Dag 1: Lawinepiepers zoeken en tourplanning

Marre en Vincent zijn beide sneeuwsportleraar en werken dit seizoen voor de Japanse skischool Gondola Snowsports. De skischool heeft samen met Avalanche New Zeeland en White Room powder guiding Niseko een vier dagen durende Back Country Awarness course georganiseerd. Vandaag vertellen ze je hoe ze hun eerste dag hebben beleefd.

De eerste dag van onze cursus is aangebroken. Om 9:00 uur ‘s ochtend worden we verwacht in een soort lounge bar. De dag staat in het teken van de groep leren kennen. Het is een vaak vergeten onderdeel, maar het is heel belangrijk om te weten of je mede tourgenoten wel vaardig genoeg zijn om je te redden in een eventuele noodsituatie. Verder hebben we de cursus inhoud doorgenomen.

Theorie
De cursus staat vooral in het teken van doen. De theorie wordt uitgelegd door middel van duidelijke voorbeelden en goede filmpjes. Het begin van de theorie wordt gebruikt om de verschillende soorten lawines met hun kenmerken te kunnen onderscheiden. Dit is nog best lastig omdat de Alpinkurs (die verplicht is als onderdeel van de Oostenrijkse Landes opleiding) in het 
Duits gegeven wordt en hier alles in het Engels.

Na de verschillende lawines doorgesproken te hebben schakelen we over naar invloeden van het terrein, de mens en het weer zoals windrichtingen, windlippen, terreinvormen, hellingshoeken en verschillende soorten sneeuw.

In het kader van doen worden er leuke experimenten, spelletjes en discussies uitgevoerd met betrekking tot ijsvorming op de piste, terreinherkenning en wat nou een goede guide maakt.

Lawinepiepers zoeken
In de middag zijn we naar een besneeuwd veld gegaan om daar de basis zoektechnieken door te spreken en te oefenen. Lawinepiepers werden begraven en moesten gevonden werden. Doordat we dit in tweetallen deden kon er effectief geoefend worden. Onze trainer liet ons zien dat rust tijdens zoeken het belangrijkst is. Door zeer gestructureerd, relaxt maar geconcentreerd te werk te gaan had hij binnen no-time de lawinepieper gevonden. Door een grapje van Marre om een lawine pieper op ooghoogte op een hek neer te leggen werd maar even duidelijk hoe belangrijk overzicht is en dat 100% focus op de getallen van je pieper niet altijd garant staat voor het snel vinden van een slachtoffer.

Skiliften zijn verboden
Na lekker afgekoeld te zijn in de Japanse sneeuw zijn we binnen gaan opwarmen en hebben we de dag van morgen besproken. We gaan dan echt het terrein in. Via Google earth hebben we kort een aantal routes en afdalingen bekeken en besloten dat we naar het plaatsje Goshiki Onsen gaan. Skiliften zijn verboden want daar is onze gids allergisch voor. Morgen wordt een top dag!

Morgen lees je over dag twee van Vincent en Marre tijdens de Back Country Awarness cours.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren