Freeriden in Macedonië

Lizzy is in april samen met medeleerlingen en docenten van haar school afgereisd naar Macedonië om een freeride trip te maken. Een hele speciale ervaring in tegenstelling tot wat wij gewend zijn.

Mijn naam is Lizzy, ik ben vierdejaars student op het CIOS en ik volg het profieldeel Sneeuwsport. Op onze school heb je meerdere projectwerken waarbij we kunnen kiezen voor verschillende kampen, waaronder ook het freeride kamp naar Macedonië. Het kamp werd georganiseerd door het ‘sneeuwsport-docententeam’. Met als doel om ons een leuke en leerzame ervaring te bezorgen en daarnaast een andere tak van de sneeuwsport te laten zien.

Eskimo Freeride

Dinsdag 2 april kwamen we aan op het vliegveld van Skopje, vanaf hier reden we met bussen naar ons hotel in het dorpje Popova Sapka. Aangekomen bij het hotel werden we opgewacht door de organisatie Eskimo freeride. Eskimo Freeride is de eerste Snowcat Freeriding organisatie in Europa. Om even wat uitleg te geven, de Snowcat is een soort piste bully die speciaal is ontworpen om de freeriders naar bergtoppen te brengen tot ongeveer 2600 m. Na het avondeten maakten we kennis met de gidsen die ons tijdens de tour zouden begeleiden, kregen we uitleg over het snow-safety materiaal en over de planning van de aankomende dagen.

Het avontuur kan beginnen

Woensdag en donderdag was het tijd om de groepen te verdelen en de berg op te gaan. Voordat het avontuur kon beginnen werd er eerst een feestje gebouwd in de Snowcat! Tijdens het naar boven rijden kwamen we van alles tegen, zoals veel afval en zwerfhonden. Dit was niet altijd even leuk om te zien maar mocht de pret niet drukken. Eenmaal boven kon het avontuur pas echt beginnen! Onder leiding van de gidsen begonnen we met de afdaling. We werden langs alle mooie plekken  geleid en kregen veel tips kregen met betrekking tot onze ski-en boardtechniek. Na een aantal afdalingen was het tijd voor de lunch. Dit was mega gaaf aangezien de lunch ook gewoon op de berg was. Tijdens de lunch kwamen de groepen samen waarbij we alle verhalen met elkaar konden delen en bovenal een wel verdiende pauze konden houden! Na de lunch was het weer tijd voor een ritje in de Snowcat om vervolgens nog een paar laatste afdalingen te maken. Rond 3 uur reden we terug naar het hotel en was het tijd om even goed te ontspannen.

De laatste avond

Donderdagavond tevens de laatste avond, aten we op de berg. De mensen van Eskimo freeride hadden heerlijke hapjes en drankjes meegenomen om ons een laatste topavond te laten beleven. Als afsluit-event kreeg iedereen de keuze waar ze de nacht zouden willen doorbrengen. Er kon in een zelfgebouwde iglo worden geslapen, een hut op de berg of in het hotel. Zeker dat we de mogelijkheid kregen om in een zelfgebouwde iglo te slapen was heel gaaf!. Vrijdag konden we helaas niet meer de berg op, de omstandigheden waren niet goed, er was heel veel mist waardoor het onverantwoordelijk was om de berg op te gaan. Het programma werd een beetje omgegooid en we zijn daarom eerder naar de stad Skopje gegaan. Hier hebben we heerlijk gegeten en ‘s avonds heeft de organisatie ons door de stad geleid.

Al met al een onwijs bijzondere en gave ervaring die mij een andere kant van het freeriden heeft laten zien. Daarnaast heeft het ons kennis laten maken met een hele andere omgeving in tegenstelling tot wat ik normaal gewend ben, zoals de Alpen. Zeker een aanrader!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren