Willen we gefilmd worden tijdens de skiles?

Actiecamera’s worden steeds goedkoper en steeds meer kinderen willen er een hebben. Je afdalingen filmen tijdens een dag skiën is natuurlijk heel erg leuk. Ook tijdens skilessen zie je steeds vaker dat kinderen een camera op hun helm hebben gemonteerd. Maar willen we eigenlijk wel dat we constant gefilmd worden en mogen we het verbieden?

Er is natuurlijk niks mee wanneer een van je kinderen tijdens de skiles zijn camera aan wil zetten. Zo kan hij thuis laten zien wat hij die dag gedaan allemaal gedaan heeft. Maar wat nou als je als skileraar aan wordt geskied en je uit emotie de schuldige boos aanspreekt, wil je dat die beelden bij de ouders van je kinderen thuis aan tafel worden bekeken? En je wilt waarschijnlijk ook niet dat wanneer je op youtube de zoekterm ‘angry ski instructor’ intypt je jezelf terugziet?

Wetgeving
Vanwege privacy overwegingen is er de wetgeving over cameratoezicht. Hieronder vallen bewakingscamera’s en iedereen die met zijn privé camera filmt of fotografeert in het openbaar of op een privé locatie. Een video of foto maken op een voor het publiek toegankelijke plek mag mist het duidelijk wordt vermeld. In besloten ruimtes, waaronder op het werk, mogen mensen in beginsel niet worden gefilmd. Er moet een zwaarwegend belang zijn en het moet expliciet aan worden gekondigd.

Mochten beelden van jouw skiles op social media worden verspreid dan moet worden rekening gehouden met het portretrecht van afgebeelden personen. Wie op beeld staat mag via het portretrecht publicatie verbieden als hij daar een redelijk belang voor kan aanvoeren. Privacy is het meest voorkomende belang.

In de praktijk
Wettelijk gezien kunnen we de kinderen niet verbieden te filmen tijdens de skiles. De beste oplossing is zelf te bepalen wanneer er gefilmd wordt. Jij zet de camera voor de afdaling aan en na de afdaling weer uit. Zo weet je wanneer de camera draait en kun je hier rekening mee houden. Het kind heeft aan het eind van de dag genoeg leuke beelden die hij thuis kan laten zien.

Wat vindt jij van het gebruik van actiecamera’s tijden de skiles?

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Living the dream – Matthijs

  Na vele jaren als accountant en controller heeft hij de sprong gewaagd tot skileraar. Na 7 seizoenen van ontwikkeling is het echter weer tijd om

  Help! Een gat in de agenda!

  Corona, Corona, Corona, we kunnen allemaal het woord niet meer horen. Het beïnvloedt bij vrijwel ieder van ons op dit moment het leven en daarbij

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.