Leren skiën voorkomt de angst voor vallen

De meeste mensen die leren skiën doen er alles aan om niet te vallen. Ze vechten om rechtop te blijven staan en zijn bang voor de gevolgen van het vallen. Maar skiën leer je het beste met vallen en opstaan.

Als je denkt dat je gaat vallen, val!
Skiën hoeft geen gevecht met de zwaartekracht te zijn. Integendeel zelfs, als je voelt dat je gaat vallen kun je dat beter gewoon doen. Het zou kunnen dat wanneer je probeert rechtop te blijven staan je jezelf blesseert.

Dit advies zal waarschijnlijk vreemd klinken in de oren van de meeste mensen die voor het eerst op ski’s staan. Maar denk eens aan een baby’s die leren lopen, hoe vaak staan ze niet op en vallen gelijk weer om? Niemand kijkt raar op als dat gebeurd. Maar de meeste pubers en volwassenen die leren skiën zullen iedere spier in hun lichaam gebruiken om maar niet om te vallen. De rede dat mensen niet willen vallen is de angst om geblesseerd te raken. Dat is gelijk de rede dat kinderen zo snel leren skiën, zij hebben deze angst niet.

Goed vallen
Een eerste reactie als iemand valt is het naar voren strekken van de armen. De kans op blessures in de pols en onderarm is hierdoor groot. Om goed te vallen werk je de beweging niet tegen en maak je jezelf klein.

Je kunt veel leren van het vallen als je goed naar je lichaam luistert. De rede dat mensen vallen tijdens het skiën is omdat het lichaamszwaartepunt (net onder en achter je navel) niet goed boven het ondersteuningsvlak (ski’s) gehouden wordt. Bij veel skiers zie je dat het gewicht te ver naar achter wordt gehouden. Is het lichaamszwaartepunt boven het ondersteuningsvlak dan ben je in evenwicht en val je niet om.

Hoe leer je je gasten dan goed de balans te houden?
Het begint bij de skischoenen. Beginnende skiers zijn het niet gewend om op skischoenen te staan en lopen. Alleen al van de vorm van de skischoen raken ze uit balans. Belangrijk is het dus te beginnen met loop oefeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantrekken van één ski terwijl er gelopen wordt met de andere skischoen. Bij kinderen kun je de ski’s in het begin zelf helemaal weg laten door gewoon te beginnen met een spelletjes tikkertje. Hebben je gasten veel moeite met hun balans dan kun je ze zelf adviseren om thuis op de vloerbedekking rondjes op hun skischoenen te gaan lopen.

Dit lijkt allemaal wat kinderachtig als het om volwassene gaat maar skiën is een balanssport die stap voor stap aangeleerd moet worden. Investeer in de eerste stappen en je gasten zullen met sprongen vooruit gaan. Langzaam opbouwen geeft je gast vertrouwen in het materiaal en het eigen kunnen wat de angst voor vallen voorkomt.

Leren skiën is letterlijk vallen en opstaan.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Living the dream – Matthijs

  Na vele jaren als accountant en controller heeft hij de sprong gewaagd tot skileraar. Na 7 seizoenen van ontwikkeling is het echter weer tijd om

  Help! Een gat in de agenda!

  Corona, Corona, Corona, we kunnen allemaal het woord niet meer horen. Het beïnvloedt bij vrijwel ieder van ons op dit moment het leven en daarbij

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.