Willen we gefilmd worden tijdens de skiles?

Actiecamera’s worden steeds goedkoper en steeds meer kinderen willen er een hebben. Je afdalingen filmen tijdens een dag skiën is natuurlijk heel erg leuk. Ook tijdens skilessen zie je steeds vaker dat kinderen een camera op hun helm hebben gemonteerd. Maar willen we eigenlijk wel dat we constant gefilmd worden en mogen we het verbieden?

Er is natuurlijk niks mee wanneer een van je kinderen tijdens de skiles zijn camera aan wil zetten. Zo kan hij thuis laten zien wat hij die dag gedaan allemaal gedaan heeft. Maar wat nou als je als skileraar aan wordt geskied en je uit emotie de schuldige boos aanspreekt, wil je dat die beelden bij de ouders van je kinderen thuis aan tafel worden bekeken? En je wilt waarschijnlijk ook niet dat wanneer je op youtube de zoekterm ‘angry ski instructor’ intypt je jezelf terugziet?

Wetgeving
Vanwege privacy overwegingen is er de wetgeving over cameratoezicht. Hieronder vallen bewakingscamera’s en iedereen die met zijn privé camera filmt of fotografeert in het openbaar of op een privé locatie. Een video of foto maken op een voor het publiek toegankelijke plek mag mist het duidelijk wordt vermeld. In besloten ruimtes, waaronder op het werk, mogen mensen in beginsel niet worden gefilmd. Er moet een zwaarwegend belang zijn en het moet expliciet aan worden gekondigd.

Mochten beelden van jouw skiles op social media worden verspreid dan moet worden rekening gehouden met het portretrecht van afgebeelden personen. Wie op beeld staat mag via het portretrecht publicatie verbieden als hij daar een redelijk belang voor kan aanvoeren. Privacy is het meest voorkomende belang.

In de praktijk
Wettelijk gezien kunnen we de kinderen niet verbieden te filmen tijdens de skiles. De beste oplossing is zelf te bepalen wanneer er gefilmd wordt. Jij zet de camera voor de afdaling aan en na de afdaling weer uit. Zo weet je wanneer de camera draait en kun je hier rekening mee houden. Het kind heeft aan het eind van de dag genoeg leuke beelden die hij thuis kan laten zien.

Wat vindt jij van het gebruik van actiecamera’s tijden de skiles?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren