Zillertal Arena in het zonnetje!

Door vele websites worden skigebieden gepromoot of in het zonnetje gezet vanuit een toeristisch oogpunt: ‘hier moet je heen omdat het de beste hotels heeft’ of ‘dit is het perfecte gebied voor gezinnen’. Deze artikelen zijn leuk om te lezen, maar voor skileraren is het niet super interessant. Vandaar dat wij beginnen met een reeks gebieden in het zonnetje te zetten, geschreven vanuit het oogpunt van een skileraar! Aan mij, Bo, de eer om de mooie Zillertal Arena in het zonnetje te zetten!

De Zillertal Arena bestaat o.a. uit de bekende plaatsen Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten, Wald en Krimml/Hochkrimml. Zelf heb ik een seizoen in Gerlos lesgegeven bij de grootste skischool van het dorp: Michi’s Schischule. Ben jij benieuwd wat de Zillertal Arena (en met name Gerlos) voor jou als skileraar te bieden heeft? Lees dan snel verder!   

Gebied

De Zillertal Arena is een erg langgerekt skigebied met zo’n 150 km aan pistes! Door de grootte van het gebied is de variatie aan pistes ook enorm! Over het algemeen is het een uitstekend gebied voor gevorderden skiërs. Ideaal dus voor ons skileraren als we een dagje vrij zijn of willen trainen om ons niveau op te schroeven. Beginners moeten dan vaak ook wat beter zoeken naar vlakke stukken en blauwe pistes. Mede door de weinige vlakke stukken is het gebied ook perfect voor snowboarders.

In Gerlos beginnen de meeste skilessen bovenaan bij het Arena center, wat je met een van de twee gondelliften, de Isskogelbahn, vanuit het dal direct kan bereiken. Het Arena center is ook te bereiken met de Dorfbahn, alleen moet er dan wel nog een klein stukje geskied worden over een blauwe piste. Geen optie dus voor de echte beginners.

Iedere ochtend is het dus hartstikke gezellig rondom het Arena center, waar alle skileraren hun groep opwachten om weer een dag les te gaan geven! Meestal is dit ook de plek waar leraren aan het eind van de dag weer samen komen om de verdere plannen van de dag te bespreken, maar daarover straks meer!

Zelf vond ik Gerlos een heerlijk dorp om les te geven, omdat je vanuit dit gebied zoveel kanten op kunt. Je kunt met je groep, zodra ze enigszins gevorderd zijn, richting Königsleiten waar je heerlijk grote witte vlaktes vindt om oefeningen te doen en flink wat ski-kilometers te maken! Maar vanuit Gerlos kun je juist ook de andere kant op richting Zell am Ziller waar je met de wat gevorderde skiërs erg goed uit de voeten kunt!

Op koude, winderige dagen is de Krimml X-press, de verbindingslift tussen Gerlos en Zell am Ziller, wel een nadeel aangezien het een wat oudere stoeltjeslift is die ruim 10 minuten duurt. Maar, niet getreurd. Op zonnige, windstille dagen is deze lift juist heerlijk! En in 2022 staat de bouw van een gloednieuwe gondellift gepland!

Tweede deel van het werk

Naast het geven van skilessen zijn wij skileraren vaak ook wel te porren voor wat drankjes en dansjes in de après-ski. Dat is nou juist waar de Zillertal Arena en Gerlos in het bijzonder, erg veel punten mee scoort. De “beste après-ski bar van Oostenrijk”, de Cin-cin, bevindt zich namelijk midden in Gerlos! Hier barst het feestgedruis rond een uurtje of drie los en wordt het tot elf uur ‘s avonds zeker niet saai! Het leuke voor skileraren is dat er een speciale ‘Skilerer Sammelplatz’ is links achterin de kroeg! Zo hoef je nooit met je collega’s af te spreken waar jullie elkaar treffen na het lesgeven 😉

Is de Cin-cin je iets te druk? Dan zit er schuin tegenover ook nog de Little London waar het over het algemeen iets minder druk is, maar zeker niet minder gezellig! Met mooi weer zijn er echter ook heel veel leraren die na het lesgeven boven op de berg blijven om vast wat biertjes te drinken en te genieten van de lekkere beats in de zon bij Seppi’s! Hier krijg je als skileraar zijnde namelijk het meeste bier tegen de laagste prijs! In Königsleiten gaat het dak er dagelijks af in King’s the bar en in de Hannes Ski-alm, twee favorietjes onder de skileraren hier! Kortom: genoeg mogelijkheden om je na je lesdag nog uitstekend te vermaken!

Highlights als skileraar

 

Een van de toppunten aan het lesgeven in de Zillertal Arena is de bijkomende Zillertal SuperSkipas (Check dit wel even per skischool)! Hiermee mag je namelijk gebruik maken van alle liften in het héle Zillertal!

Persoonlijk vind ik het ook heel erg leuk dat er heel veel Nederlandse toeristen te vinden zijn in dit skigebied, wat betekend dat er ook heel veel Nederlandse leraren zijn. Gezelligheid gegarandeerd. Plus: je hoeft je skibuddies na het seizoen niet te missen, ik zeg win-win situatie!

Daarnaast zijn de skileraren onder elkaar gewoon heel erg close en worden er heel veel leuke dingen ondernomen gedurende het seizoen. Tip voor de Brabanders onder ons: omdat er zoveel Nederlanders komen in het winterseizoen wordt er zelfs nog een klein beetje carnaval gevierd in sommige kroegen, dat verzacht de pijn toch een beetje.

‘Verborgen’ parels

Naast natuurlijk het lesgeven en het après-skiën, is het af en toe leuk om eens wat anders te ondernemen. Tussen Gerlos en Zell am Ziller ligt een 7km lange rodelbaan die tot 1 uur ’s nachts verlicht is! Hartstikke leuk om een avondje met je collega’s naartoe te gaan als jullie een keer wat anders willen doen dan meezingen met de Hollandse hits in de après-ski.

Meezingen kan je in Gerlos echter ook nog ergens anders doen dan in de après-ski. In het hoogseizoen organiseert restaurant Gaspi’s namelijk een keer in de week een karaoke avond! Na een lekker avondje uit eten zorgt dit gegarandeerd voor vermakelijke filmpjes voor ‘the day after’…  Voor de sportievelingen onder ons zit er in de buurt ook nog een squash- en tenniscenter, voor als je nog niet genoeg lichaamsbeweging hebt gehad na een dagje skiën!

Tot slot

Zoals je wel hebt kunnen lezen is de Zillertal Arena een fantastisch, veelzijdig gebied om te werken als skileraar. Houd je meer van het bruisende Gerlos, of zou je toch kiezen voor het wat rustigere Zell am Ziller? Een ding is zeker: tijdens een seizoen in de Zillertal Arena hoef je je zeker niet te vervelen!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren