De zingende skileraar: Tom Haver

Tom is een entertainer pur sang en geeft sinds 2017 ski-les in Kirchberg bij Skischule Kirchberg Aktiv. 

Precies, zo dacht ik er dus ook over, een soort Marcelino Wunderlich. één van de meest ludieke combinaties van stereotypes, en inderdaad, fouter dan fout. Maar toch, zowel skiën als zingen zijn toch echt wel dingen die ik leuk vind…

Het begin

Sinds 2005 sta ik 3 tot 4 maanden per jaar in de sneeuw tijdens de après ski, overdag genieten
van al het leuks, lekkers en moois wat Oostenrijk te bieden heeft en ’s avonds volop gas geven in de après ski. Ik heb toen ooit gezegd; “ik wordt nog een keer skileraar”. En waarom eigenlijk ook niet?

Dat lesgeven leek me namelijk wel een leuke bezigheid en de leraren, leuke mensen. Vorig
jaar heb ik dus toch eindelijk maar besloten dat daad bij woord gevoegd moest worden.
Eerst maar eens kijken wat ik moet regelen. Na wat omzwervingen op internet kom je al gauw
terecht bij Snowsports Nederland en al snel blijkt dat het clubje fanatiekelingen wat eigenlijk overal zo links rechts in de Oostenrijkse après ski opduikt ook in Nederland actief is! Dat valt weer mee.

Ik zag het namelijk al voor me, als een soort meelijwekkende ouwe bes mee met een groep
afgetrainde jonge sporters om toch maar dat papiertje eindelijk eens te halen.
Ski’s en schoenen klaar? Cursusgeld betaald? Appartement geregeld en koffers gepakt? Een
beetje vaker naar de sportschool geweest? Check! Met een pak gezonde zenuwen richting
Oostenrijk. Ik voel me niet, nee ik bén gewoon weer 18 en heb er een gigantische bak zin in!

Begin December, Oostenrijk is eigenlijk nog in diepe rust. De witte deken ligt er al maar de pistes zijn nog leeg, al draaien de liften wel… Verzamelen in St. Johann voor de ontvangst en een korte uitleg voor iedereen wie, hoe, wat, waar en waarom. Alsof ik weer op school zit. Ik blijk niet de enige die al wat ouder is gelukkig. Tussendoor merk ik dat iedereen zo ongeveer met dezelfde spanning zit en al snel is de groep, echt een groep, niemand wordt alleen gelaten. Dat heeft geen twee dagen nodig.Als dan ook nog blijkt dat de Ausbilders (de opleiders), bekenden zijn vanuit mijn ‘Après Ski thuisbasis’ in Kirchberg, kan voor mij eigenlijk de opleiding niet meer stuk.

Puur genieten

Wat is het heerlijk om na jaren weer les te krijgen en te merken dat je per dag verbetert! Hoewel ik merk dat veel mensen zich echt druk maken over de opleiding en vooral het theorie gedeelte, merk ik meer en meer dat er tussendoor vooral genoten wordt en iedereen bewust is van het feit dat dit een unieke ervaring is die je eigenlijk niet wil missen. De laatste dag van de opleiding wordt iedereen toch wat rustiger…. leren, leren, leren! Het theorie examen wordt afgenomen in Hotel A-Rosa. Ongelofelijk, het hotel is een combinatie tussen het meeste luxe Hilton Hotel en een kasteel uit een sprookje met ridders. Die combinatie
met een groep van 60 lichtelijk zenuwachtige kandidaten zorgt voor een ontspannen maar tóch
gespannen sfeer. Na een uur zweten, diep nadenken, me afvragen of ik het nou zeker weet of dat ik dingen door elkaar haal ben ik tevreden met mijn resultaat en loop in naar buiten. De spanning valt dan toch echt van me af en eigenlijk kan ik alleen maar rondkijken en genieten van de afgelopen week. Alleen praktijk nog en dan maar afwachten of ik het gehaald heb.

Geslaagd!

Na het examen mogen we vrij skiën en om 12 uur worden de geslaagden omgeroepen in het Red
Bull restaurant in Kitzbühel. Mijn naam komt voorbij, Geslaagd! BAM, in the pocket, HUTS, en
toch wel een beetje blij. Ik mag gaan lesgeven ! Inschrijven bij de skischool, en niet te vergeten; skilerarenmuntjes halen!

Dan komt hij er onvermijdelijk aan: het eerste optreden in de Eisbar en ja, daar staan ze … je
skiklasje! Ik had het nog zo stil gehouden… Als dan even later meer dan de helft van de
skileraren van je eigen skischool ook nog heerlijk mee komt après skiën is het feest compleet. Ik heb mijn roeping gevonden. Laat de stereotypes en de opmerkingen maar komen, les geven en mogen zingen voor 4 maanden per jaar, een mooiere vakantie kan ik me niet voorstellen. De pistes zijn inmiddels bijna groen, mijn lerarenpak gewassen, gestoomd en weer terug bij de school, de après ski is gesloten tot begin december en ik zit inmiddels weer in Nederland.

Maar wacht… Je kán ook door voor Lande-leraar…. Toch maar weer eens kijken bij Snowsports
Nederland… Is het alweer December?

www.havermusic.nl

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren