Respect the Mountains

Respect the Mountains is een Nederlandse non-profit organisatie die een bijdrage wil leveren aan het structurele behoud van de natuur en de leefomgeving in de Bergen, en dan met name de Europese Alpen, zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze gebieden. Dit doet zij door de individuele internationale bergsporter bewust te maken van de kwetsbaarheid van de bergen en van de simpele manieren om de negatieve impact van de bergsporter zo klein mogelijk te houden. Dat kan op een leuke, sympathieke manier. Let’s keep our playground clean!

In de ideale ‘Respect the Mountains Wereld’ denken mensen twee keer na voordat ze handelen, skigebieden zijn milieuvriendelijk en mensen realiseren zich dat het veranderen van de houding over berg recreatie, de enige manier is om de pistes te behouden en er nog lang van te genieten. Daarom zijn onze inspanningen vooral gericht op het creëren van Berg Bewustzijn.

Bewustwording genereren we o.a. via voorlichtingsmateriaal zoals folders en de website, concrete acties zoals onze Envirotrek Series (schoonmaakdagen) in de Alpen en samenwerking zoals met skibanen en skischolen in Nederland, skigebieden en reisorganisaties in binnen-en buitenland.

Waarom de Alpen? Respect the Mountains richt zich in eerste instantie op de Europese Alpen. Jaarlijks bezoeken zo’n 100 miljoen mensen dit berggebied met alle gevolgen van dien. Natuurlijk zijn de 7 Ways ook heel goed toepasbaar op andere berggebieden, van Andorra, de Kaukasus tot aan de Rocky Mountains. En thuis in het vlakke Nederland kun je de meeste van de 7 Ways ook toepassen. Dus: voel je vrij om er je levensstijl van te maken!

Samen kunnen we de impact van toerisme op de bergen minimaliseren en er hopelijk voor zorgen dat het nog voor jaren mogelijk is om van alle bergsporten te genieten in dit prachtige gebied!

Zelf een bijdrage leveren
Jij kunt zelf bijdragen door te handelen naar de 7 Ways to Respect the Mountains.

1. Book Smart
Denk eens aan het ontdekken van een minder bekend skiresort, of reis tijdens het laagseizoen. Dit heeft minder impact op de bergen tijdens het hoogseizoen.
Doe onderzoek en boek je (ski-) vakantie gebaseerd op de duurzame activiteiten en visie van een resort.

2. Travel Wise
Respect the Mountains moedigt toeristen aan om vervoer te gebruiken met een lage CO2 uitstoot. Neem bijvoorbeeld de bus of trein, of carpool met vrienden naar de bergen. Op het resort, gebruik het openbaar vervoer of wandel, hike, fiets en skateboard van A naar B.

3. Support Sustainable Practices
Support duurzame bedrijven en activiteiten en kies (ski-)merken, hotels en reisbureaus die actief bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Koop lokaal voedsel en zorg dat je goed geinformeerd bent over alternatieve bronnen van energie.

4. Be a Respectfull & Responsible Moutain Tourist
Respectful – Te vaak nog is het devies van de bergtoerist : ‘Ik woon hier niet, dus het intereseert me niet’. Dit heeft zijn weerslag op hoe toeristen de lokale cultuur en natuur benaderen. Respecteer de lokale bevolking, hun gewoonten, en andere berggebruikers.
Responsible – Onderwijs jezelf over het lokale berggebied: bekijk de weersvoorspellingen, doe navraag bij de lokale parkgidsen, en wees goed voorbereid voordat je de bergen in gaat.
Als je van plan bent een skigebied te verlaten, wees je er dan van bewust dat een dure reddingsoperatie makkelijk voorkomen had kunnen worden met goede voorkennis, een gids, en de juiste voorbereiding. Als je niet ervaren bent, ga altijd met een gids. En Always Respect the Mountains.

5. ‘Leave no Trace’
Berggebieden worden bedreigd door de hoeveelheid toeristen per jaar. Bergtoeristen komen voor verschillende redenen. Ze zoeken adrenaline, een uitdaging, plezier en een band met andere mensen en de natuur. Maar flora en fauna leven ook in diezelfde bergen, en bergdorpen, steden en landen zijn afhankelijk van bergwater.
Wat je de bergen in brengt (afval, plastic), neem dat ook de bergen weer uit. Blijf op de paden die door de lokale overheid zijn aangebracht, deze zijn er voor je veiligheid, om flora en fauna te beschermen, en onnodige conflicten tussen wilde dieren en mensen te voorkomen. Denk hier ook aan wanneer je off-piste wilt gaan.

6. Reduce, Reuse, Recycle & Upcycle
Dit is de 21e eeuw. Laten we de globale kennis, begrip en technologie die voorhanden is, niet negeren.
Reduce your impact – Verminder je impact.
Reuse items Hergebruik artikelen.
Recycle the waste you cannot reuse – Recyle het afval dat je niet kunt hergebruiken.
Upcycle what you can to reinvent waste into something of new value- Upcycle wat je kunt om afval te transformeren in iets van nieuwe waarde.

7. Spread the Word
Er zijn maar weinig mensen die de bergen bezoeken, en er niet van houden. Deel je ervaringen met je vrienden, familie, collega’s en bedrijfspartners.
Inspireer, bemoedig en wees een goed rolmodel voor anderen zodat zij ook de bergen zullen respecteren en toekomstige generaties ook kunnen spelen, werken en plezier kunnen maken in de bergen.
Deel met anderen hoe deze organisatie toewerkt naar een positieve en duurzame berg toerisme industrie.
Als je de bergen vaakt bezoekt, begin dan je eigen lokale Respect the Mountains groep. Leer andere mensen kennen die je passie delen. Hoe kun je samen een positief verschil maken in jouw gebied? Met wie kun je een partnerschap aangaan om echte resultaten te verkrijgen? Adopteer de 7 ways en begin!

Doneren
Wordt donateur van Respect the Mountains en ontvang een gratis welkomstkado. Met slechts €15,- per jaar draag je al bij aan het behouden van onze bergen. Meldt je hier aan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren