Lawinetraining in Niseko, Japan

De laatste jaren is het freeriden onder skiërs en snowboarders steeds populairder geworden. Wie wil er nou niet ergens skiën of snowboarden waar nog niemand geweest is en waar je tot aan je heupen in de sneeuw staat? Helaas vallen er elk jaar doden en gewonden door lawines. Zonder kennis wil je niet de gezekerde pistes verlaten. Marre en Vincent zijn vier dagen op training tijdens een BCA, Back Country Awarness course.

Freeriden geeft je een adrenaline kick. Je voelt je echt leven en de hike naar de run is ook nog eens een goede work-out. Bij het freeriden horen lawines. Tegenwoordig zijn er veel materialen op de markt om je te beschermen tegen lawines. Voor als het dan toch zo ver komt zijn er ook materialen waarmee je snel onder de sneeuw vandaan gehaald kan worden. Zo zijn er lawinepiepers, scheppen, sondes, lawine rugzakken, geografische kaarten en er is de avalung.

Ondanks al deze materialen zijn de statistieken over lawine ongevallen en slachtoffers helaas niet rooskleurig. Regelmatig hoor je op het nieuws of lees je op het internet over lawines. Als je het internet raadpleegt over lawinestatistieken ontdek je dat in het seizoen 2015/2016 negen lawine slachtoffers een lawine airbag droegen en deze ook gebruikt hebben, tenminste dertien slachtoffers een lawinepieper droegen en er drie alleen onderweg waren.

Wat veel mensen helaas denken is dat ze met de veiligheidsmaterialen ‘veilig’ zijn en dat is onderdeel van het probleem. Het materiaal zal helaas niks uit zichzelf doen. Je zult altijd je vaardigheden moeten gebruiken en deze blijven trainen.

De BCA wordt georganiseerd door onze skischool, Gondola Snowsports en mogelijk gemaakt door Avalanche New Zeeland en White Room powder guiding Niseko. Vier dagen met lawinetheorie, reddingstechnieken en tourplanning. De komende vier dagen houden we een dagboek bij zodat jullie een beeld krijgen van het volgen van een lawinecursus in de Japanse sneeuw.

Morgen lees je over onze eerste indrukken tijdens dag 1.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren