Techniekblog ‘omvang’

Tijdens de vorige techniek blogs hebben we het gehad over zwaartekracht en versnelling tijdens het skiën. In deze blog gaan we het hebben over de bewegingsomvang. Als skileraar wil je graag dat je gasten de oefening goed uitvoeren, om zo progressie te maken. Daarom doen we vaak de oefeningen groot en overdreven voor. Wat voor effect heeft de grootte van deze bewegingen eigenlijk op de oefening?

Hoe groter, hoe beter

Hoe groter de beweging, hoe groter de werking, maar ook hoe meer massa er is om te bewegen. Tijdens het lesgeven is het belangrijk om de oefening eerst groot voor te doen en je gasten dit ook zo te laten oefenen, om het later functioneler te maken (kleiner).

Het leren van een nieuwe techniek werkt het beste door dit goed en groots te oefenen, als je nog nooit een bocht hebt gemaakt, leer je dit door veel gewicht op één been te laten drukken. Als je deze techniek onder de knie hebt, merk je dat je niet meer je hele gewicht op dit been hoeft te laten rusten, maar dat dit gebeurt door de sturing van je bovenlichaam.

Klein maar fijn

De omvang van de beweging is belangrijk om eventuele weerstanden te overwinnen, grote rotatie = makkelijker draaien bij bijv. 10 cm verse sneeuw op de piste. Een kleine rotatie voldoet al bij ijs. Bij het aanleren van een beweging is het fijn om dit groot te doen, zodat je voelt wat er gebeurt. Zodra je de techniek onder de knie hebt, kun je de beweging kleiner en functioneler maken. Je gaat hierbij over van een beweging met veel effect, naar minder effect, naar een betere timing van bijvoorbeeld de bocht.

Vorbereitungs-, Auslöse- und Steuer-Phase

De 3 fases waarin je een bocht maakt hebben, afhankelijk van je bewegingsomvang, effect op de techniek die je wilt gebruiken. We nemen als voorbeeld pflugdrehen en parallel skisteuern;

 

Pflugdrehen

Een bocht maken in een pizzapunt, één van de dingen die je aan het begin van je ski carrière hebt geleerd, maar hoe zit het met effect van de beweging?

Vorbereitungs-Phase, voordat je aan de bocht begint heb je je gewicht meer op je dalbeen. Auslöse-Phase, door je houding te veranderen en je lichaam te verplaatsen met een vor-hoch-einwärts beweging word je bergski weer vlak gedrukt. Hoe meer bewegingsomvang deze beweging heeft, hoe makkelijker je jouw bergski vlak kunt duwen. Door deze beweging draaien je ski’s in de vallijn en neem je een neutrale houding op je ski’s aan. Je gewicht is nu gelijk verdeeld over beide benen. Steuer-Phase, afhankelijk van de kant waarop je je bocht maakt, geef je nu meer druk op je nieuwe dalski, dit doe je met een sturing van het bovenlichaam. Nu wordt je nieuwe buitenski meer belast en gekant.

Tijdens het lesgeven doe je dit groot voor, vaak oefen je dit op een vrij vlakke piste. Een grotere bewegingsomvang helpt niet alleen bij het beter zichtbaar maken van de oefening, maar ook bij het vergemakkelijken van de oefening. Probeer maar eens om met dezelfde bewegingsomvang bochten te draaien op een blauwe en op een rode piste en je zult merken dat je bochten niet hetzelfde gaan.

 

Parallel skisteuern

Parallel skisteuern is de techniek die pflug steuern opvolgt, je draait je hele bocht volledig parallel. Tijdens de Vorbereitungs-Phase kom je in alpines fahrverhalten aan skiën. Auslöse-Phase om een bocht te kunnen maken moet je net als bij het pflugdrehen gebruik maken van een vor-hoch-einwärts beweging. Hiermee wordt het Alpines Fahrverhalten opgeheven. Vervolgens worden de ski’s vlak gedrukt en kom je in een neutrale positie. Hoe groter jij deze beweging maakt, hoe meer effect het heeft. Steuer-Phase door je lichaamszwaartepunt te veranderen worden de ski’s gekant. Door progressief druk te geven wordt de druk op je ski’s opgebouwd en begin je weer aan de opbouw van je Alpines Fahrverhalten. Bij deze techniek is het heel leuk om te spelen met je bewegingsomvang. Probeer dit eens uit op een rode piste, wat gebeurt er als jij tijdens de Steuer-Phase je beweging klein maakt, of juist heel groot? Dit is leuk om zelf te doen, maar ook met de al wat gevorderde gasten. Zo leer je je eigen lichaam t.o.v. je ski’s beter kennen.

Tot slot

Kort gezegd, niet te veel nadenken over het lesgeven zelf, maar juist over het effect van bewegingen. Hoe groter de beweging (meer massa) hoe meer effect dit kan hebben. In de volgende blog bekijken we hoe rotatie een rol speelt tijdens het skiën.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren