Paralympiërs in het zonnetje! Met deze week…Renske van Beek!

Op haar 10e kreeg ze een herseninfarct, waardoor ze halfzijdig verlamd raakte. Ze moest revalideren en veel dingen opnieuw leren, maar dit stopte haar niet. Renske van Beek, paralympische snowboardster, is inmiddels hard aan het werk om zichzelf te kwalificeren voor het evenement waar ze al 4 jaar naar uitkijkt: de paralympische winterspelen. Na een raar jaar met weinig evenementen en veel trainen heeft Renske zin in komend seizoen. Maud had de eer om Renske te interviewen!  

Hoe ben je met snowboarden in aanraking gekomen? 

Ik ben eigenlijk begonnen op mijn 10e met snowboarden, daarvoor was ik een skiër. Nu ben ik 32. Op mijn 10e heb ik een herseninfarct gekregen waardoor ik halfzijdig verlamd ben geraakt. Met skiën was het snel duidelijk dat ik de bocht waarbij mijn linkerbeen mijn dalbeen was, niet goed kon maken. Dus daarom de stap naar snowboarden. Dat vond ik toen ook veel cooler. 

Op mijn 10e is Bibian Mentel naar de Paralympische winterspelen gegaan en dat vond ik zo cool om haar daar te zien. Het wedstrijd snowboarden is eigenlijk ontstaan na Sochii, waar Bibian Mentel en Marijn Koek ook reden. Nadat ik dat zag, ben ik naar een lezing van Bibian gegaan en heb ik de stap gemaakt om te zeggen: ik kan ook snowboarden en ik wil dat ook doen! Ik ben vervolgens naar een clinic van haar gegaan en vanaf daar is het balletje gaan rollen. Ik merkte daar wel dat ik een gezondere leefstijl moest aannemen om in de topsport te komen. Ik heb inmiddels mijn leven getransformeerd naar topsporter. Ik merk zo erg dat ik beter in mijn vel zit en mij beter voel door het veel te bewegen.

Toen jij aan het revalideren was, wat was je doorslaggevende motivatie?

Ik heb verschillende fases gehad in het revalideren. Ik merkte na het revalideren, toen ik weer zelfredzaam was, dat ik vrij snel weer meeging in de normale stroom van het leven. Helaas merkte ik, vooral met sporten, dat ik erg snel moe was. De clinics van Bibian waren ook in SnowWorld en ik merkte toen dat ik na 1 uur boarden heel erg moe was. Toen had ik wel door dat dit niet de manier was hoe ik alles ging bereiken. 

Volgens mij moest ik net wat minder naar de kroeg gaan en wat meer gezonder gaan leven. Dus eigenlijk heb ik toen het omslag punt gemaakt om mijn algehele fitheid om te gooien voor het boarden. Ik ben erg hard gaan trainen en heb mijn voeding aangepast. Ik wist dat ik het met deze aanpassingen langer kan gaan volhouden. Ik wilde het niet meer op mijn handicap gooien, daar was ik op een gegeven moment een beetje klaar mee.

Wat denk je dat komend seizoen jou gaat brengen?

Aankomend seizoen is een heel belangrijk seizoen met veel evenementen. In januari hebben we het WK, dus komende weken zijn er veel kwalificatiewedstrijden. Eigenlijk hebben we een heel vol programma dit seizoen. We zijn nu in Hochfugen waar we weer in het weekend wedstrijden rijden. Wel weer supertof dat het allemaal weer kan en dat we weer met meerdere deelnemers aan de start staan! 

De winterspelen komen eraan, hoe kijk je er tegenaan?

Klopt, de winterspelen staan voor de deur. We hebben samen met het team het hele jaar getraind op Papendal en we zijn fysiek helemaal klaargestoomd om aankomende winter te kunnen presteren. Ik kijk onwijs uit naar dit seizoen, om weer wat meer wedstrijden te kunnen rijden. 

En dan eindelijk het moment daar waar we al 4 jaar naar naar toe hebben gewerkt. Door corona vragen we ons wel af of het allemaal door mag gaan en hoe het daar allemaal zal gaan zijn. We hebben natuurlijk gezien hoe het ging in Tokyo met de strenge regels. Momenteel moet ik mij nog kwalificeren voor de winterspelen en ik heb hele goede hoop voor aankomende races!

Wat voor een voorbereidingen treffen jullie voor wedstrijden, maar nu ook voor de paralympische spelen?

In de zomer trainen we vooral kracht en conditie en dan gaan we echt terug naar de basics waar we echt de benen trainen. We doen ook aan crossovers-sports, dit zijn sporten met dezelfde elementen als het snowboarden die ons beter maken in het snowboarden. Denk aan mountainbiken, surfen en ook skateboarden. Met mountainbiken krijg je het rijden van een lijn goed onder controle en met skateboarden kan je goed een course trainen wat op een banked slalom lijkt.

In de zomer hebben we ook op verschillende gletsjers getraind, denk aan de Kitzsteinhorn, Hintertux en de Pitzaler gletsjer. Daar hebben we de sneeuwtrainingskampen gedraaid waar we heel veel techniek training hebben gehad van hoe je de perfecte carve bocht rijdt tot hoe je de perfecte start maakt. Hier en daar hebben we ook een schansje gesprongen. 

Wat zou je na topsportcarrière willen gaan doen?

Volgend jaar wil ik heel graag mijn Anwärter halen, waardoor ik de coaching opleiding kan gaan doen. Ik zou het ontzettend gaaf vinden om anderen naar de top te gaan helpen. Met mijn kennis en kunnen, kan en wil ik andere mensen helpen. Dat lijkt me zo leuk! 

Het kan ook op een lage schaal. Ik werk nu ook in revalidatiecentrum Basalt in Den Haag, hier heb ik ook zelf ooit gerevalideerd. Daar ben ik nu ambassadeur voor de sport en ben ik mensen aan het motiveren en inspireren om meer te gaan bewegen.

Wat zou je toekomstige snowboarders, die ook in het topsporttraject willen komen, mee willen geven?

Dan zou ik wel echt willen meegeven: als je kan boarden en je vindt het leuk om jezelf te verbeteren, dan is dit de perfecte plek om meer uit jezelf te halen. Het is hard werken en je moet er veel voor doen, maar aan het eind word je er als mens veel sterker van! Het is een ontzettende fijne community. Het is heel gezellig en iedereen support en ondersteund elkaar, ondanks de competitie. Het is gewoon een hele leuke wereld!

Wij van Sneeuwsportleraren willen Renske van Beek heel erg bedanken voor dit interview. Heel veel succes komend seizoen Renkse! We zullen je blijven volgen en supporten! 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren