Leren skiën voorkomt de angst voor vallen

De meeste mensen die leren skiën doen er alles aan om niet te vallen. Ze vechten om rechtop te blijven staan en zijn bang voor de gevolgen van het vallen. Maar skiën leer je het beste met vallen en opstaan.

Als je denkt dat je gaat vallen, val!
Skiën hoeft geen gevecht met de zwaartekracht te zijn. Integendeel zelfs, als je voelt dat je gaat vallen kun je dat beter gewoon doen. Het zou kunnen dat wanneer je probeert rechtop te blijven staan je jezelf blesseert.

Dit advies zal waarschijnlijk vreemd klinken in de oren van de meeste mensen die voor het eerst op ski’s staan. Maar denk eens aan een baby’s die leren lopen, hoe vaak staan ze niet op en vallen gelijk weer om? Niemand kijkt raar op als dat gebeurd. Maar de meeste pubers en volwassenen die leren skiën zullen iedere spier in hun lichaam gebruiken om maar niet om te vallen. De rede dat mensen niet willen vallen is de angst om geblesseerd te raken. Dat is gelijk de rede dat kinderen zo snel leren skiën, zij hebben deze angst niet.

Goed vallen
Een eerste reactie als iemand valt is het naar voren strekken van de armen. De kans op blessures in de pols en onderarm is hierdoor groot. Om goed te vallen werk je de beweging niet tegen en maak je jezelf klein.

Je kunt veel leren van het vallen als je goed naar je lichaam luistert. De rede dat mensen vallen tijdens het skiën is omdat het lichaamszwaartepunt (net onder en achter je navel) niet goed boven het ondersteuningsvlak (ski’s) gehouden wordt. Bij veel skiers zie je dat het gewicht te ver naar achter wordt gehouden. Is het lichaamszwaartepunt boven het ondersteuningsvlak dan ben je in evenwicht en val je niet om.

Hoe leer je je gasten dan goed de balans te houden?
Het begint bij de skischoenen. Beginnende skiers zijn het niet gewend om op skischoenen te staan en lopen. Alleen al van de vorm van de skischoen raken ze uit balans. Belangrijk is het dus te beginnen met loop oefeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantrekken van één ski terwijl er gelopen wordt met de andere skischoen. Bij kinderen kun je de ski’s in het begin zelf helemaal weg laten door gewoon te beginnen met een spelletjes tikkertje. Hebben je gasten veel moeite met hun balans dan kun je ze zelf adviseren om thuis op de vloerbedekking rondjes op hun skischoenen te gaan lopen.

Dit lijkt allemaal wat kinderachtig als het om volwassene gaat maar skiën is een balanssport die stap voor stap aangeleerd moet worden. Investeer in de eerste stappen en je gasten zullen met sprongen vooruit gaan. Langzaam opbouwen geeft je gast vertrouwen in het materiaal en het eigen kunnen wat de angst voor vallen voorkomt.

Leren skiën is letterlijk vallen en opstaan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren