Interview met Staatlich skileraar in opleiding Thomas

Als snowboard- of skileraar is het ultieme doel het behalen van de Staatliche opleiding. Deze intensieve opleiding wordt slechts door weinig Nederlandse leraren succesvol afgesloten. Thomas de Groot zit momenteel midden in zijn opleidingstraject tot Staatliche skileraar. Vincent stelde hem wat vragen om zo meer duidelijkheid te krijgen over hoe de Staatliche opleiding eruit ziet.

Hey Thomas, stel je zelf even kort voor
Ik ben Thomas de Groot, 25 jaar jong en kom uit Houten, Utrecht, ben graag in beweging en vind het heerlijk om veel buiten te zijn. Daarnaast reis ik graag daar heen waar de bergen zijn.

Je bent nu bezig met je Staatliche Skilehrer opleiding. Hoe lang ski je al, wanneer ben je skileraar geworden en bij welke skischool werk je?
Klopt, nog één semester te gaan! 22 Jaar geleden ben ik begonnen met skiën als jongen van 2,5 jaar. Ik ben begonnen in het Oostenrijkse Flachau en bij Ski Centrum Soesterberg. Eerst achter de skileraar en papa aan en later tussen de slalompalen door op de borstelbaan. Hier liggen eigenlijk mijn ‘roots’ en is mijn passie voor deze mooie sport ontstaan. Na het beëindigen van het wedstrijdskiën heb ik op mijn 16de mijn Anwärter behaald bij Snowsports Academy. Ik werk nu bij FUN & PRO Skischule Flachau.

Waar heb je jezelf ingeschreven voor de opleiding?
Het inschrijven voor de toelating en opleiding doe je via de BSPA (Bundersportakademie) Innsbruck. Om deel te mogen nemen aan de toelating van je Staatlich moet je Landes skileraar zijn en je Anwärter snowboarden behaald hebben.

Bestaat de opleiding uit losse delen of is het een vast programma?
Nee, gelukkig hoef je je niet voor de verschillende onderdelen los in te schrijven dat wordt voor je gedaan door de BSPA. Na het behalen van je toelatingstest kun je je inschrijven voor de opleiding. Je wordt ingeschreven voor de volledige opleiding, maar je moet het eerste semester hebben afgesloten voor je aan het tweede mag beginnen.

Voordat je mag starten aan de opleiding moet je een toelatingstest doen. Hoe zagen die dagen eruit?
De Aufnahme Prufung bestaat uit drie dagen. ‘s Avonds wordt de toelatingstest officieel geopend met het uitgeven van de startnummers en het bekend maken van het programma.

De tweede dag begint met de reuze slalom op tijd. Ski je binnen twee pogingen niet binnen de gestelde tijd dan is de toelatingstest voorbij. Kom je door de reuze slalom heen dan moet je een afdaling schoolsevormen skiën. Ik moest van dynamische lange bochten wisselen naar dynamische korte bochten. De derde dag ski je een off-piste afdaling en een ritme wissel op eigen niveau. Na de laatste afdaling verzamelt iedereen beneden en wordt de uitslag bekend gemaakt.

Wat vond je het moeilijkste van de toelating en welke uitkomst heeft jou het meest verrast?
Het moeilijkste vond ik de schoolsevormen. Daar worden hoge eisen aan gesteld. Ook de piste waar de reuze slalom wordt geskied is pittig. Deze wordt geskied op de FIS piste op Hinterreit Maria Alm waar alle bekende wedstrijdskiërs wel eens getraind hebben.

Tussen de toelating en de echte start van de opleiding zit aardig wat tijd, heb je veel getraind ter voorbereiding op de opleiding?
Na het winterseizoen ben ik naar Australië gegaan. Daar heb ik veel geskied en getraind. Daarnaast heb ik veel aan fitness gedaan om op kracht te blijven. In de periode in Nederland zat ik veel op de racefiets om mijn conditie op pijl te houden.

Je hebt je eerste semester behaald, Gefeliciteerd! Kan je een korte samenvatting geven over het eerste gedeelte?
Het eerste deel werd gestart in Pitztal. Daar werd het hele leerplan doorgenomen en getraind op de reuze slalom. Wat mij flink tegenviel is hoe precies de schoolsevormen moeten worden geskied. Elk detail telt wat demotiverend kan werken.

Na Pitztal gingen we naar Hintermoos waar we tien dagen lang theorie kregen en ski relevant trainde. Erg interessant omdat je heel diep op de stof ingaat en je kennis op het gebied van sport in het algemeen vergroot. Denk aan vakken als sport-biologie, trainingsleer en communicatie.

Na Hintermoos gaat de opleiding verder in St. Christoph am Arlberg. Daar gingen we verder waar we gebleven waren in Pitztal, maar ging de focus al iets meer in op de eigen vaardigheden. Er leuk omdat het tempo flink omhoog gaat. Hier worden ook de praktijk examens van het eerste semester afgenomen. De examens moeten behaald worden om aan het tweede semester te mogen deelnemen. Als je iets niet haalt mag je dat voordat het tweede semester begint nog herkansen.

Wat tot nu toe meeviel is dat ik het conditioneel goed heb kunnen bijhouden en zonder blessures door het eerste semester ben gekomen. Wat tegen valt, maar ook wel weer leuk is, is dat het tempo erg hoog ligt. Je kunt de opleiding vergelijken met iedere andere skilerarenopleiding. Overdag skiën en ‘s avonds nog één of twee theorielessen. Erg vermoeiend, maar goed te doen.

Na het behalen van je Staatlich ben je opleider en daar hoort ook theorie bij. Hoe hebben ze de theorie in de opleiding gegoten?
Klopt, er wordt veel theorie gegeven na het skiën en in de avonden. Daarnaast zit je tien dagen in het Bundersportheim in Maria Alm. Daar krijg je trainingsleer, PMU, Engels, sport-biologie, communicatie en algemene bewegingsleer. De vakken zijn allemaal gerelateerd aan het skiën en zeer interessant. Wat erg leuk was, was PMU. Hiervoor ga je de sporthal of de fitnessruimte in en leer je de basis van hoe je effectief kunt trainen met de focus op het skiën.

Zijn er veel verschillen tussen de Alpinkurs voor de Landes opleiding en die voor de Staatliche?
De Alpinkurs lijkt erg veel op die van de Landes opleiding. Het verschil is dat er net even wat dieper op de stof wordt ingegaan en er een tour wordt gemaakt op tourski’s. Het is een aanloop naar de Schiführer opleiding.

Hoe ziet het programma eruit voor het tweede semester?
Het tweede gedeelte gaat vooral in op je eigen vaardigheden zoals ritme wissels, buckelpiste, reuze slalom en off-piste skiën. In dit semester wordt de Eurotest afgenomen. We beginnen 11 maart en sluiten de opleiding af op 7 april. Tussendoor hebben we 2 dagen pauze.

Heb je tips voor Landes leraren die de Staatlich titel ambiëren?
Heb vooral geen angst om de stap te nemen. Train met de juiste mensen om je heen en op de pistes waar de examens worden afgenomen. Zo zijn er bijvoorbeeld reuze slalom training op de piste waar ook de toelatingstest wordt afgenomen. Dat geeft veel rust omdat je weet wat er op je af gaat komen.

De Staatliche opleiding zou duur zijn. Kun je aangeven wat het jou ongeveer gekost heeft?
De opleiding zelf wordt door de Oostenrijkse staat betaald en duurt zo’n 68 dagen. De kosten die je maakt zijn voor onderdak, liftkaarten, eten en drinken. Houd rekening met zo’n €5000,- à €6000,-. Daarbij komt natuurlijk je materiaal en reiskosten.

Heb je nog eigen toevoegingen?
Ik wil mijn Atomic ski’s bedanken voor dat ze elke dag voor mij klaarstaan en mijn Peak performance kleding omdat het mij lekker warm houdt!

Bedankt voor je tijd en heel veel succes nog!
Dankjewel en graag gedaan!

Mocht je Thomas willen volgen tijdens zijn opleiding tot Staatliche Skilerher dan kan dat via zijn instagram account.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren