Lesgeven in het luxe Sankt Moritz- de 10 meest bizarre feiten

Middenin de Zwitserse Alpen, op 1800 meter, ligt het wereldberoemde Sankt Moritz. Het skioord is al jarenlang de hotspot van celebs, royals en miljardairs. Vanuit de hele wereld reizen ze af voor de extreme luxe, adembenemende uitzichten en goede sneeuw. Nieuwsgierig naar deze glamourwereld besloot ik mijn Oostenrijkse skischool een winter in te ruilen voor de Schweizer Skischule Sankt Moritz. Vier maanden lang gaf ik les aan the rich and famous. Makkelijk was het niet altijd, maar het leverde veel champagne + bijzondere ervaringen op. Voor jou zette ik de meest bijzondere feiten over lesgeven in Sankt Moritz op een rijtje.

  1. They ask, you serve

De rijksten der aarde binden in St. Moritz de latten onder. Ze betalen hier dan ook flink voor hun verblijf en instructeur. De skischool Sankt Moritz organiseert skilessen voor die drie duurste hotels van Sankt Moritz: je betaalt hier al snel 900 euro voor een nachtje. Voor een dagje privéles van jou betalen de gasten tussen de 400 en 500 euro, Gevolg: jij moet een 5-sterren service leveren. Zijn ze een uur te laat? Geen probleem joh. Skischoenen sluiten? Dan zit jij op je knieën. Taxi’s bellen, restaurants reserveren en weerman spelen. It’s all-in the price.

  1. Lunchen met truffelpizza, champagne & kaviaar

Ga je een dagje op pad met de gast, dan geldt de ongeschreven regel dat deze je uitnodigt voor de lunch. En hoewel er ook gasten zijn die het bij een pasta’tje bolognese houden, zijn drie-gangen lunches met truffelpizza, saffraanrisotto en kaviaar in St. Moritz heel gewoon. Het duurste wat ik ooit heb gezien op de kaart is een gerechtje met kaviaar & bladgoud (4200 CHF). Ik ben maar voor de kippensoep gegaan.

  1. Er is een WC-nanny

Een droom op aarde voor iedere leraar die wel eens op kinderland werkt: er is een WC-nanny. Moet een van je kiddo’s naar het toilet, dan kun je deze met helm en al afstaan aan de nanny die het kroost weer bij je aflevert. Worden ze ziek, vallen ze in slaap of zijn ze simpelweg onhandelbaar? Dan zijn er bedden, is er een speelhoek en een ‘oppas’ die het van je overneemt. Zo kun jij weer verder met je groepje, dat ook nog eens uit max. 6 kids bestaat. Wie had ooit gedacht dat kinderland zo relaxed kon zijn?

  1. Je gaat internationaal

Je gasten komen letterlijk van de hele wereld. Engeland, Arabië, India, China, Japan, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken, de VS en zelfs Australië. Leerzaam en een leuke uitdaging, want cultuurverschillen spelen altijd een rol in de omgang. Wij als Dutchies moeten vooral oppassen met onze Hollandse directheid. ‘Hup! Iets meer door je knieën’ vinden wij al skiënd een logische tip, maar Saoedische prinsen denken daar toch echt anders over.

  1. Je krijgt heimwee naar de Oostenrijkse après-ski

Hoewel je in de Roo-bar of in de Gondola echt wel gezellig een biertje kunt drinken, halen de feestjes in St. Moritz het niet bij de Oostenrijkse après-ski. De foute hits, het dansen op de tafel en het dak dat er helemaal afgaat zul je in Sankt Moritz zeker missen. Daarbij is het lokale shotje ‘Braulio’ ook nog eens iets om heel ver van vandaan te blijven (Niet. Te. Drinken.). Het leven als skileraar wordt er dus wel gezonder op, maar ook minder gezellig.

  1. Je skiet met celebrities

Kate Moss, Madonna en de Engelse royals: het zijn zomaar wat namen van de sterren die in Sankt Moritz vakantie vieren. Af en toe komt het voor dat je lesgeeft aan een (heel) beroemd iemand. Hoewel dit natuurlijk mega sappige roddels oplevert, wordt er echt vertrouwd op je discretie. Zo zijn de meeste celebrities doodsbenauwd dat iemand een foto van ze maakt en deze voor veel dollars verkoopt aan de pers. Het is zelfs zo erg, dat ze op Instagram zogenaamd op een andere plek zijn en zich totaal vermommen. En dus begon ook voor mij het grote stilzwijgen over het meest Burlesque (😉 ) geheim ever.

  1. Ski it to the limit

De skischool biedt heel veel trainingsmogelijkheden waardoor je je als skiër enorm kunt ontwikkelen. Zo is er iedere zaterdag reuzenslalom-training, op donderdagmiddag buckel-training en kun je gaan skiën in een formatie-team. Daarnaast zijn er op dinsdag- en donderdagochtend vaste techniektrainingen. Met pistes tussen de 2000 en 3000 meter heb je vrijwel altijd hele goede sneeuw, so you can ski it tot he limit.

  1. Je kunt sparen!

Heb je je Landes 1, dan verdien je in Sankt Moritz minimaal 44 CHF (39 euro) bruto per uur. Met gemiddeld zo’n 80-100 uur in de maand kom je dan uit op een lekker maandsalaris. Bovendien kun je hier met een beetje geluk behoorlijke fooien ontvangen. Wel moet je een eigen plekje in het skilerarenhuis of een eigen appartement/kamer huren in de omgeving. Maar ondanks dat kun je hier als skileraar heel lekker sparen. Een aanrader als je na het seizoen bijvoorbeeld een mooie reis wil maken.

  1. Je krijgt een mega goggle-tan

Sankt Moritz staat bekend om het heerlijk zonnetje. Volgens de experts heeft het skioord maar liefst 320 zon-dagen per jaar, waardoor ook het logo van het gebied een grote zon is. Goggle-tan gegarandeerd dus.

  1. Een seizoen om nooit te vergeten

Lesgeven in de glamourwereld: op hoge hoogte met goede sneeuw en fantastische uitzichten. Na vier maanden in Sankt Moritz begrijp ik waarom dit skioord zo’n parel wordt gevonden. Je beleeft elke dag iets nieuws en geniet mee van de talloze wedstrijden en events die in het dorp worden georganiseerd. Lesgeven aan rijken en bekenden is niet altijd leuk en makkelijk, maar je komt altijd met verhalen thuis. Hoe dan ook, een seizoen om nooit te vergeten! Ook iets voor jou 😉?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren