Skiles geven op piste of all-mountain ski’s?

Je staat er het hele seizoen op en de meeste uren tijdens het lesgeven. Maar is het fijners lesgeven op een piste of all-mountain ski?

Over het algemeen kom je met een pistes ski tijdens je skiles prima uit de voeten. Maar ski je met skiërs die na flinke sneeuwval ook een beetje buiten de piste willen skiën dan is een all-mountain ski wel heel erg fijn, zeker als ze daarna nog even het fun-park in willen. Ook voor skilessen met gevorderde kinder is het fijn als je een ski hebt die wat makkelijker verschillende condities aan kan.

Uit onderzoek is gebleken dat het skiën op brede ski’s kwetsbaarder is voor knieën en enkels. Het onderzoek is gedaan door professor John Seifert van de Health and Human Development afdeling in Montana State University. Volgens hem zorgt een ski die onder de voet breder dan 80mm is voor een grotere belasting van de gewrichten. Hij maakte gebruik van sensoren om de spieren en pezen te kunnen bestuderen.

“Het lijkt erop dat vanaf 80mm de hefboomwerking groter wordt. De grotere hefboom zorgt voor meer belasting wat zorgt voor pijnlijke knieën en enkels”, aldus Seifert. Hij geeft aan dat zijn onderzoek nog meer tijd nodig heeft om tot een goed resultaat te komen.

Bredere ski’s worden steeds populairder. Ook tijdens het lesgeven zijn all-mountain ski’s die ideale ski’s om zowel op als naast de piste les te kunnen geven. Maar als we dit onderzoek mogen geloven dat is het verstandig om onder de 80mm te blijven. Het goede nieuws is dat er maar weinig all-mountain ski’s zijn die breder dan 80mm onder de voet zijn.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren