Slijtage van je skischoen

Dat goede skischoenen belangrijk zijn, weten we allemaal. Flex, Z-waarde en DIN-waarde zijn termen die voor de meeste skileraren meestal niet onbekend zijn. Ook het onderhoud en de verzorging van de skischoenen is een belangrijk onderdeel. Het goed laten drogen en het vastmaken van de bindingen is algemeen bekend, maar over de buitenzool van je skischoenen hoor je bijna nooit iemand. Toch is het heel belangrijk hier oog voor te hebben. Lees snel verder dan vertelt Lisanne je er alles over!

Slijtage

Skischoenen hebben helaas niet het eeuwige leven, hoe jammer dat ook is. Skischoenen worden gemaakt van plastic, waarin weekmakers zijn verwerkt. Een nadeel hiervan is dat deze reageren met UV-licht. Hoe vaker de schoen met zonlicht in aanraking komt, hier sneller het plastic broos wordt. Ook neemt de flex van de skischoen af bij veelvuldig gebruik, de schoen zal steeds minder stijf worden.

Niet alleen de buitenschoen slijt, ook de binnen schoen mag niet vergeten worden. De binnen schoen wordt ruimer tijdens het gebruik, waardoor er meer ruimte in de skischoen ontstaat. Hierdoor heb je minder grip tijdens het skiën en minder controle tijdens het opbouwen van de kantendruk. Daarnaast kan de binnen schoen ook gaan verpulveren als deze te oud wordt.

Behalve dat de skischoen minder stijf wordt en beschadigd kan raken, kan ook de buitenzool flink slijten. Bedenk maar eens hoeveel je als skileraar elke dag op de skischoenen loopt. ’s Morgens naar de skischool, ’s middags van en naar het restaurant en dan de après-ski in, om uiteindelijk vanaf de bar naar huis te lopen. En asfalt met steentjes en zout tegen de gladheid, zijn niet echt bevorderlijk voor je zolen.

Het belang van goede zolen

Het belangrijkste aan het hebben van goede zolen is dat ze ervoor zorgen dat je skischoenen goed op je ski’s passen. De buitenzolen zorgen ervoor dat je veilig en goed vast zit in de bindingen en ook dat het veiligheidssysteem goed werkt. Je kunt je voorstellen dat een versleten skischoen niet meer zo lekker in de binding zit. Wat er gebeurt als je een smak maakt en je ski’s gaan niet uit, hoeven we natuurlijk niet te vertellen…

De verschillende zolen

Er zijn grofweg 3 verschillende zolen. De zolen onder een raceschoen, onder de ‘normale’ skischoen en die onder een toerschoen.

De zolen van een raceschoen lopen door in de schaal van de schoen. Dit is zo gemaakt omdat er in de racewereld regels zijn over hoe hoog je op de ski’s mag staan. Vandaar dat hier geen losse, vervangbare, zolen onder zitten. Gelukkig is hier iets op bedacht! De zolen van een raceschoen kun je laten frezen, vervolgens wordt er dan een plaatje onder gemonteerd. Deze plaatjes zijn wel vervangbaar. Het grootste voordeel is nog wel dat de schoen geheel aan jouw stand aangepast kan worden met het frezen. Hiermee kunnen de schoenen X en O benen corrigeren.

De zolen van de ‘normale’ skischoen zijn wel vervangbaar. Deze zolen zijn hard zodat je bij het opbouwen van kantendruk geen kracht verliest. Daarnaast zorgen ze voor goede grip. De zooltjes zijn los te verkrijgen zodat deze vervangen kunnen worden bij slijtage. 

Dan zijn er nog de zolen voor de toerschoenen. Deze zolen zijn veel dikker, zachter en van rubber. Daarnaast beschikken ze over een afwikkeling, hierdoor kun je er makkelijker mee lopen. Ook deze zolen zijn gemakkelijk vervangbaar.

Tot slot is de gripwalk zool in opmars in de skiwereld. De gripwalk zool heeft het beste van beide werelden en combineert de zool van een ‘normale’ skischoen en die van de toerschoen. Hierdoor neemt het wandel comfort toe, maar heb je toch genoeg krachtoverdracht tijdens het skiën!

Een tip van Menno Koelewijn; 'Koop direct extra zooltjes bij de aanschaf van een paar skischoenen, hiermee loop je niet de kans dat jouw model zooltjes na een paar jaar niet meer verkrijgbaar zijn'

De oplossing

Het is zeker niet altijd nodig om direct een nieuw paar skischoenen aan te schaffen, vaak kan de levensduur van de skischoen verlengd worden met het juiste onderhoudt. Breng je skischoenen naar een specialist en laat je informeren. Menno Koelewijn van MK Skiservice in Bilthoven is zo’n specialist!

Buiten dat ze hier de schoen voor je kunnen checken en de buitenzool vakkundig vervangen kan worden, kunnen ze je hier ook specialistisch advies geven. Er zijn meerdere opties voor het verlengen van de levensduur van jouw schoenen, hier helpen ze je dan ook graag bij. Voor je het weet zijn jouw schoenen weer als nieuw!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren