Alweer 2 maanden in Australië… wat vliegt de tijd!

Op 14 juni ben ik vertrokken naar Australië voor een ‘southern-hempishere season’ om skiles te gaan geven in Falls Creek. Vol goede moed, maar geen idee waar ik zou belanden ben ik op pad gegaan. En wat ben ik blij dat ik ervoor gekozen heb om dit avontuur aan te gaan!

 

Het gebied

Wat is het heerlijk om het hele jaar je hobby uit te oefenen. Hier in Falls Creek bevalt het nog altijd even goed. Het gebied biedt genoeg mogelijkheden voor alle niveaus en dat maakt het lesgeven ook erg fijn! We hebben alleen maar stoeltjesliften en sleepliften, wat af en toe wel vervelend is met extreem koud weer, zoals sneeuw, hagel of regen. Het gebied ligt namelijk aan een meer en soms zijn alle stoeltjesliften compleet bevroren door de condens, wat het allemaal nog kouder maakt. Dat is wel even wat anders dan de voorverwarmde stoeltjesliften en gondels, die we kennen in Oostenrijk.

Het dorp is nu ski-in, ski-out, wat betekent dat je naar elk hotel en restaurant in het dorpje kan skiën. Dat zorgt voor een hele gezellige skisfeer, overal waar je komt. Daarnaast zijn er ook geen auto’s toegestaan in het dorp. Boodschappen haal je dus op de ski’s om vervolgens ermee naar huis te skiën. Gasten kijken ons nog wel eens grappig aan als we met een pakket wc-papier onder de arm en een krat bier op de schouder naar huis skiën. Wij wonen zelf dus ook aan de piste en skiën elke dag naar onze accommodatie! ‘s Ochtends trek je je skischoenen thuis aan en ben je gelijk op je werk, lekker makkelijk eigenlijk!

Met de boodschappen weer in de skilift!!

Ik woon hier het hele seizoen samen met 3 andere meiden in een kamer, we hebben een grote gemeenschappelijke keuken, gym en wasruimte met alle andere bewoners van ons gebouw. Dat we zo’n grote keuken hebben, zorgt voor een hoop gezelligheid na werk!

De skischool

Het lesgeven is hier wel anders dan wat ik van Oostenrijk gewend ben. Het grootste verschil is toch wel dat gasten hier elke dag aankomen en beginnen in de skischool. Dus je hebt niet een specifiek groepje of niveau per week. Het aantal ‘returners’ bepaalt per dag op welk niveau je blijft. Heb je geen returners, dan ga je helaas vaak terug naar level 1. Je werkt hier ook 7 dagen per week en moet dus echt om een dag vrij vragen als je dat wilt. Daarnaast kan je een privé of schoolgroep hebben voor en na je groepsles, wat voor een stuk meer uren, salaris en afwisseling zorgt!

Daarnaast is alles hier wat gecontroleerder dan in Oostenrijk. Wij zijn hier bijvoorbeeld niet toegestaan om eerste hulp te verlenen bij een ongeluk. Als leraar mag je niks doen tot de ski patrol erbij is. Doe je dit wel en gaat het mis? Dan kunnen de gasten jou persoonlijk aanklagen hiervoor. Ook zijn allergieën in Australië echt een ding. Elk kind heeft ongeveer een allergie. Alle ruimtes waar kinderen eten zijn ook noten-vrij en dit wordt heel serieus genomen. Dit gaat zover dat een kind ook echt niet een mueslireep met mogelijk noten erin mag eten in een van deze ruimtes. Epipennen zitten vaak ook standaard in de jas van een kind met allergie.

De ‘lerarencommunity’ is hier enorm internationaal en dat vind ik echt super leuk! We hebben skileraren uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Ierland, Schotland, Tsjechië, Japan, Taiwan, Japan, Frankrijk, Canada, de VS, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en natuurlijk ook Australië! Dat komt ook mede doordat er een stuk minder skigebieden zijn op het zuidelijk dan het noordelijk halfrond. Iedereen vertrekt in december weer naar Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Japan, de VS of Canada. En dat terwijl we nu allemaal hier in Australië vertoeven.

We eten vaak met veel mensen samen en het uitgaan is ook gezellig. Après-ski kennen ze hier in Australië niet echt, maar je kan altijd wel ergens een drankje of koffietje doen na werk. ‘s Avonds valt er ook genoeg te beleven hier in de bergen! Van cocktailbarretjes tot gezellige kroegen, het is er allemaal! Een groot voordeel is dat alle uitgaansgelegenheden om 01.00 uur sluiten in Australië! Dat zorgt voor een stuk minder brakke koppen de dag erna…

De skischool is hier onderdeel van een grotere organisatie, waar alles binnen het gebied onder valt. Ook werken hier niet alleen ‘jonge’ mensen in de skischool, maar ook bij de liften, winkels, ticketshop enzovoort. Er zijn dus zoveel gezellige mensen hier, waardoor je ook wel elke avond iets leuks kan doen!

Cultuur

Iets waar ik erg aan moest wennen aan het begin was dat de cultuur hier heel anders is dan in Nederland of Oostenrijk. Aussies zijn heel vriendelijk en open. Ze zeggen elkaar overal gedag en vragen hoe het gaat. Soms is dit een retorische vraag en dat had ik als Dutchie nog weleens niet helemaal door, wat tot grappige reacties kan leiden! Ook is het Australische Engels een compleet aparte taal af en toe met een soort van zelfbedachte woorden.

Al met al, geniet ik enorm van het leventje hier en gaat het seizoen veel te snel voorbij! Voor iedereen die het interessant lijkt om een zomer in te ruilen voor een ‘back-to-back’ winter, zou ik zeggen zeker DOEN!

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren