Skiën in NL

Het winterseizoen is weer voorbij. Helaas hebben velen van ons weinig meegekregen van het skiseizoen. Buiten de paar dagen sneeuwpret in Nederland zat er, tot onze spijt, weinig in. Toch zijn er in Nederland heel wat plekken waar wij onze wintersport skills kunnen beoefenen.

In Nederland zijn er drie verschillende soorten banen waar wij ons wintersporthart op kunnen halen. Een indoor skihal, een indoor rollerbaan en een outdoor borstelbaan behoren tot de mogelijkheden. Wat kun je eigenlijk van deze verschillende banen verwachten? Het antwoord hierop beschrijft Fréderique in deze blog.

InIndoor skihal

Momenteel zijn er 7 verschillende skihallen in Nederland, waarvan 5 onderdeel zijn van SnowWorld. Verder kan je skiën bij de Uithof en bij Montana Snowcenter. De hallen liggen in het zuiden en het westen van Nederland.

Het voordeel van dit soort banen is dat je leert skiën op (kunst-) sneeuw. Van de mogelijkheden op het gebied van skiën in Nederland, geeft de indoorskihal de beste indicatie van skiën op wintersport. Je kunt hier namelijk oefenen met een sleeplift, een stoeltjeslift en een loopband.

Het nadeel is wel dat het er altijd koud is, afhankelijk van de buitentemperatuur is het in de hal tussen de -4 en -7 graden.

Als beginnend skileraar zou je jezelf kunnen voorbereiden door een dagje naar een indoorhal te gaan zodra deze weer open zijn. Als je met een familielid of vriend gaat skiën, kan je meteen je geleerde skills van de opleiding oefenen op de kleine piste. Daarnaast beschikken de verschillende hallen ook over een langere piste waarop je je eigen kunnen prima kunt onderhouden.

Indoor rollerbanen

Een rollerbaan is een mat die continue doordraait, waardoor je een onbeperkt aantal meters kan skiën. Daarnaast zijn rollerbanen door heel Nederland te vinden, grote kans dus dat er ook eentje bij jou in de buurt is!

rollerbaan

Deze banen zijn ideaal om je conditie en techniek op peil te houden. De banen kunnen op verschillende hoogtes en snelheden gezet worden en bootsen zo verschillende soorten pistes na. Een uitdaging op ieders niveau gegarandeerd.  Een aantal rollerbanen beschikken zelfs over beamers.  Hiermee kunnen patronen op de baan geprojecteerd worden om bijvoorbeeld de korte bochten extra goed te kunnen oefenen.

Het nadeel van deze baan is wel dat ze niet heel lang en breed zijn. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je over een uitgestrekte skihelling glijdt.

Outdoor borstelbanen

En dan nu het leukste, want een aantal van deze banen zijn open! Een borstelbaan is een heuvel bekleed met kunststof matten waarop je kunt skiën. Het skiën op een borstelbaan is anders dan op normale sneeuw, waardoor sommige mensen dit lastiger vinden. Het zorgt er wel voor dat deze banen prima geschikt zijn om aan je techniek te werken.

Het voordeel van deze banen is dat ze meestal redelijk lang zijn, waardoor je niet langer in de lift staat als dat je naar beneden skiet. Sommige banen beschikken ook over een bückelbaan, ideaal om bijvoorbeeld voor je Landes te trainen! Het nadeel is wel dat deze banen weersafhankelijk zijn, wat tevens ook een voordeel is! Als het sneeuwt in Nederland wordt deze baan dus bedenkt met het witte goud! 

Wil je de komende tijd werken aan je techniek en conditie? Google dan snel welke borstelbaan bij jou in de buurt open is en geniet van een heerlijke afdaling in de buitenlucht! Wil je nog meer weten over borstelbanen? Check dan de blog van Elske!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren