geblazen. Bij lawinegevaar 3 gebeuren ook de meeste ongelukken, omdat mensen denken dat het nog wel meevalt en het getal onderschatten. Pas dus goed op en neem altijd een pieper, schep, sonde en eventueel airbagtas mee.

Vanaf lawinegevaar 4 kan er gemakkelijk een lawine ontstaan, zelfs in je eentje kan je al heel gemakkelijk een lawine laten afgaan. Vanaf lawinegevaar 4 gaat de lawine lamp ook flitsen. Dit is een lamp die in elke gondel en bij elk bord een flitsend licht geeft om mensen te waarschuwen van de gevaren. Zonder spullen dus niet van de piste afwijken!

Bij Lawinegevaar 5 ga ik zelf sowieso niet meer off piste. Deze komt weinig voor, maar toch enkele keren als er heel veel sneeuw valt. De sneeuw is eigenlijk overal heel zwak. Op middelmatige en steile hangen gaan en spontaan grote of zelfs zeer grote lawines af. Een onstabiel sneeuwdek wat gegarandeerd voor problemen zorgt. 

Lawine bericht

Er estaat ook nog zoiets als een lawine bericht. Wel bekend en veel gebruikt door tour skiërs. Het lawinebericht kan je vinden op Lawinen.report. Dit is een website waar voor alle verschillende gebieden nog meer en extra informatie staat uitgelegd. Er wordt hier twee keer per dag een update gegeven, één in de ochtend en één in de middag. 

Hier wordt nog meer informatie gegeven dan alleen via de gevaren schaal. Zoals de soort sneeuw die er ligt of gevallen is, vanaf welke hoogte welk cijfer van de gevaren schaal van toepassing is en welke zijdes van de berg extra gevaarlijk zijn.

“No powder, no fun but No brain, no life”

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren