Skileraar worden in Frankrijk

De afgelopen maanden hebben er in Frankrijk meerdere arrestaties plaatsgevonden van buitenlandse skileraren die daar aan het lesgeven waren met zelf meegebrachte gasten. We schreven eerder over Simon Butler die uiteindelijk ook veroordeelt is.

Ondanks deze berichtgeving zijn er honderden buitenlandse skileraren die in de wintermaanden legaal met veel plezier in Frankrijk aan het lesgeven zijn. Deze leraren hebben dezelfde kwalificaties behaald als de Franse zelf.

De Franse opleiding eis is in vergelijking met de rest van Europa erg hoog. Deze eis is tot stand gekomen om het niveau van de skilessen hoog te houden. De Franse hebben de gevreesde ‘speed-test’ geïntroduceerd om de part-time skileraren te reguleren. Dit is echter een gecompliceerd proces waar we je met dit artikel een beetje in op weg willen helpen.

Wat heb je nodig?
Om les te mogen geven in Frankrijk zul je verschillende opleidingen moeten volgen en met succes moeten afronden. Het Nederlandse opleidingsinstituut Snowsports Academy biedt vanuit Nederland Oostenrijkse opleidingen aan. Je kunt hier het NLS, Anwärter en het Landes diploma behalen. Met het Landes diploma mag je in Oostenrijk een toelatingstest doen voor de Staatliche opleiding. Slaag je voor de toelatingstest dan mag je deelnemen aan de Staatliche opleiding als je in het bezit bent van een Landes snowboard opleiding, een sportmechisch onderzoek of doktersverklaring en je minimaal 18 jaar oud bent. Het Staatliche opleidingsniveau is een ‘level 3’ opleiding wat de minimale eis is om les te mogen geven in Frankrijk.

Kan ik ook lesgeven met een ander opleidingsniveau?
Het is mogelijk om zonder het Staatliche diploma toegang te krijgen tot een Franse skischool. Hiervoor moet je de ‘test-technique’ snelheidstest behalen en gaan werken  bij een gecertificeerde Franse skischool. Je krijg dan 4 jaar de tijd om het Staatliche opleidingsniveau te halen of het Franse B.E.E.S. 1.

Dit klinkt eenvoudig maar de uitdaging zit in de test-technique. Deze test vereist een extreem hoog ski niveau en uitzonderlijk goede techniek. Het is een tijdsgebonden slalom georganiseerd door de DDJS (plaatselijke autoriteit). Om de test te doorstaan moet je een slalom afleggen binnen een bepaalde tijd. Deze tijd wordt bepaald aan de hand van de tijd die wordt geskied door een professionele skier die bekend staat als de ‘opener’. Zonder echt goede techniek en lichamelijke fitheid heb je weinig kans van slagen.

Te veel gevraagd?
Je kunt zeggen dat de eisen die worden gesteld aan de test niet eerlijk zijn omdat de Franse skiers opgroeien met het slalommen als wedstrijdsport. Racen is onderdeel van de Franse ski cultuur en veel van de weekenden worden besteed aan wedstrijden. Helaas hebben veel Nederlanders niet deze luxe gehad in hun jeugd.

Stagiaire
Met het behalen van de test-technique kun je gaan werken als “stagiaire”, dit is de term die een Franse skileraar in opleiding krijgt. De stagiaire status is 4 jaar geldig. Binnen deze 4 jaar moet je de Staatliche of B.E.E.S. 1 opleiding afronden en slagen voor de Euro Test, als je wilt blijven werken als skileraar in Frankrijk.

Werken als stagiaire in Frankrijk heeft zo zijn voordelen. Je mag het rode Franse skileraren outfit dragen en mag skien met de meest ervaren skileraren in de wereld. Één van deze skileraren kan mogelijk je toekomstige werkgever zijn.

Wat is er nodig om te slagen voor de Staatliche opleiding en de Euro Test?
De Staatliche opleiding is onderverdeelt in twee delen, een theorie en praktijk gedeelte. Geïntegreerd onderdeel van de opleiding is de “Euro-Test” en een veel omvattende alpineopleiding, de “Euro-Security”. De Euro Test is een reuzeslalom op wereldbeker niveau die je binnen een bepaalde tijd moet afleggen. Om deze test te volbrengen moet je beschikken over stalen zenuwen en een uitstekende techniek. De tijd wordt bepaald door de voorloper die vaak afkomstig is uit het wereldbeker circuit. Een vooraf bepaald percentage bepaald de marge die je hebt ten opzichte van de tijd van de voorloper.

De meerwaardige beroepsopleiding is een essentiële factor in de Staatliche Skilehrer opleiding in Oostenrijk. De deelnemers krijgen tijdens de opleiding niet alleen een uitstekende opleiding in het skiën en een veelomvattende alpine opleiding maar krijgen ook een kwalitatief hoogwaardige snowboard, langlauf en alternatieve sneeuwsporten opleiding. Aansluitend krijgt iedereen die de opleiding succesvol afrond de mogelijkheid deel te nemen aan de Skiführerausbildung.

Hebben de Franse het makkelijker?
De Franse hebben het zeker niet makkelijker dan de buitenlandse skileraren die naar Frankrijk komen. Iedere skileraren die in Frankrijk wil werken moet slagen voor de test-technique en de Euro Test. Het opleidingsniveau is in Frankrijk voor iedereen gelijk.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren